Språk/Language

Energimärkning

Ska du köpa ny TV, tvättmaskin eller värmepump? Nu finns energimärkning på en mängd vitvaror, lampor, däck, värmepumpar, varmvattenberedare och TV-apparater. Energimärkningen hjälper dig välja ett energieffektivt alternativ, som sparar energi och pengar.

Exempel på energimärkning

Bilden visar energimärkning för en kombinerad kyl och frys. Energiklassen visas på en skala från D till A+++, där A+++ är mest energieffektiv. Märkningen visar även hur mycket energi kyl och frys använder (kWh/år), hur många liter kylen rymmer (mjölkpaketet), hur många liter frysen rymmer (snöflingan), samt hur mycket kyl och frys bullrar (mistluren). Buller mäts i dB(A) och ett högre värde innebär mer buller.

Pilar på en skala från rött till grönt, och en energiklass, anges på alla produkter som har energimärkning. I övrigt är produkterna inte märkta på exakt samma sätt, utan märkningen motsvarar produktens egenskaper. Till exempel visar märkningen för däck inte dess volym, som för kylen, men däremot anges hur bra grepp däcket har i vått väglag. Märkningen på en TV anger skärmens storlek, och märkningen på en tvättmaskin anger hur många kg tvätt som ryms, hur mycket vatten som förbrukas och hur effektiv centrifugeringen är. Därmed får du som konsument hjälp att jämföra apparater med varandra och välja vilken som passar dina behov bäst. Du kan läsa mer om energimärkning av olika produkter på Energimyndighetens webbplats.

Kontakt

Maria Fagerberg
Energi- och klimatrådgivning
Bygg- och miljöenheten

0122-857 86
energiradgivning@finspang.se

Telefontid Måndag: 13-17 och torsdag 9-12

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång