Finspångs kommun

Språk/Language

Vad biblioteket erbjuder

Biblioteket erbjuder mycket mer än att bara låna böcker. Vi anordnar bland annat aktiviteter, erbjuder lån av datorer, olika databaser och studierum. Här finns även en hel del hjälp och stöd för att göra dina ärenden enklare.

På bildens syns två personer som går i en av korridorerna på huvudbiblioteket i Finspångs kommun.

Aktiviteter

Håll utkik efter aktiviteter och annat kul som händer hos biblioteket. Program­punkterna varierar och är anpassade för alla åldrar. Spana in kalendern och håll dig uppdaterad om vad som händer och är på gång.

Att göra på biblioteket

Behöver du hjälp med din dator, mobil eller surfplatta? Har du funderingar kring hur du använder våra e-tjänster eller hur du söker på nätet?

Torsdagar kl. 14-15 erbjuder vi teknikhjälp på biblioteket. Du är välkommen att boka en tid genom att ringa eller besöka informationsdisken på huvudbiblioteket.

På huvudbiblioteket i Finspång finns fem datorer du kan låna, det finns även en dator på biblioteket i Rejmyre. På datorerna finns internet, ordbehandlingsprogram, götabiblioteken.se och bibliotekets databaser. Du kan även skriva ut från datorerna. Kontakta bibliotekets informationsdisk om du vill boka en dator. Behöver du kopiera så hjälper vi dig.

Priser för utskrifter och kopiering:

  • 2 kronor per sida A4 svartvit
  • 5 kronor per sida A4 färg
  • 5 kronor per sida A3 svartvit
  • 10 kronor per sida A3 färg

På huvudbiblioteket har du möjlighet att använda vår självserviceautomat. Här kan du låna och återlämna dina böcker på ett smidigt och enkelt sätt. För att använda självserviceautomaten kan du använda ditt bibliotekskort, eller genom att knappa in ditt personnummer. Om du är osäker på hur du ska göra är du varmt välkommen att fråga någon i personalen om hjälp.

På bildens syns en dator på huvudbiblioteket i Finspångs kommun. Ovanför dataskärmen syns en skylt med budskapet "återlämna här".

Är du nyfiken på dina rötter? På biblioteket har du tillgång till databaser och böcker för att släktforska på egen hand. Via databasen "Arkiv digital" har du tillgång till inskannade kyrkböcker och annat historiskt material från hela Sverige. Arkiv digital når du via bibliotekets släktforskningsdator samt dator 1-4.

Släktforsknings rummet på Finspångs huvudbibliotek.

För dig med funktions­nedsättning

Har du svårt att ta dig till biblioteket på grund av funktionsnedsättning eller av någon annan orsak?

Majoriteten av bibliotekets utbud finns digitalt och du kan komma åt det hemifrån via en dator, mobil eller surfplatta. Vill du komma åt vårt fysiska utbud men har hinder som gör att du inte kan ta dig till biblioteket, då kan vi ta det hem till dig. Vi kallar det "Boken kommer".

Anmäl ditt intresse till biblioteket genom att ringa 0122-850 66 eller skicka mejl till oss på bibliotek@finspang.se.

Har du en funktionsnedsättning som gör att du får svårt att läsa en text? Med appen Legimus kan du lyssna på över 1000 olika talböcker anpassad både för barn och vuxna. Dessutom finns det mängder av fakta och berättelser på flera olika språk att välja mellan.

Du kan läsa talböcker på olika sätt:

  • Med daisy-skiva i en talboksspelare eller mp3-spelare. Talboksspelare finns tillgängligt att använda på huvudbiblioteket i Finspång.
  • Ladda ned direkt eller lyssna strömmande från talbokskatalogen
  • Legimus i en smartphone, surfplatta eller dator.

För att kunna lyssna på eller ladda ned digitala talböcker direkt behövs ett konto i Legimus. Kontakta biblioteket så hjälper vi dig.

På bilden syns en daisy-skiva i en talboksspelare.

För oss är det viktigt att alla våra besökare ska kunna göra sina biblioteksärenden smidigt och tryggt. Detta gäller även om du behöver gå på toaletten. Vi har tillgänglighets­anpassade toaletter i både Rejmyre och på huvudbiblioteket i Finspång.

Boklådor för äldre

Alla särskilda boenden och träffpunkter i Finspångs kommun får låna boklådor från biblioteket som levereras var sjätte vecka. Kontakta biblioteket för mer information och bokning av lådor.

Lokaler och rum

På huvudbiblioteket i Finspångs har vi flera lokaler och grupprum som du kan låna och sitta i. Dessutom finns Finspångsrummet med tillgång till lokalhistorisk litteratur om Finspång och Östergötland. Kontakta biblioteket för att boka ett rum.

På bildens syns ett lånerum på huvudbiblioteket i Finspångs kommun.
På bilden syns en manlig person som löser en tidning,