Finspångs kommun

Språk/Language

Vibjörnsparken

Vibjörnsparken ligger i östra delen av Finspångs tätort. I nord, öst och väst omges parken främst av bostadsområden med närhet till skola och för­skolor. Längs södra delen av parken löper riksväg 51, varifrån parken syns tydligt.

Ett namn med anor från 1300-talet

Vibjörnsparken kan ha varit en del av engelska parken som anlades under 1790-talet av Jean Jacques de Geer och hans fru Aurora Taube. I dag sträcker sig engelska parken från Finspångs slott, slottsparken, till lusthuset Lugnet som är belägen sydost om Vibjörnsparken. Parken fick sitt nuvarande namn på 1940-talet då kommunen namngav parkområdet efter hemmansägare Vibjörn som levde på 1300-talet.

Parkens utformning

Vibjörnsparken har sedan den anlades använts till många olika ändamål. I dag uppskattar många invånare exempelvis parkens centrala läge, skogspartierna och de öppna ytorna.

I Vibjörnsparken finns i dag upplysta gångvägar och gott om bänkar. En plantering ramar in parken längst med riksväg 51. Mitt i parken står den gamla Eken som numer är belyst. I backen ner från minigolfbanan brukar barnen åka pulka när det finns snö, och det finns belysning att tända för vinterkvällars pulkaåkning. I två hörn av parken finns slåtterängar anlagda. Dels vid Ekällevägen och dels vid Kappelvägen. Där växer äldre blommor och grässorter som ska slås på sensommaren. Mitt i parken finns en naturstig som med hjälp av skyltar, träfigurer och insektshotell berättar om vilket djur och naturlivs om finns i parken.

Lekplatsen i Vibjörnsparken anlagd 2017

Där den gamla ladan tidigare stod finns nu mer en lekpark. Lekparken är anpassad till naturen och erbjuder mycket att upptäcka och utforska, både i lekparken och i slänten och skogen ovanför. Vid lekparken finns tillgänglighetsanpassade picknickbord, sandbord samt gunga och karusell. Vid lekparken finns även en grillplats med bänkar och väderskydd. Hösten 2024 planterades fyra äkta kastanjer på den stora gräsytan mot väg 51. I framtiden kommer du kunna skörda ätliga kastanjer från de träden.

Under tidiga 2010-talet fick Finspångs kommu in många förslag och önskemål på utveckling av Vibjörnsparken. Det gjorde att Finspångs kommuns kommunfullmäktige gav sektorerna i kommunen i uppdrag att utveckla Vibjörnsparken genom att göra en handlingsplan för hela parken.

Arbetet inleddes hösten 2014 i nära dialog med kommunmedborgarna. Bland annat fanns möjlighet att lämna önskemål och diskutera parkens framtid på mässan Finns i Finspång 2014.

Cultural planning

Arbetet fortsatte sedan under 2015 med stöd av arbetsmetoden cultural planning och en rapport arbetades fram utifrån de tankar som framkommit i dialogen med medborgarna.

Med den rapporten som underlag beslutade kommunstyrelsen i december 2015 att arbetet skulle fortsätta och att ett utvecklingsarbete skulle påbörjas i parken utifrån rapporten 2016 till 2017. Under dessa år investerade Finspångs kommun bland annat i ny gångväg, belysning på gångvägarna, nya bänkar, fler planteringar och växter, belysning av Eken och pulkabacken, toalett, slåtteräng, naturstig och en ny lekplats med grillmöjligheter.

Invigningen 2017

Allt arbete färdigställdes under 2017 och en stor invigning med många besökare genomförde 1 december 2017.

Här kan du se en film på några minuter om utvecklingen och invigningen.