Finspångs kommun

Språk/Language

Hållbart resande

Transporter står för en tredjedel av utsläppen av växthusgaser i Sverige. För att minska klimatpåverkan är det viktigt att resor och transporter blir mer hållbara. Här tipsar vi om hur du kan resa mer hållbart som fotgängare, cyklist, bilist eller kollektivtrafikresenär.

En glad tjej kliver på en buss.

Visste du att det finns cirka 90 kilometer gång- och cykelväg i Finspång? Genom att gå eller cykla istället för att ta bilen sparar du både pengar och koldioxid, och du får dessutom möjlighet till vardagsmotion och naturupplevelser. Om avståndet är långt så kanske en elcykel kan vara något för dig - eller så kanske du kan cykla till en busshållplats, och fortsätta resan därifrån?

Cykelkartan

I kommunhusets reception, turistbyrån och Arena Grosvad kan du hämta ett exemplar av Finspångs cykelkarta, som visar cykelvägar/cykelleder i och utanför tätorten och som är lätt att ha med i fickan. Denna finns även digitalt i kommunens webbkarta, under lager "trafik och resor".

Cykla säkert i vinter

Cykeln är ett fantastiskt transportmedel året runt men på vintern finns det några saker som är bra att tänka på för att resan ska vara säker, både för dig och de du möter.

Tips för att cykla sunt och säkert på vintern

  • Klä dig rätt:
    Vintern är kall och din cykeltur blir trevligare om du har varma kläder på dig, utöver den självklara hjälmen så är det framförallt din händer behöver extra skydd.
  • Se till att du syns:
    När det är mörkt ute så är det viktigt att du både ser och syns. Se till att du har reflexväst och fungerade cykellampor, både fram och bak.
  • Rusta till cykel:
    Byt ut dina sommardäck till ordentliga dubbdäck för att slippa halka omkull.

Pumpa cykeldäcken

I Finspång finns det flera platser för dig att pumpa dina cykeldäck.

  • Vid busshållplatserna på Finnvedsvägen.
  • Vid bushållplatsen/pendlarparkeringen Bävervägen.
  • Vid Gronkorsets busshållsplats.
  • Vid Vibjörnparken.
  • Vid Bergslagsvägen, utmed vårdcentrum.
  • Vid Hållplatsläge Bergska.
  • Vid korsningen mellan Sjöviksvägen och Banvallen.
  • Vid Lekplatsen Lektoro.

Gå eller cykla till skolan

Att gå eller cykla till skolan tillsammans med barnen är ett bra sätt att träna på hur man beter sig i trafiken på ett säkert sätt. Det är även bra för alla att röra på sig, och barn som gått eller cyklat till skolan kan ha lättare att koncentrera sig i skolan. Färre bilar som släpper av barn vid skolan skapar dessutom en tryggare skolmiljö.

Några alternativ till att alltid gå eller cykla med barnen:

  • Gå eller cykla en dag i veckan.
  • Ställ bilen en bit bort och gå den sista sträckan tillsammans.
  • Starta en vandrande skolbuss tillsammans med klasskamrater eller familjer som bor i närheten. På så sätt kan flera föräldrar dela på ansvaret och du behöver inte själv gå med barnen varje dag.

Snöröjning

Vid tre centimeter snödjup startar snöröjning på de stora gång- och cykelvägarna, på de gång- och cykelvägar som leder till skolor och förskolor och vid vissa hållplatslägen, hittas under lager "trafik och resor".

Östgötatrafiken, som ägs av Region Östergötland, ansvarar för kollektivtrafiken i Östergötlands län. På Östgötatrafikens webbplats hittar du information om bland annat tidtabeller och taxor.

Pendling

Finspång är en stor pendlingsort och pendlingsrelationen Finspång - Norrköping är helt dominerande. Sträckan mellan Finspång och Norrköping är Östergötlands starkaste stråk med täta förbindelser i varje riktning måndag-söndag. Även mellan Finspång och Linköping finns det flera dagliga förbindelser.

Tätortstrafik

Under 2022 utökades tätortstrafiken inom Finspångs kommun, både med nya område och fler turer måndag till söndag. Du kan läsa mera och se tidtabellen på östgötatrafikens hemsida.

Landsbygdstrafik

Från sommaren 2024 omfördelas turerna på landsbygdstrafiken. Det innbebär att fler turer kan erbjudas. Framförallt får Grytgöl, Ljusfallshammar och Hällestad fler avgångar. I samband med förändringen kommer flertalet hållplatser att läggas ner. Du kan läsa mera om detta på östgötratrafikens hemsida.

Närtrafik

Närtrafik är Östgötatrafikens service för boende i och besökare till områden som inte har vanlig linjetrafik. Den kan beställas till och från alla adresser som har mer än 2 kilometer till närmaste hållplats och kör vardagar, lördagar, söndagar och röda dagar. Du hittar beställningsinformation på Östgötatrafikens webbplats.

Färdtjänst

Färdtjänst är ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten utför persontransporter med taxibilar och rullstolstaxi. Du som har rätt till färdtjänst kan bli hämtad vid mötespunkten i ditt bostadsområde. 

Färdtjänst kan du bara söka i den kommun du bor. Därför måste du vara folkbokförd i Finspångs kommun för att kunna söka färdtjänst.

Du kan minska din klimatpåverkan även när du behöver ta bilen. Byt till förnybart bränsle, kör sparsamt, samåk med familj, vänner eller kollegor när du kan. Kanske behöver du inte äga bil utan kan gå med i en bilpool eller utnyttja hyrbil?

Drivmedel

I Finspångs kommun kan du tanka E85, som är ett förnybart bränsle som baseras på etanol, och HVO100 som är en fossilfri diesel.

Laddningsstationer för elbil

Du kan ladda din elbil i någon av kommunens publika laddningsstationer som vardera har två uttag av typ 2,22 kW.

Kommunens publika laddningsstationer finns på följande platser:

  • Arena Grosvad nära entrén.
  • Centralt på Vallonvägen 10.
  • Pendlarparkeringen på Bävervägen.
  • Lillsjöbäckens parkering.
  • DeGeer garaget på Finsterwaldevägen.

Via sidan uppladdning.nu kan du läsa mer om respektive laddningsstation och se plats på en karta.

Tips för hur du kan köra mer sparsamt

Regelbunden service

Om bränsleförbrukningen verkar onaturligt hög kan det bero på motorinställningar eller att förbrukningsdelar behöver bytas ut. Du bör också välja en bättre helsyntetisk olja, vilket påverkar både kallstart och bränsleförbrukning positivt.

Testa trycket i däcken

Med korrekt däcktryck rullar bilen bättre, förbrukar mindre bränsle och du förlänger livslängden på däcken, vilket ger en bättre totalekonomi.

Kör på höga växlar

Låga varv ger lägre bränsleförbrukning. Väljer du mellan två lägen, välj den högre av dessa. Förutom vid acceleration så gäller generellt så hög växel som möjligt samt att ta hjälp av bilens varvräknare.

Motorbromsa

Behöver du sänka hastigheten eller stanna vid ett trafikljus eller köbildning, släpp gaspedalen tidigt och använd en så hög växel som möjligt för att låt bilen rulla fram på den växel du kör på.

Stäng av klimatanläggningen

Genom att använda klimatanläggningen sparsamt kan du i vissa fall spara upp till tio procent.

Packa ur bilen

Ta bort takboxen när du inte behöver den. Rensa bakluckan från saker som inte behöver vara med. Med takbox och last i bagaget ökar din bränsleförbrukning eftersom både luftmotståndet och vikten ökar.

Undvik tomgång

Efter en kall vinternatt kan det kännas lockande att låta bilen stå på tomgång för att tina upp, men ett alternativ som är bättre både för din plånbok och för miljön är att använda motor­värmare och kupéfläkt. Har du inte tillgång till el men ändå vill slippa att skrapa rutan på morgonen så kanske ett biltäcke eller ett vindruteskydd är någonting för dig?

Tomgångskörning drar mer bränsle än många tror och i Finspång är det dessutom förbjudet att stå på tomgång i mer än en minut. Du kan även stänga av motorn vid kortare stopp, exempelvis vid bomfällning eller i bilköer.

Kontakt

Helena Wastesson
Trafikstrateg
Planeringsenheten

0122-852 29
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång