Finspångs kommun

Språk/Language

Informationskväll om Finspång lockade många

Intresset var stort när Tillväxt Finspång och Finspångs kommun 17 april bjöd in till informationskväll om framtiden i Finspång, pågående och kommande detaljplaner och byggnationsprojekt.

Närmare 200 personer fyllde Galaxen i kulturhuset för att lyssna och ställa frågor när Finspångs kommun och privata exploatörer informerade om pågående detaljplaner, samt planerade och kommande byggnationsprojekt i Finspångs kommun.

Kvällens konferencier var Andreas Ramlöv från Tillväxt Finspång och på programmet stod, förutom Finspångs kommun, även branschorganisationen Byggföretagen, Maison Forte, Aurum Fastighetsutveckling och Söderstaden.

Ett samarbete

- Ska vi bli fler människor i den här kommunen så måste det finnas någonstans att bo, inleder samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C). Det är kommunens uppdrag att se till att det finns planer som möjliggör byggnation och därefter är det upp till privata aktörer att satsa på att bygga. Det är ett viktigt samarbete mellan det kommunala och det privata, menar Hugo Andersson.

Samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C) på scenen.

Samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C) på scenen.

Kommunen arbetar med många detaljplaner och flera av dem har eller ska lyftas för antagande under 2024 och 2025. Några områden som planarkitekterna Marika Östemar och Erica Ekblom presenterades djupare under kvällen var bland annat Grosvad och Nyhem. Även översiktsplanen och planprocessen genom tiderna presenterades.

- Förutsättningarna för god samhällsplanering förändras såklart över tid säger Erica Ekblom. På 1300-talet placerades byggnader med ett avstånd som var lagom för att en häst med vagn skulle kunna passera, det är ju inte en avgörande faktor i vårt samhälle nu.

Stort intresse för Vistinge och Bönnernviken

Ytterligare områden som presenterades av Maison Forte, Aurum Fastighetsutveckling och Söderstaden var Vistinge strand, Vistinge by och Bönnernviken. Information som även den väckte stort intresse bland gästerna. Ett inspirerat mummel med frågor om tidsplaner, uteplatser och sjöutsikter florerade både under informationen och i pausens mingel.

Besökare minglar i pausen.

Besökare minglar i pausen.

- För att kunna växa är det viktigt att det finns en god planberedskap, säger Johan Persson, kommundirektör. Om det finns färdiga planer så kan en intresserad byggare sätta spaden i jorden på en gång och kan vi som tillsammans är Finspång fortsätta att ta emot och välkomna nya projekt så ser framtiden ljus ut, avslutar han.

Johan Persson, kommundirektör, på scenen.

Johan Persson, kommundirektör, på scenen.

Relaterad information

Här kan du läsa mera om arbetet med detaljplaner i Finspångs kommun och se vilka planer som är pågående och kommande

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång