Finspångs kommun
Stöd till vuxna
Här får du som vuxen råd om vart du kan vända dig om du av olika anledningar behöver stöd i din situation.
Stöd i Finspångs kommun
Anhörigstöd omsorg
Finspångs kommun erbjuder stöd till dig som vårdar och tar hand om en närstående som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning behöver hjälp att klara vardagen.
Anhörigstöd för missbruk
Utförarenhetens behandlingsarbete erbjuder stöd till anhöriga personer som har en närstående som kämpar med ett eller flera beroenden.
Anhörigas riksförbund
Anhörigas riksförbund arbetar för att förbättra vardagen för anhöriga, oavsett vilken ålder eller diagnos den närstående har. Via länken nedan hittar du mer information och kontaktuppgifter om Anhörigas riksförbund.
Digital kunskapsguide för vuxna anhöriga
Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) har en digital kunskapsguide där du som anhörig kan ta del av andra anhörigas berättelser. På webbplatsen finns även föreläsningar om hur det är att vara anhörig, information om psykisk ohälsa och annan information som kan vara hjälpsam för dig som anhörig.
Inom kommunen finns utförarenhetens behandlingsarbete. Hit kan du som är 18 år och äldre vända dig om du mår dåligt och har problem med exempelvis missbruk och beroenden eller psykisk ohälsa. Om du är utsatt för våld i nära relation kan du också ansöka om hjälp via utförarenheten.
Personligt ombud
Personligt ombud är ett stöd för personer med nedsatt psykisk funktionsförmåga som behöver stöd att påverka sin livssituation och bli mer delaktig i samhället. Personligt ombud fungerar som stöd i kontakten med myndigheter och vårdgivare och andra enskilda aktörer.
Vem kan söka stödet?
Personligt ombud är ett stöd för den som:
- Är 18 år eller äldre och som har psykisk ohälsa
- Har svårigheter i sin vardag och har ett sammansatt behov av vård, stöd och service
- Är skriven i Finspångs kommun
Personligt ombud är gratis och är fristående från myndighet.
Det personliga ombudet har tystnadsplikt och har ingen skyldighet att dokumentera.
När du inte klarar av din egen eller familjens försörjning kan du vända dig till ekonomiskt bistånd. De gör en bedömning för att se om du har rätt att söka ekonomiskt bistånd.
Stöd och hjälp kan du få genom råd och stöd. Skyddat boende kan du ansöka om hos socialkontorets mottagning. Vid akut läge ring polis 112. Relationsvåldsteamet erbjuder samtalsstöd enskilt eller i grupp. Stödet är kostnadsfritt.
Utförarenhetens resursarbete riktar sig till personer över 18 år som har missbruksproblem eller andra sjukdomar och som behöver stöd. För att få hjälp kontakta socialkontorets mottagningstelefon på 0122 - 850 00. Allt stöd kräver ett beslut från socialkontoret.
Andra verksamheter där du som vuxen kan få stöd
På vårdcentralen i Finspång kan du få hjälp med allt från allmänmedicinsk vård, vaccinationer till psykologisk rådgivning och rehabilitering.
Relaterad information
Kontakt
Socialkontoret
Socialtjänsten
0122-850 00
socialtjanst@finspang.se
Socialkontoret har telefontid för privatpersoner måndag-fredag kl. 9-11 och kl. 13-15. Lunchstängt kl. 12-13. För professionella och andra myndigheter har vi öppet vardagar till kl.16. Övrig tid: Kontakta socialjouren i Norrköping på 011-15 22 83 under kvällstid och helger mellan kl. 16-08.
Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång
Råd och stöd
0122-853 10
radochstod.socialomsorg@finspang.se
Personlig rådgivning under telefontiderna måndag, onsdag och fredag kl 10-12. Övrig tid kan du lämna meddelande via telefon eller mejl så kontaktar vi dig inom två arbetsdagar.
Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång