Finspångs kommun

Språk/Language

Trygghetslarm

Finspångs kommun använder digitala trygghetslarm. Trygghetslarmet är till för att du ska känna dig trygg i ditt hem. När du larmar kommer ditt larm till en larmcentralen som sedan talar med dig, operatören kallar sedan på den hjälp du behöver.

Ansökan

Vill du ansöka om ett trygghetslarm kontaktar du biståndsbedömare i kommunen, eller ansöker digitalt. Efter fattat beslut kommer ni överens om när teknikgruppen ska komma hem till dig och installera larmet.

Installation av trygghetslarm

Trygghetslarmet installeras först när du har ordnat med en nycklar till din bostad. Du kommer att få ett digitalt lås monterat på din dörr. Den fysiska nyckeln är reservnyckeln. Det gör det tryggt för dig och lätt för hemtjänstpersonalen som inte behöver hantera nycklar vid besök.

Larmknappen till trygghetslarmet kan antingen bäras runt halsen eller på armen. Larmknappen är vattentät och kan användas i duschen.

När du larmar

Trygghetslarmet ska i första hand användas vid akuta situationer till exempel om du ramlar eller blir akut sjuk. Du ska inte jämföra larmet med akutsjukvården utan det kan vara en länk mellan dig och hemtjänstpersonalen.

Provlarm

Det är viktigt att du provlarmar ditt trygghetslarm en gång per månad.

Viktigt att tänka på

För att du ska få din hjälp när du larmar får du inte använda sjutillhållarlås, låskedja eller dylikt. Används ändå detta kontaktas polis och du/ni får stå för kostnaden vid åverkan på dörren.

Om du ska flytta, byta lås eller säga upp ditt trygghetslarm

Teknikgruppen är de som installerar och har störst kunskap om trygghetslarm. Teknikgruppen nås på 0122-246 70 dagtid, vardagar. Det går också bra att mejla teknikgruppen, skriv då till teknikgruppen@finspang.se.

Om du ska flytta eller byta lås på din bostad är det viktigt att du kontaktar den hemtjänst som du tillhör. Om du ska flytta och vill ta med dig trygghetslarmet, kontakta hemtjänsten i god tid. Teknikgruppen behöver programmera om larmet och byta ut nycklarna. Sedan installerar de larmet och det digitala låset i din nya bostad.

Kontakta din hemtjänst om du vill säga upp trygghetslarmet. Hemtjänsten kontaktar teknikgruppen, som bokar en tid med dig för att hämta larmet. Du kan inte överlåta trygghetslarmet till någon annan.

Vad kostar trygghetslarm?

Ett trygghetslarm kostar 250 kronor per månad. Avgiften kan bli lägre om du har låg inkomst och det räknas in i maxtaxan.

Om du tappar bort larmet/larmknappen eller om larmet åsamkas skador blir du ersättningsskyldig. Se kontrakt och kvittens som du får i samband med installationen av trygghetslarmet.

Kostnaden för trygghetslarmet vid avslut debiteras fram till dess att personal har hämtat larmet.

Kontakt

Biståndshandläggare

0122-850 05
bistandshandlaggare@finspang.se

Telefontid: måndag-fredag kl. 8.30-9.30.

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång