Information om coronaviruset och covid-19
Här finns samlad information om hur coronaviruset påverkar Finspångs kommun. Du hittar även allmänna råd och föreskrifter från myndigheter samt information för dig som behöver hjälp eller vill hjälpa till.
Skärpta nationella allmänna råd
Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Vilket betyder att alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.
Den 18 februari höll regeringen en pressträff där de meddelade att de nationella restriktionerna förlängs samt att vissa förändringar införs.
Finspångs kommun förlänger sina åtgärder med anledning av den höga smittspridningen.
Läs mer i länkarna nedan.
Allmän information om coronaviruset och sjukdomen covid-19
Information om vaccinering mot covid-19
Eftersom det är många som kontaktar Finspångs kommun med frågor om vaccin mot covid-19 från Region Östergötland finns nu en sammanställd sida med information för dig som har frågor om vaccinering mot covid-19. På sidan finner du svar på flera frågor angående vaccineringen med relevanta länkar direkt till våra myndigheters.
Informationen på sidan uppdateras löpande utifrån ändrade eller nya direktiv från Region Östergötland.
Skydda dig själv och andra - tillsammans bromsar vi smittan
Det är allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen covid-19. Följ de allmänna råd och rekommendationer som finns för att minska spridningen av covid-19 och för att undvika att själv bli sjuk. Tillsammans kan vi bromsa smittan!
Du som är 65 år och äldre eller tillhör riskgrupp
Enligt Folkhälsomyndigheten så omfattas du som är 65 år och äldre, eller tillhör en riskgrupp, av de allmänna råd som gäller för alla. Det vill säga håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när du är sjuk.
Information på lätt svenska
På Folkhälsomyndighetens
webbplats finns information
om covid-19 på lätt svenska.
Information på olika språk / Information in different languages
Om du eller någon du känner är i behov av information på olika språk så har Folkhälsomyndigheten och Krisinformation.se information om både sjukdomen covid-19 och hur du kan skydda dig och andra från smitta, samt vanliga frågor och svar.
If you, or someone you know, is in need of information in different languages you can visit the website of The Public Health Agency of Sweden or Krisinformation.se (emergency information from Swedish authorities), where you will find information about the disease covid-19 and how you can protect yourself and others from infection. You will also find FAQ about the disease covid-19.
Information movies in different languages
There are films about Covid-19 in Arabic, Somali, Tigrinja and Persian. Visit informationsverige.se to see the movies. The movies are available in Arabic, Somali, Tigrinja and Persian.
Tietoa covid-19-taudista
Vad gäller för besök på våra äldreboenden - Information till anhöriga
Kan ditt besök vänta?
Just nu bör du inte besöka någon som bor på ett särskilt boende (äldreboende) på grund av risk för smittspridning av covid-19. Det är inte förbjudet, men du bör avstå om besöket inte är helt nödvändigt.
Även efter vaccination
Vi avråder från besök även om du eller din närstående har vaccinerats mot covid-19. Vaccination mot covid-19 minskar risken för att bli svårt sjuk, men risk för smittspridning finns fortfarande och vi måste hjälpas åt att skydda ovaccinerade personer från smitta.
Vi har förståelse för att många längtar tillbaka till en normal vardag, och vill besöka en närstående utan begränsningar igen. Men budskapet är tydligt, vaccineringen förändrar inget än.
Om du måste göra ett besök
Om du ska besöka något av våra äldreboenden är det viktigt att du kontaktar boendet först och följer de riktlinjer som är satta för besök, detta gäller även om du eller din närstående har blivit vaccinerad.
Tack för att du tar ditt ansvar och följer rekommendationerna. Tillsammans bromsar vi smittspridningen!
Riktlinjer för besök under coronapandemin
Då coronapandemin ännu inte är över är det viktigt att vi alla hjälps åt för att fortsätta minska riskerna för smittspridning. Därför är det viktigt att du läser och följer riktlinjerna för besök på våra äldreboenden. Att vi alla tillsammans hjälps åt och tar vårt ansvar kan rädda liv!
Inför ditt besök
- Ring avdelningen i god tid innan besöket och berätta när du tänkt komma.
- Begränsa antalet besökare för att kunna hålla avstånd i lägenheten. Vi rekommenderar max 1-2 besökare åt gången.
- Stanna hemma vid minsta förkylningssymptom.
Under ditt besök
- Ring på och anmäl att du är på plats vid entréns ytterdörrar.
- Tvätta dina händer direkt vid ankomst vid entrén. Finns inte möjlighet ska du använda handsprit.
- Följ de regler som gäller för besök och personalens rekommendationer.
- Besök får endast ske i boendes lägenhet, personal möter upp dig vid entrén och hjälper dig till rätt lägenhet.
- Håll avstånd hela tiden.
- Hosta och nys i armvecket.
- Vistas inte i allmänna utrymmen.
- Använd telefon eller larm om du vill prata med personal, lämna inte lägenheten.
- Gå raka vägen till utgången efter besöket.
Vid besök ska du som besökare använda munskydd
Region Östergötland har beslutat om en ny rekommendation som säger att skyddsmateriel kan införas som en extra försiktighetsåtgärd i ansiktsnära vårdsituationer. Finspångs kommun inför därför en rutin som säger att besökare till SÄBO (särskilt boende / äldreboenden) ska använda munskydd vid besök. Det är ytterst viktigt att du följer personalens instruktioner för användning av munskyddet vid besök.
Umgås gärna utomhus
Vi rekommenderar fortfarande att du och din närstående umgås utomhus, gå gärna ut under besöket om ni vill. Att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och träffas utomhus minskar risken för smittspridning.
Om ni vill fika
Vi har inte möjlighet att servera fika till besökare. Om du förbereder fika hemma är det viktigt att du tvättar händerna noga först. Rör sen inte vid varandras koppar eller fikabröd, och fortsätt hålla avstånd hela tiden.
Var uppmärksam på ny information
Vi följer hela tiden utvecklingen av coronapandemin. Riktlinjer och rekommendationer från myndigheterna kan ändras snabbt. Du kan få ny information inför eller under ditt besök, antingen i samtal med personalen eller genom anslag på boendet. Det är viktigt att du uppmärksammar och förstår informationen.
Det du gör kan rädda liv
Coronapandemin är fortfarande allvarlig. Tack för att du tar ditt ansvar och följer rekommendationerna.
Frågor
Har du frågor är du varmt välkommen att vända dig till din närståendes boende.
Jag behöver hjälp, vart kan jag vända mig?
Röda Korset i Finspångs kommun
Röda Korset i Finspångs kommun samordnar frivilliga som hjälper till där det behövs. Du kan till exempel vända dig till dem för att få samtalsstöd över telefon eller få hjälp med att handla.
Goda grannar - Hyresgästföreningen
Hyresgästföreningen har startat ett initiativ som kallas Goda grannar där man kan anmäla sitt behov av hjälp. Deras volontärer hjälper till med allt från att handla matvaror, gå ut med hunden, ordna med något, slänga sopor, hämta paket och viktiga mediciner. Hör av dig till dem så försöker de matcha dig med volontärer nära dig.
Läs mer på sidan "godagrannar.se".
Stödlista: Psykisk hälsa i kristid
SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, har skapat en sida med en stödlista. Stödlistan innehåller samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19. Här finns råd och länkar anpassade för olika målgrupper och behov, från barn till vuxna och äldre.
Finspångs kommun - Verksamheter för hjälp och stöd
För dig som känner att du inte mår bra finns det olika verksamheter och organisationer som du kan vända dig till för att få hjälp. Här har vi samlat både organisationer och verksamheter som finns i Finspång och rikstäckande.
Finspångs kommun - Psykisk ohälsa
Livet består av upp- och nedgångar, glädje och sorg samt med- och motgångar. När du går igenom en jobbig period kan du känna behov av samtal.
Jag vill hjälpa till, vad jag kan jag göra?
Röda Korset i Finspångs kommun
Röda Korset i Finspångs kommun samordnar frivilliga som vill hjälpa till där det behövs. Det kan handla om samtalsstöd över telefon eller handla åt den som inte kan gå ut.
Ditt engagemang är viktigt - tillsammans är vi starka!
Goda grannar - Hyresgästföreningen
Hyresgästföreningen har startat ett initiativ som kallas Goda grannar där man kan anmäla sig som volontär. Volontärerna ringer runt till hyresgästföreningens medlemmar i landet för att höra hur de mår och om de kan tänka sig att hjälpa till på något vis eller om de är i behov av hjälp.
Läs mer på sidan "godagrannar.se".
Information om eventuellt smittade personer i våra verksamheter
All information om smittade eller sjuka omfattas av sekretess och tystnadsplikt, därför lämnar kommunen inte ut uppgifter om enskilda personer.
Sekretessen omfattar inte bara uppgifter om sjukdomstillstånd utan även uppgifter om personliga förhållanden som till exempel bostadsort eller arbetsplats. Finspångsborna ska alltid känna stort förtroende för personalen i vården och den kommunala omsorgen, därför är patientsekretessen viktig.
Får jag resa inom Sverige och utomlands?
Inrikesresor
Symtomfria personer kan resa i Sverige. Både under resan och vistelsen är det viktigt att du håller avstånd till andra och undviker trängsel. Folkhälsomyndigheten avråder från att resa kollektivt på grund av smittrisken.
Om smittspridningen skulle öka, så kan Folkhälsomyndighetens råd för resande inom Sverige komma att förändras.
Läs mer om vad du ska tänka på med resor inom Sverige hos Krisinformation.se.
Resa utomlands
UD avråder inte längre från icke nödvändiga resor till vissa länder. Besök Krisinformation.se för att se vilka länder som UD inte avråder resor till.
Utrikesdepartementet (UD) avråder fortfarande från icke nödvändiga resor till vissa länder. Håll dig uppdaterad och informerad om resmål. Du kan läsa mer på UD:s hemsida samt på Krisinformation.se. UD har även öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande, 08-405 92 00.
Information om åtgärder inom våra olika verksamheter
Vård och omsorg
Kan ditt besök vänta?
Just nu bör du inte besöka någon som bor på ett särskilt boende (äldreboende) på grund av risk för smittspridning av covid-19. Det är inte förbjudet, men du bör avstå om besöket inte är helt nödvändigt.
Även efter vaccination
Vi avråder från besök även om du eller din närstående har vaccinerats mot covid-19. Vaccination mot covid-19 minskar risken för att bli svårt sjuk, men risk för smittspridning finns fortfarande och vi måste hjälpas åt att skydda ovaccinerade personer från smitta.
Vi har förståelse för att många längtar tillbaka till en normal vardag, och vill besöka en närstående utan begränsningar igen. Men budskapet är tydligt, vaccineringen förändrar inget än.
Om du måste göra ett besök
Om du ska besöka något av våra äldreboenden är det viktigt att du kontaktar boendet först och följer de riktlinjer som är satta för besök, detta gäller även om du eller din närstående har blivit vaccinerad.
Tack för att du tar ditt ansvar och följer rekommendationerna. Tillsammans bromsar vi smittspridningen!
Förskolor och grundskolor
Våra förskolor och grundskolor har öppet som vanligt.
Barn som är sjuka ska stanna hemma
Enligt Folkhälsomyndigheten ska barn stanna hemma när de är sjuka. På Folkhälsonmyndighetens webbplats finner du uppdaterad information gällande hur länge ditt/dina barn ska vara hemma vid sjukdom.
Hos 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om vad du ska göra och när du ska kontakta sjukvården.
Vad gäller för friska barn?
Finspångs kommun följer myndigheternas rekommendationer när elever/barn får och inte får vistas i skolan/förskolan. Det här gäller just nu:
- Alla i familjen är friska: Eleverna/barnen är välkomna till skolan/förskolan.
- Någon eller flera i familjen är sjuk men covid-19 inte har konstaterats:
Friska barn och ungdomar i ett hushåll där någon är sjuk, men där covid-19 inte har konstaterats, kan gå till förskola, grundskola, fritidshem eller gymnasieskola som vanligt. I hushåll där någon är sjuk är det extra viktigt att vara uppmärksam på symtom hos övriga i hushållet. - Någon eller flera i familjen är sjuk och covid-19 har konstaterats:
Alla ska stanna hemma även om man är frisk/symtomfri, detta gäller även yngre barn och elever.
Läs mer hos våra myndigheter:
Gymnasieskolor
Från och med 1 februari bedriver Bergska gymnasiet, Bildningen både distansstudier och närundervisning på plats i skolan. Varje elev kommer att få information av sin lärare gällande vilka lektioner som kommer att bedrivas på distans och vilka lektioner som kommer att ske på plats i skolan från och med 1 februari.
Vuxenutbildningar
Enligt Folkhälsomyndigheten ska vuxenutbildning rekommendationer i linje med arbetsplats. Vänd dig till din utbildning för att se vad som gäller för just er.
Arena Grosvad Badhuset - frågor och svar om tillfällig stägning
Badanläggningen på Arena Grosvad är tillfälligt stängd för allmänheten. Organiserad verksamhet för barn och unga får fortsätta att bedriva verksamhet.
Varför är inte badhuset öppet?
Med anledning av den höga smittspridningen av coronaviruset, som ger sjukdomen Covid-19, är badhuset stängt för allmänheten tillsvidare, utifrån de skärpta allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.
När kommer badhuset att öppna igen?
Finspångs kommun följer de nationella rekommendationer som kommer från Regeringen och Folkhälsomyndigheten. Än så länge är rekommendationen att icke-nödvändiga kommunala verksamheter (exempelvis badhus) bör hållas stängt för att minska smittspridningen i samhället. Detta gäller tillsvidare.
Varför kan inte badhuset i Finspång ha bokade tider för motionssim så som andra badhus har?
Folkhälsomyndigheten bedömer att undantag kan göras för barn och unga födda 2002 eller senare. I samråd med vår entreprenör Medley har avsteg därför gjorts gällande föreningsverksamhet för barn och unga födda 2002 eller senare.
Än så länge har vi inte diskuterat ytterligare avsteg från rekommendationerna men vi kommunicerar ut förändringar av verksamhetens öppettider då det blir aktuellt.
Stödpaket till näringslivet i Finspång
Som följd av coronaviruset har näringar i Finspångs kommun drabbats av minskade intäkter och en oro för den påverkan det medfört för det lokala näringslivet. Finspångs kommun bidrar därför med extra stöd till det lokala näringslivet för att minska påverkan och risker för konkurser eller uppsägningar.
Läs mer i nyheten från 20 mars.
Allmänna frågor om coronaviruset och sjukdomen covid-19
Om du har allmänna frågor om coronaviruset och sjukdomen covid-19 ska du ringa nationella informationsnumret 113 13 som är öppet dygnet runt eller läs Folkhälsomyndighetens frågor och svar.
Vanliga frågor med svar (FAQ)
Finspångs kommun har sammanställt vanliga frågor med svar, som vi uppdaterar löpande.
-
Frågor och svar till dig som vårdnadshavare
På den här sidan finns vanliga frågor och svar för dig som är vårdnadshavare. Du kan bland annat läsa om när ditt barn ska stanna hemma, gå till förskola eller skola.
-
Frågor och svar om hemtjänst, äldreboenden samt för personer med funktionsnedsättningar
På den sidan finns vanliga frågor och svar om coronaviruset, som rör hemtjänst, äldreboenden samt boenden och andra verksamheter för personer med funktionsnedsättningar.
-
Frågor och svar till dig inom närings- och föreningslivet
På den har vi samlat vanliga frågor och svar om coronaviruset som rör dig inom närings- och föreningslivet. Du kan bland annat läsa om evenemang och restaurangbranschen.
-
Vaccinering mot covid-19
Här har vi samlat information med frågor och svar om vaccinering mot covid-19. Informationen på den här sidan kommer att uppdateras löpande utifrån ändrade eller nya direktiv från Region Östergötland.
Sidan uppdaterades senast 5 mars 2021.
Vid frågor om coronaviruset - ring 113 13
Om du känner oro, har allmänna frågor om coronaviruset, hur myndigheterna hanterar situationen är det viktigt att du ringer 113 13, som är det nationella informationsnumret, för att inte belasta vårdcentraler och 1177 Vårdguiden mer än nödvändigt. Numret 113 13 är öppet dygnet runt.
Du kan även läsa Folkhälsomyndighetens frågor och svar.
Dela endast bekräftad information
Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.
Hos våra myndigheter kan du ta del av bekräftad och uppdaterad information. Vid händelser som väcker oro är det viktigt att agera utifrån korrekt och saklig information samt följa myndigheternas rekommendationer.
Folkhälsomyndigheten
Hos Folkhälsomyndigheten hittar du information om det aktuella läget, smittspridning i landet samt frågor och svar.
Krisinformation.se
Hos Krisinformation.se hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.
Region Östergötland
Hos Region Östergötland kan du få vårdrådgivning via 1177 Vårdguiden och läsa mer om aktuellt läge samt beredskapen för coronaviruset i Östergötland.
Stöd för dig som som lever med hot och våld
Här finns hjälp och stöd för dig som blir utsatt för hot och våld. Det finns även hjälp och stöd för dig som ser och hör hot och våld i ditt hem.
Psykisk hälsa i kristid
I kristider måste vi värna både den fysiska och psykiska hälsan. På sidan Uppdrag psykisk hälsa finns en stödlista med kontaktuppgifter till stödlinjer, information och råd för alla åldersgrupper – exempelvis kring att möta oro, stärka social gemenskap och upprätthålla hälsosamma rutiner. Listan har tagits fram i gemensamt arbete med ett stort antal andra organisationer och uppdateras löpande.
Relaterade nyheter om coronaviruset
På följande sida har vi samlat Finspångs kommuns nyheter som berör coronaviruset och sjukdomen covid-19.