Finspångs kommun

Språk/Language

Nedskräpning och fimpar påverkar miljö och ekonomi

Att städa skräp, fimpar och snus kostar runt en miljon per år. Pengar som skulle kunna användas till annat. Därför behöver vi hjälpas åt för att minska problemet.

En cigarettfimp ligger på marken.

Pengar som kan användas till annat

I kommunen finns många soptunnor och i Finspångs tätort finns även flerfackskärl där man kan sortera sitt skräp. Trots detta slängs fortfarande stora mängder skräp på marken och i naturen.

-Förra årets kostnader för nedskräpningen i Finspångs centralort var hela 742 956 kronor. Då har vi inte räknat med kostnad för tömningar av soptunnor eller tippningar i skogen. Tänk så mycket annat vi kunde ha gjort för de pengarna, säger Matilda Hagstam som är naturvårds­samordnare i Finspångs kommun.

Fimpen och prillan är våra värstingar

Fimpar och snuspåsar är det vanligaste skräpet som kommunen och Finspångs Tekniska städar på våra allmänna platser.

Jessica från Finspångs Tekniska har gula reflexkläder på sig och plockar skräp i en rabatt med en skräpplockartång.

Jessica på Finspångs Tekniska städar i centrum.

-Fimpar och snus är det som tar mest tid att plocka upp. Runt 60 procent av skräpplockningen får vi lägga på just fimpar och snuspåsar eftersom de är så små och många. Av den totala mängden skräp på marken 2023 var 189 kilo fimpar, berättar Jessica Eloff på Finspångs Tekniska.

Skadliga mikroplaster

Det är viktigt att fimparna och snuspåsarna inte ligger kvar på marken eller hamna i våra vatten­brunnar eller i naturen. Både fimpar och snuspåsar innehåller nämligen plast som bryts ner till mikroplast som är skadligt för både människor och andra organismer. Fimpar och annat skräp som slängs i våra gatubrunnar kan också gå ut i våra badsjöar. Brunnarna är till för regn och smältvatten och vattnet renas inte på vägen till sjön.

Kan ge böter

Sedan 2019 är det förbjudet att röka i flera utomhusmiljöer. Trots rökförbudet har mängden fimpar ökat i Finpångs centrala delar. Även nedskräpning med snus och godispapper har ökat. Den som skräpar ner kan få böter eller fängelse och vid mindre allvarliga fall kan polisen direkt skriva ut böter på 800 kronor.

Så här kan vi hjälpas åt!

  • Felanmäl: Hjälp kommunen genom att felanmäla nedskräpning och överfulla papperskorgar.
  • Kasta inte hushållssopor eller farligt avfall i kommunens soptunnor: Då slipper kommunen överfulla soptunnor och faror för våra medarbetare.
  • Släng alltid större avfall på återvinningen: Den skada som skräpet gör på miljön är inte värt den lilla tid du kanske sparar på att köra ut det i naturen.
  • Försök minska din mängd skräp: Många förpackningar går att undvika genom att till exempel ta med sig matlåda till jobbet, dricka kranvatten istället för att köpa vatten på flaska och köpa frukt och godis i lösvikt. Det är bra både för planeten och mot nedskräpning.

Tillsammans håller vi Finspångs kommun fin och skräpfri!

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång