Finspångs kommun

Språk/Language

Frågor och svar om biblioteket

På den här sidan får du svar på de vanligaste frågorna som rör biblioteket. Skulle du behöva hjälp utöver de svar som ges här är du välkommen att kontakta bibloteket på bibliotek@finspang.se.

Låna

Du kan antingen gå till ditt bibliotek och få hjälp av personalen att skapa ett låntagarkonto och få ett lånekort. Ta med giltigt ID-kort. Du kan också skapa ett låntagarkonto på webben.

För att kunna låna och reservera böcker samt använda våra webbtjänster hemifrån behöver du ett bibliotekskort, även kallat lånekort. För att skaffa lånekort behöver du legitimera dig. Kom därför ihåg att ta med lånekort eller legitimation när du ska låna material från biblioteken.

Alltid öppet på webben

På Finspångs kommuns bibliotek är det fasta öppettider som gäller om du vill göra ditt ärende fysiskt. Om du inte kan vänta, eller tycker att det är smidigare att exempelvis boka böcker och media digitalt, så kan du alltid besöka Götabiblioteken på webben. Där har vi öppet dygnet runt.

Skaffa bibliotekskort

Vill du låna böcker behöver du börja med att skaffa ett lånekort. Via länkarna nedan kan du registrera dig eller ditt barn digitalt.

Du kan antingen be personalen i infodisken om hjälp om du är på plats, eller använda en av våra datorer och söka själv. Du kan även söka böcker digitalt via Götabibliotekens webbplats.

Du kan låna om boken två gånger själv via Götabiblioteken, förutsatt att den inte är reserverad. Gå in på Götabibliotekens webbplats och logga in på ”Mina sidor”. Där kan du prova att göra omlån.

Du loggar in på Mina sidor via Götabiblioteken och där kan du bland annat se dina lån och dina reservationer.

Du kan låna hur många böcker du vill.

Ja, om den finns på Götabiblioteken kan du reservera den. Om den inte finns på Götabiblioteken kan du antingen lämna ett inköpsförslag eller göra en fjärrlåneansökan.

Reservera

På Götabibliotekens webbplats kan du bland annat reservera böcker.

I sex arbetsdagar.

Ja, du ställer dig i kö genom att reservera boken.

Väntetiden beror på hur många som står i reservationskön före dig, hur många exemplar av boken som finns på Götabiblioteken och när de utlånade böckerna återlämnas. Därför kan vi inte säga exakt hur lång tid det tar innan du får din reservation.

Ja, om du har fått tillåtelse av denna person och har hens lånekort/personnummer samt pinkod.

Lämna tillbaka och betala avgifter

Vill du lämna tillbaka dina böcker så kan du göra det via bibliotekens bokinkast som finns i Finspång och i Rejmyre. Bokinkastet i Finspång hittar du vid förvaltningstorget, utanför barnavdelningen, en bit till höger om Kristallens övre entrédörrar. I Rejmyre finns ett bokinkast vid bibliotekets entré.

Bokinkasten fungerar som en service för att göra det smidigare för dig som vill lämna tillbaka böcker oavsett tid på dygnet. Böckerna hamnar i en återlämningslåda som töms under bibliotekets ordinarie öppettider.

Bild som visar en fasad av huvudbiblioteket i Finspång. Här är fokuset på det bokinkast som är slutet till biblioteket.
På bilden visas ett bokinkast utanför Rejmyre bibliotek i Finspångs kommun.

Ja, du kan återlämna och låna böcker på alla bibliotek i Östergötland samt Tranås.

Olika medier kan ha olika lånetid. Om det är reservationskö på en bok blir lånetiden kortare för att väntetiden inte ska bli så lång.

Du får bara avgifter om du inte återlämnar dina lån. Först får du två påminnelser, vid andra påminnelsen blir ditt lånekort spärrat. Om du därefter inte lämnar tillbaka boken får du en räkning, men inte om du återlämnar boken.

E-böcker och e-ljudböcker

Du hittar e-böcker och e-ljudböcker digitalt genom att söka via Götabibliotekes webbplats.

Du kan lyssna på e-ljudböcker med hjälp av ditt bibliotekskort, via appen Biblio. Du söker e-ljudböcker via Götabibliotekens webbplats och genom att använda sökrutan som visas där.

Övrigt

På biblioteket kan du inte skriva ut direkt från din mobiltelefon, men du kan låna en dator och skriva ut.

Tag med dig giltig ID-handling till biblioteket så kan vi hjälpa dig att lägga in en ny pinkod. Du kan även ändra din pinkod på Götabibliotekens inloggningssida.

Tag med giltig ID-handling till biblioteket så hjälper vi dig att spärra ditt kort.

På biblioteket får du äta fika eller frukt som du själv tar med dig, mat är undantag. Vi har nötförbud på alla biblioteken.

Du kan ladda mobiltelefon i bibliotekets laddskåp.

Nej. Biblioteket hjälper inte till med bankärenden. Kontakta din bank om du behöver hjälp med bankärenden. Vill du bara skriva ut kontoutdrag kan du däremot göra detta på biblioteket.

Ja! Du kan använda kommunens gästnätverk: finspang_guest.