Finspångs kommun

Språk/Language

Arbeta som röstmottagare

Söndag 9 juni är det EU-val i Sverige. För att kunna genomföra valet är Finspångs kommun beroende av röstmottagare, både under förtids­röstningen som pågår 22 maj - 9 juni, och på valdagen 9 juni. Vi söker dig som vill medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert.

Information om allmänna val i Sverige

Valnämnden i Finspångs kommun ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige vart fjärde år och valet till Europaparlamentet vart femte år. Utöver detta ansvarar valnämnden för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val.

Valnämndens uppgift är bland annat att bemanna kommunens vallokaler och förtidsröstningslokaler. Därför söker Finspångs kommun nu röstmottagare till både vallokaler på valdagen och till förtidsröstningslokaler före valdagen.

Intresseanmälan röstmottagare

Du som är intresserad att tjänstgöra som röstmottagare vid valet kan göra en intresseanmälan via ett webbformulär. Sista anmälningsdag är 12 mars 2024.

Om uppdraget som röstmottagare

Som röstmottagare tar du emot röster i förtidsröstningslokal eller i vallokal. Arbetet som röst­mottagare kräver en god struktur, att du arbetar noggrant och kan hålla ordning så att arbetet sker rättssäkert. Du ska också kunna ge god service och ett gott bemötande i ditt arbete. Som röst­mottagare jobbar du alltid tillsammans med andra röstmottagare.

Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning, såväl nya röst­mottagare som de som arbetat i tidigare val.

Det är viktigt att du som erbjuds uppdraget som röstmottagare tackar ja snarast och meddelar oss så fort som möjligt om du skulle få förhinder.

Din medverkan är viktig för oss och för genomförandet av valet.

I rollen som röstmottagare förutsätter vi att du:

  • har fyllt 18 år senast dagen för förtidsröstningens start eller valdagen,
  • talar god svenska,
  • är stresstålig, serviceinriktad och noggrann,
  • inte kandiderar för ett parti,
  • och andra språkkunskaper är meriterande.

Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen och arbetet innebär att röstmottagaren tar emot förtidsröster i särskilda lokaler för förtidsröstning. Röstmottagaren ska medverka till att mottagningen av förtidsröster genomförs på ett korrekt och rättssäkert sätt. Uppdraget som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt bemötande.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i förtidsröstningslokalen och, efter att lokalen har stängt, räkna mottagna förtidsröster. Arbetet i förtidsröstningslokal sker under dag- och kvällstid. Vill du arbeta som röstmottagare i förtidsröstningen behöver du i perioden vara tillgänglig för heltidsarbete under både dag- och kvällstid.

Det är viktigt att du som erbjuds uppdraget som röstmottagare och tackar ja meddelar oss så fort som möjligt om du skulle få förhinder.

Din medverkan är viktig för oss och för genomförandet av valet.

I en vallokal jobbar sex till nio röstmottagare som har olika roller i vallokalen:

  • en är ordförande,
  • en är vice ordförande,
  • och övriga jobbar som röstmottagare.

Ordförande och vice ordförande leder arbetet i vallokalen. Det är myndighetsutövning att tjänstgöra som röstmottagare och det är röstmottagarna som ansvarar för ordning i och i anslutning till vallokalen. Uppdraget som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt bemötande. Du ska medverka till att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt.

Arbetsuppgifter som röstmottagare under valdagen

På valdagen tjänstgör du från cirka klockan 7.30, med flera raster, tills dess att alla röster är räknade sent på kvällen. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att:

  • förbereda vallokalen,
  • dela ut valkuvert,
  • hålla ordning i vallokalen,
  • ta emot avlämnade röster,
  • räkna rösterna vid valdagens slut.

Det är viktigt att du som erbjuds uppdraget som röstmottagare och tackar ja meddelar oss så fort som möjligt om du skulle få förhinder.

Din medverkan är viktig för oss och för genomförandet av valet.

Som ersättning för arbetet som röstmottagare får du ett skattepliktigt arvode på 193 kr per timme.

Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning, såväl nya röstmottagare som de som arbetat i tidigare val.

Arvode betalas ut vid fullgjord tjänstgöring, det vill säga vid deltagande i utbildningen och tjänstgöring på valdagen eller i förtidsröstningen.

Relaterad information

Kontakt

Robin Levander
Valsamordnare
Kansliavdelningen

0122-850 02
valnamnd@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Camilla Brandt
Valsamordnare
Kansli- och utvecklingsavdelningen

0122-850 02
valnamnd@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång