Finspångs kommun
Historia
Finspångstrakten bär på en lång historia och en tradition som byggts på entreprenörskapets glöd, på järnmalmens förädling, på vattnets kraft och på att ta tillvara och uppmuntra mångfaldens kompetens. I vår egen ”Bergslag”, både i dess tätort och omland, lades redan i slutet på 1500-talet grunden till det vi stolt kallar ”den Svenska industrins vagga”.
Tidigt förstod våra föregångare att nyttja de element som vår geografi erbjöd; vattnet, järnet, elden! Med hjälp av kunniga och driftiga personer från olika delar av vår omvärld lades grunden till våra samhällen och vårt välstånd. Järnbruk och kanontillverkning blev så småningom till dagens högteknologiska energialstringsindustri men även till specialiserade produkter av aluminium och koppar.
Glastillverkningen kom att etableras på tidigt 1800-tal. De naturliga ”råvarutillgångar”, utvunna ur marken i ett landskap fyllt av mystik, bearbetade med eld från träd vuxna i våra skogar, vid bruk drivna av vår rika tillgång på vatten av yrkesskickliga människor från när och fjärran är det vi bygger vidare på.
Det är därför vi säger att vi i Finspångstrakten alltjämt förknippas med våra fyra symboliska element: Vattnet, Elden, Järnet och Glaset! Det är på dessa element, på vår historia och på samma driftighet hos våra invånare vi idag bygger vår del av världen vidare. Vidare med tydligt sikte på framtiden!
Artiklar och historiska bilder
-
Namnet Finspång
Namnet Finspång, eller det ursprungliga "Finsponga", tros ha tillkommit på 1300-talet och kan betyda "Fotgängarnas broställe".
-
Finspångs kommunvapen
Beskrivning av Finspångs kommunvapens utseende och historia.
-
Kulturmiljöer
Kulturmiljöprogram, kulturmiljöinventering, historiska bilder
-
Historiska bilder i Finspångs kommuns mediaportal
I kommunens mediaportal finns över tusen historiska bilder som är digitaliserade, sökbara och tillgängliga för allmänheten. Bland annat finns porträtt- och gruppbilder, byggnader och historiska kartor. Innehållet är till stor del från kommunarkivet och fylls på löpande.
-
Finspångs kommun startar 1971
1 januari 1971 infördes en enhetlig kommuntyp i Sverige. I samband med denna ombildades de tidigare landskommuner Hävla och Hällestad tillsammans med Finspångs köping till nuvarande Finspångs kommun.
-
Finspång blir köping 1942
Första januari 1942, mitt under andra världskriget, blev Finspång köping. Här kan du läsa mer om hur Risinge landskommun blev Finspångs köping och se några bilder från firandet under det kalla nyåret 1942.
-
Kommunfullmäktiges ordföranden från 1919 och framåt
Det högsta beslutande organet i kommunen sedan den allmänna rösträtten infördes för drygt hundra år sedan är kommunfullmäktige. Här kan du se vilka som haft uppdraget som ordförande i kommunfullmäktige från 1919 och framåt.
-
Bergslag och järnhantering
Järnhanteringen har genom århundradena varit den viktigaste industriella verksamheten i nuvarande Finspångs kommun. Här kan du läsa mer om gruvor, hyttor och bruk.
-
Finspångs bruk och kanontillverkningen
Wellam De Besche och Louis De Geer startade under 1600-talet tillverkning av kanoner vid Finspångs bruk. Verksamheten som pågick fram till 1912 blev grunden till flera av dagens moderna industrier i Finspång.
-
Häfla hammarsmedja
Häfla hammarsmedja grundades 1682 av Jacob Fleming och verksamheten vid Häfla Övre Bruk var i drift fram år 1924. I dag är Häfla hammarsmedja ett industriminne och en unik anläggning från 1920-talet.
-
Reijmyre glasbruk
I glasbruket som grundades 1810 av Johan Jacob Graver och baron Mattias Alexander von Ungern-Sternberg pågår produktionen än i dag.
-
Finspångs häxprocesser
I Finspång hölls år 1617 en av de största och tidigaste häxprocesserna landet. Men så sent som 1699 avrättades även en man för samröre med den onde. Här kan du läsa mer om de hemska händelserna.
-
Fastebrevet från år 1435
Ett historiskt dokument om en fastighetsaffär år 1435 i Ringtorp. Här kan du läsa mer och även se en film där kommunens arkivarier berättar om brevet och dess innehåll.
-
Några kända personer från Finspångstrakten
Inom det område som i dag hör till Finspångs kommun har flera intressanta och kända personer kommit från och verkat i. Här kan du läsa mer om några av dem.
-
Frank Sinatra och Finspångs Folkets Park
Från 1912 till början av 1970-talet kunde finspångsborna roa sig i Finspångs Folkets Park. Den mest kända artisten under parkens 60-åriga historia var nog Frank Sinatra som uppträdde en lördagskväll i maj 1953.