Finspångs kommun

Språk/Language

Catrine Henriksson, undersköterska

Catrine Henriksson

Catrine Henriksson har genom sitt jobb som undersköterska och terapihundförare fört samman sina stora intressen att hjälpa människor och hundar. Hundarna ger kravlös kärlek och de ser människan, inte sjukdomen eller ålderdomen, säger Catrine.

Varför valde du att arbeta som undersköterska?

Då jag som många andra 16-åringar inte visste vad jag ville bli, valde jag av en slump vårdlinjen. Något jag aldrig ångrat. Idag går jag en tvåårig YH-utbildning till specialistundersköterska i allmän och palliativ vård på distans. Jag har även gått en utbildning till terapihundförare på ett år.

Vad är det bästa med ditt jobb tycker du?

Det bästa med mitt jobb är mötet med människor. Brukare, anhöriga och arbetskamrater.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

En typisk dag på jobbet börjar klockan 06.45 och jag får rapport från den som jobbat natten. Över en kopp kaffe pratar vi om dagens arbete. Vilka som ska duscha, ha städat eller ren bäddning. Därefter gör vi frukost. En del är morgonpigga även om man får sova på morgonen om man önskar. Vi hjälper de som behöver hjälp med omvårdnad på olika sätt. På förmiddagen består arbetet av tvätt, städ, dokumentation, beställningar av olika slag. Någon brukare har kanske ett träningsprogram. Varje förmiddag och eftermiddag har vi aktiviteter för de som bor här. Det kan vara sång, musik, gymnastik, boccia, promenader och bakning samt den viktiga kaffetåren. Vi serverar lunch vid 12-tiden och därefter brukar de flesta vila middag en stund.

Runt klockan 15 kommer kvällspersonalen. Jag rapporterar vad dagen innehållit och om det är något speciellt som hänt och vi dricker eftermiddagskaffe tillsammans. Därefter lagar jag kvällsmat som oftast är lagad mat. Därefter sköter vi sysslorna i köket och om det finns saker i tvättstugan att göra. Nu börjar de första vilja gå och lägga sig och det blir lite kvällsomvårdnad. Även om man får vara uppe så länge man vill är de flesta trötta. Klockan 21 lämnar jag rapport till nattpersonalen.

Vad krävs för att jobba som undersköterska?

Om du ska jobba som undersköterska krävs att du har ett genuint intresse för människor. Att du ser människan du möter på rätt sätt och är tolerant. Att kunna vara lite skådespelare för att finna sig i många situationer som kan uppstå. Att du har en kunskap om ditt arbete och vad det innebär. Då vi arbetar tillsammans är det viktigt att du kan samarbeta.

Hur är det att arbeta i en kommunal verksamhet?

Jag har arbetat i kommunal verksamhet i över 30 år och nästan varje dag går jag till jobbet med glädje så jag ser det positivt. Jag har under åren haft tur som haft bra chefer som jag haft förtroende för och de har sett och litat på mig. Det känns som jag har fått vara delaktig i mycket av mitt arbete.

Vad gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?

Att jobba som undersköterska är det bästa jobbet. Jag är stolt över att få förtroendet att bli ett stöd och trygghet för en person. Att med skratt, kärlek och omtanke få göra den sista tiden i livet så ljus som möjlig. Just att leva tills man dör. När den tiden kommer, när livet går mot sitt slut, ska personen få somna in smärtfri, trygg och med en hand i sin.

Vad innebär det att vara terapihundförare?

Mitt arbete med terapihundar började för cirka sju år sedan. Mitt stora intresse av hundar kunde sammanflätas med det bästa jobbet. Att jobba med hundar är kravlös kärlek. Möten med mina hundar kan vara lugnande, för vem blir inte lugn av att klappa och kela? En del brukare som inte brukar prata har börjat att göra det när de är tillsammans med hundarna. Vi går promenader och använder lek med hundarna till olika träningsprogram. En hund ser människan, inte sjukdomen eller ålderdomen – man blir älskad för den man är.

Mina hundars utbildning har varat cirka ett år i Stockholm.

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång