Finspångs kommun
Nedskräpning
Nedskräpning är ett stort problem både för oss människor och vår miljö som innebär stora kostnader för samhället varje år. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt för att minska nedskräpningen.
Utmaningar kring nedskräpning
I kommunen finns ett stort antal soptunnor och i Finspångs tätort finns det även flerfackskärl där man kan sortera sitt skräp. Trots detta slängs tyvärr fortfarande stora mängder skräp på marken och i naturen.
År 2023 rapporterade kommunen in 742 956 kronor till Naturvårdsverket i kostnader för att hantera nedskräpningen. Då inkluderades inte tömningar av soptunnor eller tippningar i skogen.
Det vanligaste skräpet på marken är smått skärp så som fimpar, snuspåsar och godispapper. Även smått skräp räknas som olaglig nedskräpning och den som skräpar ner kan få böter eller fängelse. Vid mindre allvarliga fall kan polisen direkt skriva ut böter på 800 kronor.
Fimpen och prillan är Finspångs värstingar
Fimpar och snuspåsar är det vanligaste skräpet som kommunen och Finspångs Tekniska verk städar upp på våra allmänna platser. Det är även det som tar mest tid att plocka upp. Runt 60 procent av skräpplockningen läggs på att plocka fimpar och snuspåsar. Detta beror på att skräpen är så små och så många. Av den totala mängden skräp på marken under 2023 rapporterades 189 kilo fimpar.
Trots att de är små är det väldigt viktigt att fimparna och snuspåsarna inte får ligga kvar på marken eller hamna i våra vattenbrunnar eller i naturen. Både fimpar och snuspåsar innehåller plast som bryts ner till mikroplast som är skadligt för både människor och andra organismer. Fimpar och annat skräp som slängs i våra gatubrunnar kan gå ut i våra badsjöar. Brunnarna är till för regn och smältvatten och vattnet renas inte på vägen till sjön.
Sedan 2019 är det förbjudet att röka i flera utomhusmiljöer. Trots rökförbudet har mängden fimpar ökat i Finpångs centrala delar de senaste åren. Även mängden nedskärpning av snuspåsar har ökat.
Så här kan du hjälpa till!
- Felanmäl - Hjälp kommunen genom att felanmäla nedskräpning och överfulla papperskorgar.
- Kasta inte hushållssopor eller farligt avfall i kommunens soptunnor - Då slipper kommunen överfulla soptunnor och faror för våra medarbetare.
- Släng alltid större avfall på återvinningen - Den skada som skräpet gör på miljön är inte värt den lilla tid du kanske sparar på att köra ut det i naturen.
- Försök minska din mängd skräp - Många förpackningar går att undvika genom att till exempel ta med sig matlåda till jobbet, dricka kranvatten istället för att köpa vatten på flaska och köpa frukt och godis i lösvikt. Det är bra både för planeten och mot nedskräpning.
Tillsammans håller vi Finspång fint och skräpfritt!