Finspångs kommun

Språk/Language

Stöd till barn och ungdomar

På den här sidan hittar du som är barn eller ungdom information om var du kan få hjälp och stöd om du mår dåligt.

Ibland mår vi alla dåligt, och livet går inte alltid som vi vill. När du mår dåligt är det viktigt att våga prata om dina problem. Som barn eller ungdom kan du ibland behöva extra stöd.

Om du mår psykiskt dåligt, är orolig för en kompis, eller har en jobbig situation hemma eller i skolan, finns det hjälp att få. Känner du att du hamnar i umgängen som inte är bra för dig? Här hittar du information om var du kan få stöd. Du kan också prata med en vuxen du litar på som kan hjälpa dig att hitta rätt hjälp.

Stöd i Finspång

Barnhälsans verksamhet i Finspång fokuserar på att främja barns och ungas hälsa och välbefinnande och de erbjuder stöd och vård till barn, unga och föräldrar. Här finns möjlighet att prata med psykolog och få hjälp med olika saker, som hälsokontroller, vaccinationer, utvecklingsbedömningar samt rådgivning kring kost och hälsa.

Barnhälsan arbetar också med att identifiera och förebygga fysiska och psykiska hälso­problem och kan erbjuda vägledning och remittering till specialiserad vård vid behov.

Du som är barn eller ungdom och går i skolan, kan vända dig till skolans elevhälsa för att få hjälp och stöd med saker som händer i skolan. Det skulle till exempel kunna vara att någon annan elev inte är snäll, eller att du har svårt att koncentrera dig på lektionerna.

Exitus erbjuder förebyggande och behandlande stöd för unga som har problem med alkohol, droger, kriminalitet, relationer eller spelberoende.

Familjeteamet är en del av socialtjänstens öppenvård och de erbjuder stöd till dig som är barn och ungdom, upp till 19 år. För att få stöd av familjeteamet krävs ett biståndsbeslut.

Om du vill ansöka om stöd via familjeteamet ska du kontakta socialtjänstens mottagning på 0122-850 00.

Om du eller någon av dina kompisar begår brott i ung ålder eller använder droger och behöver hjälp, kan ni vända er till SSPF i Finspång.

Solkatten tillhör familjeteamet och riktar sig till barn och unga som lever med svårigheter inom familjen. Svårigheter kan till exempel vara att någon nära anhörig lider av psykisk ohälsa, eller andra utmaningar i familjen.

Trappansamtal i Finspång finns till för dig som har upplevt svåra saker, till exempel att ha bevittnat eller varit utsatt för våld. Här får du prata med någon som lyssnar och hjälper dig att förstå och bearbeta dina upplevelser.

Här får du möjlighet att steg för steg-prata om hur du känner och vad du har varit med om, vilket kan hjälpa dig att må bättre och känna dig tryggare. De som leder samtalen är utbildade och har erfarenhet av att arbeta med barn och unga i liknande situationer.

Till Ungdomshälsan kan du som är under 26 år vända dig till ungdomshälsan om du har frågor om din kropp och själ, eller om du vill prata om sociala frågor. Det kan till exempel handla om frågor kring preventivmedel, sex, puberteten och ditt välmående.

Andra verksamheter du kan få stöd av

Till Barnahus i Norrköping kan du komma om det finns misstanke om att du har varit utsatt för ett brott. På Barnahus får du möjlighet att berätta vad som har hänt dig och hur du har det för en person som arbetar på polisen.

Till BRIS kan du vända dig om du behöver någon att prata med om dina problem eller om något har hänt som du behöver stöd för. På BRIS får du möjlighet att prata med någon som lyssnar och förstår, och som kan hjälpa dig med råd och stöd utifrån din situation.

Hos BUP, barn och ungdomspsykatrin, kan barn och ungdomar upp till 18 år med allvarliga psykiska problem vända sig. BUP utreder, behandlar och ger stöd till barn och deras familjer.

Jourhavande kompis är en chattjour som barn och ungdomar upp till 25 år kan vända sig till för att snacka om precis vad som helst.

Livlinan ger stöd och information till unga som lever nära någon med psykisk ohälsa. På webbplatsen kan du ställa frågor anonymt och ta del av andras erfarenheter och läsa om vad det finns för hjälp att få.

Du som är mellan 12 och 26 år är du välkommen att kontakta Ungdomshälsan om du behöver prata med någon om hur du mår eller om du behöver träffa en barnmorska.

Ätstörningsenhet länsteam i Linköping erbjuder dagvårdsverksamhet för dig som har diagnoserna Anorexia nervosa, Bulimia nervosa eller ätstörning UNS. Enheten tar emot patienter i alla åldrar. För att komma till enheten behöver du en remiss från din barn- eller vuxenpsykiatriska mottagning inom närsjukvården.

Kontakt

Socialkontoret
Socialtjänsten

0122-850 00
socialtjanst@finspang.se

Socialkontoret har telefontid för privatpersoner måndag-fredag kl. 9-11 och kl. 13-15. Lunchstängt kl. 12-13. För professionella och andra myndigheter har vi öppet vardagar till kl. 16. Övrig tid: Kontakta socialjouren i Norrköping på 011-15 22 83 under kvällstid och helger mellan kl. 16-08.

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång