Finspångs kommun

Språk/Language

Låna och reservera

Här hittar du information om hur du gör för att låna och reservera böcker samt material från biblioteken. Du som är ny låntagare behöver börja med att skaffa ett bibliotekskort innan du kan låna och reservera.

På bilden syns en kvinnlig bibliotekarie som ställer in böcker i en bokhylla.

För att kunna låna och reservera böcker samt använda våra webbtjänster hemifrån behöver du ett bibliotekskort, även kallat lånekort. För att skaffa lånekort behöver du legitimera dig. Kom därför ihåg att ta med lånekort eller legitimation när du ska låna material från biblioteken.

Alltid öppet på webben

På Finspångs kommuns bibliotek är det fasta öppettider som gäller om du vill göra ditt ärende fysiskt. Om du inte kan vänta, eller tycker att det är smidigare att exempelvis boka böcker och media digitalt, så kan du alltid besöka Götabiblioteken på webben. Där har vi öppet dygnet runt.

Skaffa bibliotekskort

Vill du låna böcker behöver du börja med att skaffa ett lånekort. Via länkarna nedan kan du registrera dig eller ditt barn digitalt.

Bibliotekets lånetjänster

På huvudbiblioteket har du möjlighet att använda vår självserviceautomat. Här kan du låna och återlämna dina böcker på ett smidigt och enkelt sätt. För att använda självserviceautomaten kan du använda ditt bibliotekskort, eller genom att knappa in ditt personnummer. Om du är osäker på hur du ska göra är du varmt välkommen att fråga någon i personalen om hjälp.

På bildens syns en dator på huvudbiblioteket i Finspångs kommun. Ovanför dataskärmen syns en skylt med budskapet "återlämna här".

Vill du lämna tillbaka dina böcker så kan du göra det via bibliotekens bokinkast som finns i Finspång och i Rejmyre. Bokinkastet i Finspång hittar du vid förvaltningstorget, utanför barnavdelningen, en bit till höger om Kristallens övre entrédörrar. I Rejmyre finns ett bokinkast vid bibliotekets entré.

Bokinkasten fungerar som en service för att göra det smidigare för dig som vill lämna tillbaka böcker oavsett tid på dygnet. Böckerna hamnar i en återlämningslåda som töms under bibliotekets ordinarie öppettider.

Bild som visar en fasad av huvudbiblioteket i Finspång. Här är fokuset på det bokinkast som är slutet till biblioteket.
På bilden visas ett bokinkast utanför Rejmyre bibliotek i Finspångs kommun.

Du som bor i Hällestad kan låna böcker och media genom reservation och därefter levereras din beställning med kommunens bokbil var fjortonde dag.

Reservera via Götabibliotekens webbplats eller genom att ringa till Finspångs bibliotek, tel. 0122-850 66, under bibliotekets öppettider.

I Finspångs bokbox har du möjlighet att hämta dina reserverade böcker även när biblioteket är stängt. Vill du hämta böcker i bokboxen ska du välja Finspångs Bokbox som hämtställe när du gör en reservation. Därefter är det bara att vänta in din leverans. Du får sedan ett meddelande via sms eller e-post när du kan hämta din reservation.

När du ska hämta din reservation scannar du ditt bibliotekskort på displayen och slår in din pinkod. En lucka öppnas och du kan ta ut dina medier. Bokboxen står i Kristallens entréplan.

Öppettider för Bokboxen

  • Vardagar 8-20,
  • lördagar 8-18,
  • söndagar 10-18.
Bilden visar en bokbox i anslutning till Finspångs kommuns huvudbibliotek.
På bilden syns en människa som visar upp sitt bibliotekskort för att kunna hämta ut böcker i en bokbox.