Finspångs kommun

Språk/Language

Byle och Ekesjö

Byle och Ekesjö med omnejd ligger i den nordligaste delen av Finspång, som gränsar till Vingåkers kommun. I området bor det drygt 300 personer.

Byle, blå himmel med vita slöjmoln, några äldre hus och en sjö i bakgrunden.

Området är en del av Norra Skedevi församling med gamla anor. I Byle finns en äldre oskiftad bystruktur från mitten av 1800-talet som ger orten dess karaktär. Många gårdar har kvar stora delar av den ursprungliga karaktären. Området är rikt på fornlämningar.

Handel, service och skola

I området finns ingen dagligvarubutik, den närmsta finns i Högsjö eller Vingåker. I Högsjö finns en mindre dagligvarubutik med utlämning. Vingåkers tätort ligger enbart cirka 7 kilometer från Byle. I Vingåker finns god service i form av bland annat sjukvård, bibliotek, handel, livsmedel och drivmedel.

I Ekesjö finns det en förskola och ett fritidshem. Grundskola för barn i området erbjuds vanligen i Vingåkers kommun. Närmaste särskilda boende för äldre finns i Vingåkers kommun samt i Hällestad, Rejmyre och Finspångs tätorter.

Kommunikation

Bredband är inte utbyggt med fiber till området, men det finns via radiolänk till Byle tele­station.

Byle och Ekesjö har kollektiva bussförbindelser via Sörmlandstrafiken linje 401 med Vingåker och Hävla. Genom Östgötatrafiken erbjuds närtrafik i området.

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång