Finspångs kommun

Språk/Language

Skridskoåkning

I Finspångs kommun finns flera möjligheter att åka skridskor under vinter­­säsongen - både inomhus och utomhus. På den här sidan får du information om vilka aktiviteter som gäller under vinterhalvåret.

Flera personer åker skridskor. People ice skating.

Allmänhetens åkning

Allmänhetens åkning innebär att alla som vill är välkomna att åka skridskor i ishallen och på bandyplan vid Arena Grosvad under vissa tider.

Öppet måndag till fredag kl. 12-16

Ishallen har öppet för allmänhetens åkning måndag till fredag kl. 12-16 med start 28 augusti. Reservation för bokade tider.

Ishallen Arena Grosvad

Hockeyspelare i ishallen.

Ishallen Arena Grosvad används vanligtvis av föreningar som tränar, tävlar och spelar matcher i ishallen. Allmänheten är välkommen att åka skridskor i ishallen under vissa tider. Det kallas även Allmänhetens åkning. Ishallen hittar du på fritidsområdet Arena Grosvad och i ishallen finns bland annat omklädnings­rum, cafeteria, läktare och isbana.

Fastighetsavdelningen i Finspångs kommun sköter driften av ishallen.

Långfärdsskridskor

Långfärdsskridskotur i soluppnedgången

I Finspångs kommun hittar du ett av Östergötlands finaste områden för att åka lång­färds­skridskor. Det finns gott om små och mellanstora sjöar. Längs stränderna breder skogen ut sig och du är verkligen mitt ute i naturen.

På Bråvallaskrinnarnas (BSK) webbplats hittar du information om isar och annat som har med långfärdsskridskoåkning att göra.

Bråvallaskrinnarnas är en skridskoförening och är en del av Friluftsfrämjandet. De finns finns i flera närliggande orter, bland annat i Finspång. Friluftsfrämjandets skridsko­sektioner ordnar bland annat nybörjarkurser och prova-på-dagar under säsongen. I Finspång hyr de även ut utrustning för den som vill prova på.

Att glida fram över isen en solig och krispig vinterdag är en härlig upplevelse. Men det är också viktigt att vara försiktig. Kom ihåg att du själv ansvarar för din egna säkerhet på isen. Här kommer några råd om vad du kan tänka på när du ger dig ut på en skridskotur:

 1. Ha alltid ispik med dig. Den hjälper dig bedöma isens tjocklek.
 2. Var aldrig ensam på isen!
 3. Ha ryggsäck på dig. Ha med ombyteskläder. Ryggsäck med midjerem är din flytväst.
 4. Räddningslina måste du ha i din ryggsäck. Ändöglan ska vara fäst i midjeremmen. Räddningslinan ska du kunna ta upp utan att behöva ta av dig ryggsäcken.
 5. Ta med isdubbar och visselpipa. Tänk på att även med dubbar på kan det vara svårt att ta sig upp. Bästa hjälpen att ta sig ur en vak är om en kamrat kastar linan till dig.
 6. Kärnis bör vara minst tio centimeter tjock. Saltis kräver mer, likaså snöis.
 7. Nyis, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag.
 8. Lär dig var isens svaga platser är; vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn.
 9. Ju högre fart du har, ju längre ut kommer du på svag is innan den brister. Det gör att ett eventuellt räddningsarbete blir svårare.
 10. Att åka skidor på is är lockande, men du måste också vara säker på bärigheten. Om isen brister med skidor på så är den väldigt tunn. Det är dessutom mycket svårt att komma upp med om du har skridskor på fötterna.
 11. Lämna aldrig barn ensamma vid eller på isen.
 12. Meddela alltid vart du ska vara och när du tänker komma tillbaka.
 13. All åkning – även på plogade banor – sker alltid under eget ansvar.

Kontakt

Fastighetsavdelningen

fastighetsavdelningen.distributionsgrupp@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Finspångs turistbyrå

0122-853 00
turism@finspang.se

Kulturhuset, Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång