Finspångs kommun

Språk/Language

Kulturskolans kursämnen

Hos Kulturskolan i Finspång finns något för alla. Här kan du välja mellan att spela instrument, sjunga, spela teater, skulptera och måla.

Bild och form

Kulturskolan har en Bild- och formverksamhet som riktar sig till barn mellan 6 och 16 år. Här lär du dig klassiskt måleri, skulptur, samtida konst och konstnärliga undersökningar. Undervisningen anpassas efter elevernas erfarenhet, intresse och ålder.

Ensemble och orkester

För dig som är musikelev finns det ensembler och orkestrar, anpassade till olika nivåer, att vara med i. Alla som spelar ett instrument kan, i mån av plats och utan extra kostnad, spela i Kulturskolans ensembler och orkestrar.

Kulturskolan erbjuder följande ensembler och orkestrar

  • Skolmusikkåren
  • Blåsbusarna
  • Flöjtensemble
  • Klarinett/saxofonensemble
  • Cell & compani
  • Stråkbråkarna
  • Folkmusikgrupp
  • Nybörjarstråket
  • Slagverksensemble
  • Pop och Rock

Filmskapande

Filmspong är Kulturskolans filmskapande verksamhet, där du som går i grundskolan eller gymnasiet under eftermiddagar och kvällar kan lära dig grunderna i filmskapande.

Vi kommer att arbeta med professionell kamerautrustning, Green Screen, belysning, mikrofoner samt drönare och jobba med redigeringsprogrammet Adobe Premiere Pro, men även med våra mobilkameror och gratisappar för att visa att man kan göra bra produktioner med utrustning som de flesta av oss redan har tillgång till. Vi kommer också att arbeta en hel del med animation, främst med Stopmotion, där vi med lera, lego eller kritor med mera, skapar filmer som vi sedan lägger ljud på.

Under en termin kommer vi att arbeta från grunden med allt från filmdramaturgi, karaktärsutveckling och manus till att filma eller animera våra idéer, för att sedan redigera och vid behov även skapa olika specialeffekter för att få liv i våra visioner. När filmerna är klara finns möjlighet att visa upp dem på biografen i Kulturhuset om man så önskar.

Då du vill anmäla dig eller ditt barn till kursen för filmskapande finns möjlighet att välja tre favoritämnen. Detta är främst för att underlätta sammansättningen av grupper, men vi kommer ändå att prova på alla delar och steg i en filmproduktion under terminen, inom både vanlig film och animation.

Tid och plats för filmskapande grupper

Måndagar kl 15.30-17.30 och 18.00-20.00
Torsdagar kl 15.30-17.30 och 18.00-20.00

Filmspongs mysiga lokaler finns på Vallonvägen 21 (ABF-huset / gamla Högbyskolan bakom Lidl), en trappa upp.

Musikinstrument

I Kulturskolan kan du välja på ett stort antal instrument. Du spelar antingen enskilt eller i mindre grupper. Du får lära dig spela både fter noter och på gehör. På de flesta instrument kan man börja vid sex års ålder.

Blåsinstrument

Blåsundervisningen bedrivs på de flesta skolor i Finspångs kommun eller i Kulturhuset. Vi undervisar dig i olika genrer under studietiden.

Vår första orkester är Blåsbusarna medan Skolmusikkåren är orkestern för dig som är lite äldre. I orkester/ensemble får du musicera tillsammans med andra ungdomar.

Instrumenten du kan välja mellan är:

Träblås: Blockflöjt, tvärflöjt, klarinett och saxofon
Bleckblås: Trumpet, baryton, trombon och bastuba

Klaviaturinstrument

Klaviaturinstrument är samlingsnamnet för musikinstrument som har ett klaviatur, det vill säga tangeter. Exempel på klaviaturinstrument är bland annat piano. Med ett piano kan du spela vilken musik som helst, allt ifrån klassisk jazz, visor till populärmusik. Piano kan du spela ensam eller tillsammans med andra i ensemble eller ackompanjera dina kompisar vid uppspelningar och konserter.

Slagverk

Slagverk är samlingsnamnet för slaginstrument, det vill säga instrument som man spelar på med händerna eller med träpinnar. Hos Kulturskolan får du spela trumset, marimba, xylofon, orkesterpukor och de flesta andra slagverksinstrument. Du får också möjlighet att spela i slagverksensemble, rock- och popgrupper och medverka i Kulturskolans orkestrar.

Stråkinstrument

Hos oss på Kulturskolan kan du lära dig spela olika stråkinstrument. Undervisningen bedrivs på de flesta skolor i kommunen eller i Kulturhuset.

Det är roligt att spela tillsammans med andra så därför får du som nybliven stråkelev möjlighet att spela i orkester/ensemble nästan från början. Vår första stråkorkester är Stråkbråkarna och vår orkester för lite äldre heter Cell&compani.

Instrumenten du kan välja mellan är:

  • Fiol
  • Altfiol
  • Cello
  • Kontrabas

Stränginstrument

Gitarr är ett av de mest spelade instrument som finns. Du kan spela melodier och använda den till att kompa visor, spela poplåtar, rock- eller folkmusik.

Hos Kulturskolan får du lära dig hela solostycken med både melodi, komp och bas i klassisk eller annan stil. Du kan spela tillsammans med andra i gitarrensemble eller i pop– och rockgrupper. Du kan även spela elgitarr och elbas i Kulturskolan.

Suzukiundervisning

Suzukimetoden är en pedagoisk metod inom instrumentundervisning. Metoden går ut på att eleven ska lära sig i sin egen takt i små steg. Undervisningen är under de första åren helt gehörsbaserad. Det innebär att du istället för att läsa noter lär dig genom att lyssna, härma och repetera - på samma sätt som du har lärt dig prata.

Inom suzukimetoden lär du dig spela tillsammans med en vuxen. Innan du börjar spela går din förälder några veckors utbildning hos läraren för att ni sedan tillsammans ska kunna öva hemma. Föräldern är också med på varje lektion.

På Kulturskolan har du både individuella lektioner och grupplektioner tillsammans med en suzukipedagog.

Till suzukiundervisning erbjuder vi ett begränsat antal platser. Kulturskolan har suzukiundervisning på fiol.

Undervisning kan starta från fem års ålder.

Sång och kör

Kulturskolan har sångkurser där eleven lär sig att arbeta med röst- och kroppskännedom, tonbildning, rytm, puls och eget skapade.

Du som sjunger kan gå med i någon av Kulturskolans körer. I körsång utvecklar du ditt gehör och glädjen att få sjunga tillsammans med andra samt deltar i konserter och olika projekt.

I kören tränar vi stämsång och medverkar i många roliga projekt. Du kan börja med solosång från år sju. Då är det obligatoriskt att sjunga i någon av våra körer eller ensembler. Vi samarbetar ofta med olika orkestrar eller pop- och rockgrupper.

Kulturskolan erbjuder följande körer

  • Sockerbeatarna, för de yngsta
  • Sing Along, för dig som är lite äldre

Teater och drama

I Kulturskolans teaterkurser arbetar de yngre eleverna med samarbete, koncentration och fritt skapade i lekfulla teatergrupper. Som äldre elev får du utveckla ditt personliga uttryck och öva på att tolka och spela en historia. Detta leder fram till ett uppspel eller en föreställning.

Musikproduktion

På kulturskolan kan du lära dig skapa musik digitalt. Du får möjlighet att spela in och producera musik i grupp. Lär dig om MIDI, mikrofoner, mixning, effekter och musikprogrammen FL Studio och Logic Pro.

Kontakt

Håkan Forsberg
Kulturchef

0122-855 25
hakan.forsberg@finspang.se

Kulturhuset, Bergslagsvägen 29, 612 80 Finspång

Marie Fransson
Administratör
Ledningstaben - Kulturhuset & Biblioteket

0122-85526
marie.fransson@finspang.se

Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång