Finspångs kommun

Språk/Language

Festlig ny­invigning av Hällestad­gården

Efter ett och ett halvt års renovering och tillbyggnad står nu äldreboendet Hällestadgården rustat för framtiden med bland annat nya lägenheter, större matsal och fräscha personal­utrymmen.

Många personer sitter samlade i matsalen.

Förväntansfull invigning

Om det var grått utomhus vid fredagens invigning så var det desto mer färgglatt inne i Hällestad­gården där ett hundratal förväntans­fulla gäster samlades för att lyssna på tal, gå på rund­vandring och äta snittar.

Gula och blå ballonger i förgrunden. I bakgrunden syns några personer som går runt inomhus.

Ett och ett halvt års byggtid

Efter ett och ett halvt års byggtid har Hällestadgården både byggts ut, byggts om och rustats för framtiden; både inne och ute. Nu står en större matsal och nya personalutrymmen färdiga. Fyra nya lägenheter har redan tillkommit i demensboendet Åstugan som invigdes i augusti förra året. Totalt har man byggt 20 nya lägenheter och några gamla har tagits bort vilket innebär att efter om- och tillbyggnaden har Hällestadgården sammanlagt 51 lägenheter.

Den tillbyggda matsalen från utsidan. Framför ligger en stor veranda.

Den tillbyggda matsalen. Foto: Robert Davidsson

Gunnel Olah som är enhetschef på Hällestadgården inledde med att hälsa alla välkomna och berättade att det varit en intressant, rolig, spännande, men också en dammig och stökig tid då byggprojektet pågått. Hon passade på att tacka de boende som varit tålmodiga och stått ut men även personalen som inte visat några sura miner under hela byggtiden.

-Jag är stolt att fått vara med. Det hade inte gått så bra om det inte varit ett sådant trevligt gäng som visat hänsyn och respekt, sa Gunnel.

Sektorschef Åsa Karlsson instämde i Gunnels tack och passade också på att hälsa hemtjänstens medarbetare välkomna till deras nybyggda lokaler.

Budget och tidsplan hölls

Anel Kasumovic på kommunens fastighetsavdelning berättade om de olika delarna i projektet. Trots stora utmaningar med ett så omfattande projekt, mitt i en verksamhet som samtidigt ska fungera och med stigande priser på material, lyckades man hålla både budget och tidsplan.

-Vi är stolta att vi fått utföra det här jobbet åt Finspångs kommun. Det har varit en ära uttryckte ED-byggs platschef Mikael Larsson.

Mikael Larsson och Anel Kasumovic pratar i mikrofon.

Mikael Larsson och Anel Kasumovic

Glas och textil på väggarna

Kulturutvecklare Karolina Bransell berättade om att en procent av byggbudgeten har satsats på konstnärlig gestaltning och att två av tre fasta konstverk nu är på plats. Det är Anja Fredells textilverk i entrén och Sissi Westerbergs väggutsmyckning i nya matsalen. Senare i vår kommer även utomhuskonst av Eva Fornåå.

Textilkonst på vägg

Bandklippning

Många var de som ville bidra och berätta men efter en tillbakablick på Hällestadgårdens historia från fattighus på 1800-talet till dagens moderna boende greppade socialrådet Riitta Leiviskä-Widlund saxen, klippte det blå-gula bandet och förklarade Hällestadgården nyinvigd.

Socialrådet Riitta Leiviskä-Widlund klipper ett blå-gult band.

Socialrådet Riitta Leiviskä-Widlund klipper band. Foto: Louise Holmqvist

Hemtjänstflytt innebär bättre samverkan

Den 19 februari gick också flyttlasset för hemtjänsten som nu också fått flytta in i Hällestadgården.

På rundvandring i hemtjänstens korridor. I förgrunden hänger en svart väska med Finspångs kommuns logotype.

-Det är nytt och fräscht och nu kan vi samverka bättre mellan boendet och hemtjänsten. Vi får också närhet till Hällestad hemtjänsts hemsjukvård. Vi har mycket samarbete med sjuksköterskorna och nu är det så mycket enklare när vi finns i samma hus, vilket även innebär nära vård för våra kunder, berättade Åsa Andersson som är enhetschef på hemtjänsten

Nytt stort vitt hus i tre våningar.

Nya tillbyggnaden med lägenheter samt hemtjänstens nya lokaler i markplan.

Rum med soffa, bord och stolar.

Nytt gemensamhetsutrymme.

Bord med stolar samt soffa med bord och fåtölj.

Ny gemensamhetslokal med utsikt över gärdena.

Interiör från nya matsalen.

Interiör i den tillbyggda matsalsdelen.

Glasskulptur på väggen.

Sissi Westerbergs väggutsmyckning i nya matsalsdelen.

Interiör från en ny lägenhet med pentry och säng.

En av de nybyggda lägenheterna med pentry.

Toalettrum i en av de nya lägenheterna.

Badrum i en av de nya lägenheterna.

Det här är ett särskilt boende

Särskilt boende som ibland förkortas SÄBO, är en bostad för äldre och personer med särskilda behov. Här finns personal dygnet runt. På enheterna finns även gemensamma utrymmen som kök och dagrum.

Kontakt

Gunnel Olah
Enhetschef Hällestadgården
Sektor vård och omsorg

0122-858 54
gunnel.olah@finspang.se

Örebrovägen 259 , 612 75 Hällestad

Anel Kasumovic
Affärsutvecklare bygg
Sektor samhällsbyggnad

0122-853 87
anel.kasumovic@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång