Språk/Language

Konst

Kulturhuset Finspång har i uppdrag att arbeta med kommunens konstsamling, offentliga gestaltningsuppdrag samt producera utställningar.

Finspångs kommuns konstsamling

Finspångs kommun äger och förvaltar konstverk både inomhus och utomhus i offentliga miljöer. Samlingen uppgår till cirka 1000 verk och består av både platsspecifik konst som finns på bland annat på torg och i parker samt inköpt konst som hänger i lokaler där kommunen bedriver verksamhet såsom äldreboenden, skolor och på kontor.

Konstverk av Albin Amelin

© Albin Amelin/Bildupphovsrätt 2019

Enprocentsregeln

Enprocentsregeln innebär att kommunen ska avsätta en procent av kostnaden för byggprojekt till konstnärlig gestaltning. Just nu pågår ett projekt på Bergska skolan som beräknas invigas hösten 2019.

Utställningar

Kulturhuset hyr in och producerar egna utställningar. Under sommarmånaderna visas utställningar i Engelska magasinet i Rejmyre. 2018 fanns det möjlighet att se glimtar från Finspångs kommuns konstsamling. Till 2019 planeras ett samarbete med Östergötlands museum.

På Kulturhuset finns ett galleri. Under 2019 kommer utställningsverksamheten att återupptas.

I maj visas fotoutställningen Himlens mörkrum med Jean Hermanssons dokumentära bilder från svenska industrier under 60-talet. Läs mer på Kulturhusets sida.

Relaterad information

På vår turismsida finner du sevärdheter, konst och museer.

Kontakt

Karolina Bransell
Kultursamordnare - vuxenkultur
Kulturhuset

072-519 27 56
karolina.bransell@finspang.se

Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång