Finspångs kommun
Stöd till föräldrar
Här får du som förälder information om vart du kan vända dig om du av olika anledningar behöver stöd kring ditt föräldraskap.
Som förälder är du viktig för dina barn, men ibland kan det vara svårt att vara den förälder du vill vara. Då kan du behöva stöd i ditt föräldraskap. Som förälder finns det flera olika verksamheter du kan vända dig till, både inom och utanför Finspångs kommun.
Stöd i Finspång
Råd och stöd i Finspång finns till för dig som behöver stöd i ditt föräldraskap. Ibland kan det vara svårt att leva upp till den förälder du vill vara, och då kan du behöva någon att prata med. Här kan du få hjälp med allt från att bolla frågor till att få kvalificerat stöd. Oavsett ditt behov är det bra att söka hjälp tidigt.
Finspångs kommun arbetar med familjerättsliga frågor som rör barn. Via familjerätten får du information och svar kring rättsliga frågor som rör föräldraskapet.
Utförarenhetens familjearbete är en del av socialtjänstens öppenvård och de erbjuder stöd till barn och familjer. Ibland krävs ett ett biståndsbeslut men stöd kan även erbjudas via råd och stöd. Kontakta socialtjänstens mottagning på 0122-850 00 eller råd och stöd på 0122 - 853 10 kring din situation .
Utförarenhetens familjearbete har vägledningsgrupper som ger utrymme och möjlighet att fundera över hur det är att vara förälder idag, dela utmaningar och glädjeämnen tillsammans med andra föräldrar och vårdnadshavare.
ABC består av fyra gruppträffar och vänder sig till föräldrar med barn i åldern 3-12 år.
På träffarna tar vi del av varandras erfarenheter och du behöver inte uppleva att du har bekymmer i din föräldraroll för att delta. Mellan träffarna övar vi på innehållet hemma med våra barn.
Inom kommunen finns utförarenhetens behandlingsarbete. Hit kan du som är 18 år och äldre vända dig om du mår dåligt och har problem med exempelvis missbruk och beroenden eller psykisk ohälsa. Om du är utsatt för våld i nära relation kan du också ansöka om hjälp via utförarenheten.
Personligt ombud
Personligt ombud är ett stöd för personer med nedsatt psykisk funktionsförmåga som behöver stöd att påverka sin livssituation och bli mer delaktig i samhället. Personligt ombud fungerar som stöd i kontakten med myndigheter och vårdgivare och andra enskilda aktörer.
Vem kan söka stödet?
Personligt ombud är ett stöd för den som:
- Är 18 år eller äldre och som har psykisk ohälsa
- Har svårigheter i sin vardag och har ett sammansatt behov av vård, stöd och service
- Är skriven i Finspångs kommun
Personligt ombud är gratis och är fristående från myndighet.
Det personliga ombudet har tystnadsplikt och har ingen skyldighet att dokumentera.
Hos Finspångs kommun kan du som är utsatt för våld, eller utsätter någon för våld, söka stöd och hjälp via relationsvåldsteamet.
Aktiviteter och stöd för småbarnsfamiljer
Familjecentralen är en mötesplats för alla familjer med barn som är noll till sex år. Hjärtat i familjecentralen är öppna förskolan där du och din familj kan träffa andra barn och föräldrar.
Andra verksamheter där du som förälder kan få stöd
Familjerådgivningen i Norrköping erbjuder hjälp och stöd till par som har relationsproblem. Hit är du och din partner välkommen om ni är sambos, gifta, särbos eller separerade.
BRIS stödlinjer för vuxna om barn finns till för dig som är vuxen och har frågor eller funderingar som rör barn och unga.
Relaterad information
Kontakt
Socialkontoret
Socialtjänsten
0122-850 00
socialtjanst@finspang.se
Socialkontoret har telefontid för privatpersoner måndag-fredag kl. 9-11 och kl. 13-15. Lunchstängt kl. 12-13. För professionella och andra myndigheter har vi öppet vardagar till kl. 16. Övrig tid: Kontakta socialjouren i Norrköping på 011-15 22 83 under kvällstid och helger mellan kl. 16-08.
Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång
Råd och stöd
0122-853 10
radochstod.socialomsorg@finspang.se
Personlig rådgivning under telefontiderna måndag, onsdag och fredag kl 10-12. Övrig tid kan du lämna meddelande via telefon eller via mejl så kontaktar vi dig inom 48 timmar.
Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång