Språk/Language

SchoolSoft – vår skolportal

SchoolSoft är ett webbaserat system som gör informationsutbytet mellan lärare, elever och vårdnadshavare enkelt och lättillgängligt. I SchoolSoft kan du som vårdnadshavare hitta information och kommunicera med din skola eller förskola. Systemet används i förskolan, grundskolan, särskolan, fritidshem och gymnasieskolan.

Funktioner i SchoolSoft

I SchoolSoft har du som vårdnadshavare tillgång till bland annat:

  • kommunikation mellan skola och hem
  • scheman
  • planeringar
  • omdömen
  • dokumentation
  • matsedel
  • läsårstider

Logga in på webben eller ladda ner appen

SchoolSoft nås via en webbläsare på din dator men kan även användas genom en app på din surfplatta eller smarta telefon.

SchoolSofts app för vårdnadshavare stödjer IOS och Android. Inloggning sker med Mobilt Bank ID för vårdnadshavare. Observera att innan du kan logga in i appen måste du logga in via webben och bocka för "åtkomst till app" under "Min profil" i SchoolSoft. Vid inloggningen väljer man att man är vårdnadshavare så kommer man rätt.
I appen får du snabbt tillgång till allt som är nytt i SchoolSoft och ser tydligt vad som är läst eller inte.

Personregistrering

Enligt reglerna i Dataskyddsförordningen (GDPR) informerar vi om att personuppgifter registreras i kommunens elevregister. Elevregistret används för kommunens elev- och betygsadministration och innehåller elevens namn, adress, telefonnummer och personnummer samt föräldrarnas namn, adress och telefonnummer såväl hem som till arbetsplats. För de elever som fått betyg, finns även dessa med i elevregistret. Elever med skyddad identitet eller skyddad adress behandlas på särskilt sätt.

Frågor och svar om SchoolSoft

Hur ska jag göra för att få aviseringar/meddelanden från SchoolSoft?

Under Min profil i SchoolSoft lägger du in din epost och ditt mobilnummer samt väljer vilken kanal du helst vill ha information skickat till. I mobilen kan du välja att ha push-notiser påslaget så att du ser när ett meddelande skickats till dig i appen.

Kommer jag in till SchoolSofts webbsida via appen?

Ja, du når SchoolSoft webb direkt från appen. Under "Mitt konto" och barnets namn finns en liten ruta med en pil i - den skickar dig vidare till webbversionen av SchoolSoft där du når även de delar av SchoolSoft som inte finns med i appen.

Varför måste jag logga in på nytt när jag går från appen till webben?

Går du vidare till webben via appen behöver SchoolSoft säkerställa att du har rätt behörighet att se den information som finns på webbsidan.

Ska Google Classroom tas bort?

Google Classroom finns kvar. Det påverkas inte av införandet utav SchoolSoft, utan de båda systemen kompletterar varandra.

Hur kan jag få hjälp eller mer information?

I SchoolSoft finns en hjälpfunktion som vi hänvisar till. Hittar du inte vad du söker efter ber vi dig i första hand kontakta ditt barns lärare som hjälper dig.

Om läraren inte kan svara på dina frågor, tar läraren med sig frågorna till skolans administratör eller kommunens support. Läraren återkommer därefter till dig med svar.

Jag har problem med att signera eller logga in i tjänsten med BankID, vad gör jag då?

I första hand ska du testa din e-legitimation. Lyckas du inte logga in får du vända dig till den utgivare som utfärdat e-legitimationen, vanligtvis din bank. Det kan vara så att du inte har installerat någon e-legitimation eller giltighetstiden kan ha gått ut.

Jag har ingen e-legitimation, hur skaffar jag det?

E-legitimation får du genom din bank. På Skatteverkets hemsida hittar du samtliga utgivare av e-legitimation. För att skaffa e-legitimation så behöver du ett svenskt personnummer.

Planerar ni att använda fler funktioner i SchoolSoft?

Ja, systemet kommer även att användas för bedömningar som läraren gör i olika ämnen, så att du som vårdnadshavare enklare kan följa ditt barns lärande.

På förskolan så kommer också systemet att användas för att du som vårdnadshavare och personalen smidigt ska kunna hantera barnets hämtnings- och lämningstider på förskolan.

Funktionerna kommer att tas i bruk vid en senare tidpunkt, och då kommer du som vårdnadshavare att informeras om det.

Här kan du läsa mer om vilka funktioner som kommer finnas framöver i olika årskurser.

Support och manualer

För frågor och support kontakta din skola/förskola.

Observera att vårdnadshavare i Finspångs kommun i första hand loggar in med Bank-ID men även SMS-inloggning finns att tillgå om man saknar Bank-ID.

Kontakt

Sektor utbildning digitalisering SUD

0122-850 00
SUD@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång