Språk/Language

Cykla i Finspång

År 2020 rankades Finspång högst bland landets mindre kommuner i Cykelfrämjadets studie, kommunvelometern. Här finns cirka 90kilometer gång- och cykelväg och i Finspångs kommun arbetas det frekvent med att göra det smidigt och lätt för dig som vill ha cykeln som transportmedel.

Gångväg och cykelväg med träd och fält på sidorna.

- Finspång har börjat satsa på cykling, något som blir synligt i Kommunvelometern där Finspång klättrat i placeringen. Att bygga för cykel är en god framtidsinvestering i kommunens miljöarbete och för kommuninvånarnas hälsa, men det kräver långsiktighet. Jag hoppas att de fortsätter på den inslagna vägen så att fler kan och vill välja cykeln, säger Lars Strömgren, ordförande Cykelfrämjandet.

Cykelvänligast

Loggor för Rena Resan och Region Östergötland

 

Kriterier

För att projektet ska kunna drivas måste du kunna hämta ut och lämna tillbaka cykeln på våra angivna tider som förmedlas vid projektets start.

 • Du byter ut minst tre bilresor/vecka mot cykel.
 • Du accepterar att svara på två enkäter efter genomfört lån.
 • Du accepterar att dina erfarenheter kan komma att kommuniceras via sociala medier.
 • Du är införstådd med att medverkan i kampanjen kan medföra medial uppmärksamhet.

Ett avtal skrivs på vid utlämnande av cykel.

Fossilfritt 2030 – Rena resan driver tillsammans med kommunens energi- och klimatrådgivning projektet Testcyklist.

- I Finspångs kommun har vi ett fantastiskt nät av cykelvägar, men vi är också medvetna om att det ofta handlar om långa sträckor som man kan behöva förflytta sig och att en vanlig cykel inte alltid är bäst lämpad, säger Lisa Waldeck, energi- och klimatrådgivare. Därför vill vi låta våra medborgare prova på och låna en elcykel eller el-lådcykel. En elcykel eller el-lådcykel är perfekt för de lite längre sträckorna när du ska transportera barn eller har storhandlat. Och bonusen, det är det väldigt roligt att cykla elcykel, avslutar Lisa.

När kan jag låna en elcykel?

Projektet pågår under hela 2022 och cyklarna kommer att vara möjliga att låna under sammanlagt åtta olika perioder, vecka 14-26 på våren och vecka 33-43 på hösten. Cyklarna kommer att lånas ut i den mån de räcker så passa på att skicka in din intresseanmälan på en gång.

Vem får låna en elcykel?

Du som bor och arbetar i Finspångs kommun kan få låna en elcykel gratis, i lite mer än två veckor, och upptäcka fördelarna med att susa fram i vardagen.

Hur anmäler jag mig?

Du lämnar in din intresseanmälan via länken nedan. (anmälan är nu stängd då schemat är fullt.) För att bli testcyklist måste du uppfylla vissa kriterier för att projektet ska uppnå sitt mål. I anmälan svarar du därför på några korta frågor om dig själv och därefter skickar du in.

Cykelvänligast

Kan du bryta vanan att ta bilen och istället ta dig fram i vardagen med hjälp av cykeln?

Cykelvänligast utmanar dig nämligen till att göra just det - cykelpendla till jobbet istället för att bilpendla. En sådan omställning skapar normalt sett:

 • enklare möjligheter att parkera nära arbetsplatsen,
 • mindre tid i trafikköer,
 • mer motion och en aktivare livsstil,
 • mindre sjukfrånvaro.
Kvinna cyklar i regnet. Håller samtidigt i ett paraply.

Tävling

Finspångs kommun har antagit utmaningen och vill också uppmuntra arbetsgivare som verkar i kommunen att göra det samma. Kan du, din arbetsgivare och dina arbetskamrater, under en månad, låta bilen stå och istället cykla till arbetet så kan ni sedan registrera hur många kilometeter ni cyklat och tävla, både mot andra arbetsgivare i Finspång och nationellt.

Hur går det till - att tävla och bli en cykelvänlig arbetsplats?

 1. Utse en ansvarig som blir kontaktperson gentemot cykelvänligast.
 2. Registrera er, fyll i hur cykelvänlig er arbetsplats är idag och ladda upp er logotyp.
 3. Låt alla anställda fylla i en resvaneundersökning som skickas till er ansvarige kontaktperson.
 4. Plocka kriterier, se över vad ni kan förbättra och klättra i nivåerna.

För att vara med är det viktigt att arbetsplatsens chef och ledning är med på tåget.

Bild med flera illustrationer för hur man kan blir en cykelvänligare arbetsplats.

Cyklistvelometern

Cyklistvelometern är Cykelfrämjandets rikstäckande nöjdhetsundersökning bland personer som cyklar. Syftet med undersökningen är att ta reda på hur cyklister ser på frågor som rör cykling samt utvärdera cyklandet på kommunnivå. Undersökningen är baserad på en webbenkät för privatpersoner och genomförs vartannat år. Under våren och sommaren 2020 genomfördes Cyklistvelometern för andra gången och då toppade Finspång i rankingen bland mindre kommuner med upp till 50000 invånare.

Vid 2022 års deltagande hamnade vi på pallplats och knep silvret i kategorin små kommuner. Vi har fått högt resultat ibland annat inom området framkomlighet i cykelvägnätet. Vi kan även se att det finns en otrygghet som är kopplat till lastbilar

Hugo Andersson, samhällsbyggnadsråd

Europeiska Mobilitetsveckan - årligt återkommande event

Varje år, den 16 – 22 september, anordnas den europeiska mobilitetsveckan i hela Europa. Syftet är att lyfta det hållbara resandet. Finspångs kommun har tagit fram en lång rad aktiviteter för veckan.

Välkommen att delta nästa gång den arrangeras 2023!

Vad är en hållbar resa?

Alla resa hållbart handlar om att minimera klimatutsläppen. Varje gång du ska resa eller transportera dig har du möjligheten att att göra ett val för klimatet.

Varje gång du väljer cykeln, bussen eller en promenad så gör du en insats för klimatet. Genom att planera ett resfritt möte, använda dig av en bilpool eller samåka så väljer du också ett levnadssätt som har mindre påverkan på klimatet. Det finns många sätt att göra en insats för klimatet i vardagen utöver cykeln. Var med och gör en hjälteinsats - på det sätt som fungerar för dig.

Kontakt

Lisa Waldeck
Energi- och klimatrådgivning
Bygg- och miljöenheten

0122-857 86
energiradgivning@finspang.se

Telefontid: Måndag-fredag 9.00-14.30

Madeléne Lundén
Miljöstrateg
Sektor samhällsbyggnad

0122-850 14
madelene.lunden@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Helena Wastesson
Trafikstrateg
Samhällsplaneringsenheten

0122-852 29
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Finspångs kommun
Växel och reception
Kommunhuset

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång