Finspångs kommun

Språk/Language

Rebecca Jonsson, kock

Rebecca Jonsson

Med ett stort matintresse berättar Rebecca Jonsson om sitt jobb som kock på förskolan där barnen och deras nyfikenhet för mat hamnar i fokus, och nyskapande och variation är viktigt.

Varför valde du arbeta som kock?

Jag har sen jag var liten haft ett intresse för köket. När jag var åtta år började mamma låta mig prova och experimentera, då kunde det bakas grön sockerkaka eller torra kanelbullar. Men med lite mer erfarenhet och ett intresse att både laga och smaka så utvecklades kunskaperna. När jag började ha hemkunskap i grundskolan var det mitt favoritämne och ett MVG i hemkunskap fanns bland betygen när jag slutade nian. När jag skulle välja gymnasium var valet självklart, jag skulle gå hotell och restaurang och jag skulle bli kock.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag arbetar idag på en förskola där jag har mina gäster nära, de kräver hög kvalitet och utmaningen ligger alltid i att få barnen att äta och prova maten. Det gäller att leverera och arbeta med färg, form och variation för att locka deras nyfikenhet. Det bästa med mitt jobb är den respons som barnen ger när de kommer och tackar för maten och säger att det var gott. Jag uppskattar även de arbetstider och den möjlighet till utveckling mitt arbete ger, man arbetar lite efter frihet under ansvar och man styr sina dagar själv.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Jag börjar varje dag med att tillsammans med min kollega diskutera vad dagens planer är, hur många barn det är för dagen, vilka dieter som måste lagas, vilka grönsaker som ska serveras och om det är något som ska göras utöver dagens frukost, lunch och mellanmål som vi lagar i vårt kök. Vi gör en del egen müsli och smoothies samt att vi bakar bröd. Sen ska det även beställas hem livsmedel och det finns alltid fakturor som ska tas hand om. Vi möter även pedagoger i möten och samtal för att arbeta med förbättringsområden och utveckling.

Vad krävs för att arbeta som kock?

Treårig gymnasieutbildning inom restaurang, storkök, bageri eller livsmedel. Du ska ha ett genuint matintresse men även vara serviceinriktad, stresstålig och strukturerad. Man ska hinna mycket på kort tid utan att tumma på kvalitén.

Hur är det att arbeta i kommunal verksamhet?

Jag gillar att arbeta i kommunal verksamhet, för mig är hållbara måltider och miljö viktigt och hos barnen har vi chans att göra en förändring, de är vår framtid. Offentliga måltider har ofta ett dåligt rykte som hänger kvar sedan urminnes tider och en attitydförändring till offentliga måltider är nödvändigt, både om själva maten men även till arbetet som kock inom kommunala verksamheter. Här finns chans att utvecklas som kock och verkligen göra skillnad.

Vad gör ditt jobb till Sveriges viktigaste?

Som kommunal kock ser vi till att barn på förskolan och skolan får tillräckligt med näring och energi för att orka hela dagarna i skolan/förskolan. Vi ser till alla barn varje dag alltid får minst ett lagat mål mat om dagen, med alla näringskällor. Vi lär barnen att spara på jordens resurser genom att prat om svinn, ekologiska och närproducerade livsmedel och om att ha säsongsbetonade grönsaker och frukter men även ha en variation på matsedeln som ger barnen möjlighet att äta både kända och nya rätter.

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång