Språk/Language

Earth Hour

Lördag 25 mars klockan 20:30-21:30 är det Earth Hour. Men hela veckan kommer Finspångs kommun annordna event, tävlingar och aktiviteter för att uppmärksamma klimatfrågan. Visst är du också med och släcker för vår planet?!

Earth hour - en årlig klimatmanifestation

Earth Hour är en klimatmanifestation som årligen arrangeras globalt, genom symbolhandlingen att släcka alla lampor under en timme. Detta görs för att visa världens ledare att klimatfrågorna måste tas på allvar.

Att släcka lamporna en timme, en gång per år, kan tyckas obetydligt men genom att göra det visar du att frågan är viktig. Du kan också se det som ett startskott till dig själv att utföra flera klimatsmarta handlingar. Kanske är det dags att avlägga ett klimatlöfte inför kommande år?

Earth Hour startades av WWF och de senaste åren har ungefär 35% av svenskarna deltagit i aktiviteter genom Earth Hour! Mer än 87% av Sveriges kommuner deltar och 188 länder har 3 år i rad valt att uppmärksamma kampanjen för klimatet.

Visa ditt deltagande i sociala medier

Se till att du är med och bidrar. Sprid budskapet. Genom sociala medier kan miljövänliga steg uppmärksammas med hashtaggar såsom:

  • #HöjDinRöst
  • #WWFSweden
  • #EarthHour
  • #TogetherPossible

Och glöm inte vår fototävlings-tagg:

  • #hållbarafinspång

Digital föreläsning om elbilar
21 mars

Vad ska man tänka på vid köp av nya och begagnade elbilar?

Kostnadsfri, digital föreläsning av Christian Dahlqvist hålls tisdagen 21 mars 18:00

Några punkter som du kommer få svar på under föresläningen är

• Översikt över att köpa elbil.
• Begagnad elbilar med avseende på batteri mm
• Gör jag rätt för miljön om jag skaffar elbil?
• Elen är dyr, lönar det sig med elbil då?
• Hur hanterar jag laddning hemma?
• Hur fungerar laddning när jag är ute och reser?
• Hur planerar jag en längre resa?

Föreläsningen annordnas och sponsras av energi- och klimatrådgivning.

Klimatsmart mat - viltkorv till äldreomsorgen
23 mars

Måltidsservice

Lokalproducerat, viltskjutet kött har mindre klimatpåverkan än industri producerat kött från liknande djur. Det är dessutom ett hälsosamt och smakrikt kött. Finspångs kommuns måltidsservice arbetar aktivt för att få ner matens klimatpåverkan och under denna vecka kommer det således serveras det medvetna valet viltkorv till äldreomsorgen just under Earth Hour veckan.

Fototävling för alla kommuninvånare
20 - 26 mars

Vad är hållbarhet för dig?

Finspångs kommun uppmanar dig att någon gång under Earth hour veckan ta dig ut och promenera, cykla eller på vilket sätt du vill ta dig runt och ta ett foto. För att kunna delta i tävlingen ska fotot ha temat "hållbarhet för mig".

Du deltar i tävlingen genom att lägga upp bilden på din instagram och tagga bilden med #hållbarafinspång alternativt att skicka bilder via mail till miljo@finspang.se och märka mailet med "Hållbara Finspång".

Tävlingen pågår mellan datumen 20 mars - 26 mars.

Vinnaren utses av en jury och fint pris från Finspångs bibliotek utlovas till utlottad vinnare. Genom att delta i tävlingen tillåter ni att Finspångs kommun får publicera den vinnande bilden i sociala medier vid utlysning av vinnaren.

Följ energi och klimatrådgivare och miljöstrateg på Instagram
20 - 26 mars

Vill du ha snabba uppdateringar?

Under veckan kommer Finspångs kommuns Instagramkonto att fyllas med bra tips för hur du kan spara energi. Vi kommer guidas av kommunens energi- och klimatrådgivare Lisa och miljöstrateg Madeléne med tips för hur energibehovet minskar utan att bekvämligheterna gör det!

Vi kommer även uppmuntra till deltagande i vår fotoutmaning!

Finspångs bibliotek
20 - 26 mars

Få mer kunskap om energibesparing

Finspångs bibliotek kommer under Earth Hour veckan att belysa böcker som finns i deras sortiment kring hållbarhet. En del böcker går att låna hem och andra kan läsas på biblioteket.

Spela hållbarhetsbingo
20 - 26 mars

Vad kan du göra för att leva hållbart?

Här är ett bingo som du kan spela ensam, ihop med dina kompisar eller varför inte utmana varandra och se vem som föst får hållbahets-bingo?

Det ger dig inspiration och motivation till att ta steg och leva ett mer hållbart liv i vardagen.

LYCKA TILL!

kampanjmaterial ok attanvända av WWF som står för kampanjen

Vad kan du göra?

Var med och gör skillnad! WWF har samlat 50 små och stora förbättringar du kan göra för vår enda planet. Välj förbättringarna du ska börja med eller dem du redan gör idag. Läs mer på WWF:s webbsida.

Kontakt

Lisa Waldeck
Energi- och klimatrådgivning
Bygg- och miljöenheten

0122-857 86
energiradgivning@finspang.se

Telefontid: Måndag-fredag 9.00-14.30

Madeléne Lundén
Miljöstrateg
Sektor samhällsbyggnad

0122-850 14
madelene.lunden@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång