Finspångs kommun

Språk/Language

Timvikarie inom äldre­omsorg

Som timvikarie inom äldreomsorgen får du ett roligt arbete där du gör du en meningsfull insats i de äldres vardag. Inom äldreomsorgen kan du arbeta inom områden som särskilt boende, korttidsvård och hemtjänst.

Två medarbetare i hemtjänsten i samråd under en fikarast.

Att jobba som timvikarie inom äldre­omsorgen

Att vara timvikarie inom äldreomsorgen är ett roligt och givande arbete med många fördelar. Här får du möjlighet till bland annat:

 • Personlig utveckling och karriärutveckling
 • Varierande arbetsområden
 • Flexibla arbetstider
 • Ett meningsfullt arbete som gör skillnad i människors liv
 • Jobbsäkerhet: Äldreomsorgen har en hög grad av jobbsäkerhet, eftersom behovet av omsorg för äldre inte minskar med tiden

När du arbetar som timvikarie inom äldreomsorgen är du anställd hos Finspångs kommun via bemanningscentralen. Hos bemanningscentralen får du tillgång till tid­bokningssystemet Time Care Pool. Där kan du lägga upp tillgänglighet för de dagar du kan arbeta. När verksamheten har ett behov under de dagar du har angett din tillgänglighet, kan du bli bokad på jobb.

Inom äldreomsorgen finns det personal dygnet runt alla dagar på året. Det innebär att du har stor möjlighet till att kunna jobba när som helst, lite som mycket, utifrån din tillgänglighet. Ett arbete som timvikarie inom äldreomsorgen leder ofta vidare till vikariat och tillsvidare­anställning.

En typisk dag inom äldre­omsorgen

Hur en dag ser ut som timvikarie beror på vart du arbetar och inom vilken verksamhet. Som timvikarie inom äldreomsorgen kan du arbeta på särskilt boende, korttidsboende eller hemtjänst.

Särskilt boende är en plats där det alltid finns personal tillgängligt, dygnet runt. Där finns det även gemensamma utrymmen som kök och vardagsrum. På ett särskilt boende kommer du att jobba tillsammans med andra medarbetare och stötta de boende med deras dagliga behov och sysslor, inklusive personlig omvårdnad. Personlig omvårdnad handlar om att hjälpa människor med saker de inte längre kan göra själva, som till exempel:

 • ta av och sätta på kläder
 • duscha
 • äta

Vill du veta mer om särskilt boende?

I filmen får du höra hur en dag inom särskild omsorg kan se ut. Häng med!

Korttidsvård är en en avdelning där det alltid finns personal tillgänglig dygnet runt. Här jobbar du med att hjälpa personer som behöver återhämtning och rehabilitering efter en sjukhus­vistelse. Målet är att de ska kunna återgå hem efter sin sjukhusvistelse.

Ditt uppdrag är att ge vård och omsorg som passar varje persons individuella behov och följa de medicinska instruktioner som kommer från ansvarig sjuksköterska. Du ser även till att varje dag är meningsfull för de boende och ha den enskilde i fokus.

Alla gäster har en genomförandeplan och i den framgår det hur personen önskar få hjälp och stöd i sin vardag. Som timvikarie samarbetar du tillsammans med annan personal och får ta egna initiativ i arbetet. I ditt schema jobbar du dagtid, kvällar och helger enligt schema.

Att jobba inom hemtjänsten innebär att du besöker kunder i deras eget hem. Ditt uppdrag är att stödja och hjälpa kunderna utifrån deras behov. Insatserna utgår från kundens önskemål och målet är att hjälpa personen leva ett så normalt liv som möjligt.

I arbetet har du mycket eget ansvar och du arbetar ofta självständigt utifrån en daglig planering. I dina arbetsuppgifter hjälper du de äldre med personlig omvårdnad och vardliga sysslor. I vissa hemtjänstgrupper finns det också krav på du ska ha B-körkort.

Vill du veta mer om hur det är att jobba i hemtjänsten?

I filmen får du höra hur en dag inom hemtjänsten kan se ut. Häng med!

Vi ger dig introduktion innan du börjar

Innan du börjar jobba hos oss får du introduktion och praktisk information som du behöver känna till. Introduktionen är viktig för att du ska känna dig trygg och ha rätt förutsättningar för att göra ett så bra jobb som möjligt. I introduktionen kommer vi bland annat gå igenom:

 • hur du bokar och lägger in tillgänglighet
 • inblick i verksamheten
 • information om din anställning

Hur lång introduktionen är beror på vilken erfarenhet och utbildning du har. Om du är ny i äldreomsorgen, kan du behöva prova på innan, för att se om det passar dig.

Det här önskar vi från dig

Som timvikarie är det viktigt att du lägger in din tillgänglighet i vårt bokningssystem och svarar på förfrågningar om du vill arbeta eller ej. Det är viktigt att du kan vara flexibel i och med att du kan få förfrågningar om att arbeta med kort framförhållning.

För att klara av de arbetsuppgifter som ingår som timvikarie inom äldreomsorgen behöver du:

 • ha goda kunskaper i det svenska språket i både tal och skrift
 • ha god samarbetsförmåga
 • kunna ta egna initiativ
 • ge god service i ditt arbete
 • vara lugn och stabil i stressade situationer och ha god självinsikt

Vi väredesätter om du har någon relevant utbildning inom verksamhetsområdena, som exempelvis undersköterska, men det är heller inte ett krav för rollen.

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång