Finspångs kommun
Guidningar och informationsstigar
Varje år arrangerar Finspångs kommun guidningar där du är välkommen att gå med på. Dessutom finns det ett utbud av digitala guider att ta del av på egen hand.
Aktuella guidningar annonseras i början av året och finns bland annat på Finspångs destinationswebb. De flesta guidningarna är kostnadsfria. I annat fall framgår det hur du bokar din biljett.
Följ med på en konstvandring där kulturutvecklare Karolina Bransell berättar om de offentliga konstverken i centrala Finspång. Rundan tar ungefär en och en halv timma och är cirka fyra kilometer lång. Men det går att gå en kortare slinga.
Startplats: Kulturhusets foajé
Fri entré, ingen föranmälan behövs!
Tisdag 9 april 17:00
Tisdag 23 april 17:00
Tisdag 7 maj 17:00
Nytt för i år är tre historiska guidningar! Dessutom guidar vi som vanligt vid Trollkäringeskogen.
Kvinnorna på Finspångs slott som ges vid fem tillfällen.
Guide: Anna Hellerstedt
Biljetter: 60:- på www.tickster.com
Kristendomen kommer till Sverige som ges vid fem tillfällen.
Guide: Anna Hellerstedt
Biljetter: 60:- på www.tickster.com
Gruvstugan, östgöta bergsslag och Christopher Polhem som ges vid fem tillfällen. I samarbete med Hällestad hembygdsförening.
Guide: Sölve Holgersson
Biljetter: 60:- på www.tickster.com
Varje år arrangerar Finspångs kommun naturguidningar. De sker ofta i samverkan med ideella föreningar. Datum för guidningarna annonseras vanligen i mars/april i bland annat kommunens evenemangskalender. Sök på "naturguidning".
Lyssna på våra audioguider och lär dig mer om historia, natur och kultur.
En audioguide är en samling med ljudklipp som finns att lyssna på med hjälp av telefonen. Finspångs kommun har tre olika audioguider som lyfter fram Rejmyre, Trollkäringeskogen och Bönnernskogen. Ljudklippen finns att lyssna på, på plats i appen OnSpotStory men även på deras webbplats.
Rejmyre
I de djupa skogarna, bland de många vackra sjöarna ligger Rejmyre, en ort som är mest känd för sitt glasbruk som grundades redan 1810. Lyssna till berättelsen om hur freden med Ryssland 1809 gjorde att ett glasbruk hamnade just här och hur ohjälpsamma bönder, billig sand och en nästan sprängd skorsten påverkat Rejmyres historia.
Trollkäringeskogen
Skogen i Flasbjörke norr om Finspång ruvar på hemska minnen! Efter den största häxprocessen någonsin avrättades här år 1617, nio kvinnor som beskylldes för att vara häxor. Följ med på en spännande vandring och upplev stämningar från en av de mörkaste tiderna i vår svenska historia!
Bönnernskogen
Intill sjön Bönnern i centralortens nordvästra del finns en vacker skog och badplats. Från 2021 finns en tillgänglighetsanpassad naturstig längs med vattnet fram till badplatsen. Förutom fysiska skyltar kommer det även att finnas en audioguide på svenska, engelska och arabiska.
Naturstigar är ett roligt och småäventyligt sätt att lära sig mer om vårt djur- och naturliv och passar för både unga och äldre äventyrare.
Naturstig Vibjörnsparken
I Vibjörnsparken finns en naturstig med informationskyltar och tillhörande holkar och snidade djur av trä. En alternativ stig finns för en del av sträckan för den äventyrlige. Naturstigen startar vid lekplatsen i Vibjörnsparken.
Historisk promenadslinga
I Bruksparken och Slottsparken med omnejd finns en informationsstig som berättar om historiska platser och byggnader.
Bönnernskogen
I Bönnerskogen finns en tillgänglighetsanpassad naturstig. Stigen är cirka 300 meter lång med jämnt underlag och det finns flera bänkar längs med stigen. Naturstigen ligger mellan Sergels väg och Bönnerns bad- och grillplats. Naturstigen i Bönnernskogen är en upplevelse för flera sinnen. Stigen har taktila, naturinspirerade informationsskyltar och all information som går att se, går också att lyssna på via vår audioguide.
Kontakt
Matilda Hagstam
Naturvårdssamordnare
Planeringsenheten
0122-853 24
matilda.hagstam@finspang.se
Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång
Karolina Bransell
Kulturutvecklare
Kulturhuset
0122 - 850 58
karolina.bransell@finspang.se
Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång