Finspångs kommun

Språk/Language

Invigning av Lotorps förskola

Solen sken och många barn och vårdnadshavare var på plats när Lotorps förskola invigdes under fredagen 18 augusti. Förskolans rektor Madeleine Lilja klippte bandet och förklarade förskolan invigd.

Invigning av Lotorps förskola i augusti 2023.

Rektor Madeleine Lilja klippte bandet och invigde förskolan. Foto: Sofia Pernu Lindberg

Det var många som ville vara med och fira den nya förskolan, bland annat utbildningsråd Mikael Wallin (L), verksamhetschef Zlatko Jankovic och samhällsbyggnadschef Helene From.

Barnen hade också besök av Pippi Långstrump och Prussiluskan som lekte och busade med dem på förskolegården.

- Det är med stor glädje och stolthet vi äntligen kan inviga Lotorps förskola. Det har varit en lång resa hit efter branden i Sandens förskola men nu står vi här med nya och fina utbildningslokaler, säger Mikael Wallin (L), utbildningsråd i Finspångs kommun.

Sandens förskola i Lotorp drabbades av en brand år 2018 som orsakade stora skador. Byggnaden fick rivas och verksamheten flyttades till andra lokaler tills vidare. Den nya förskolan är nu klar och byter namn till Lotorps förskola. Den ligger på samma plats där Sandens förskola låg – men det är nya och väl genomtänkta miljöer som möter barnen.

- Jag vill rikta ett stort tack till pedagogerna, och barnen, som gjort ett fantastiskt jobb med att planera den nya förskolan. Pedagogerna har arbetat med det samtidigt som de gett barnen god utbildning i ordinarie verksamhet. Vi har fått vara med och påverka mycket kring hur inne- och utemiljön ska utformas. Till exempel ville vi ha möjlighet till högläsning på varje avdelning eftersom det är en viktig del i barnens utbildning. Då utformade arkitekterna en soffhörna på varje avdelning. Vi har fått tycka till om färger, inredning och annat som är en stor del av den pedagogiska miljön och barnens vardag, säger Madeleine Lilja, rektor på Lotorps förskola.

Lotorps förskola

En del av utemiljön, där invigningen syns i bakgrunden.

En del av utemiljön.

En del av utemiljön.

Lotorps förskola

Öppningsavdelningen innehåller bland annat ett vinkfönster och en lugn läshörna för morgontrötta barn.

Ateljé, bibliotek och kök

Förskolan består av sex avdelningar och ett tillagningskök. Lokalerna har plats för ungefär 100 barn, och i dagsläget kan förskolan ta emot nya familjer som önskar plats.

Utöver de sex avdelningarna så finns det ateljé, bibliotek och ytor för rörelse, drama, natur och teknik i lokalerna. Planlösningen har ett naturligt flöde, med mjuka övergångar mellan inne- och utemiljön för att ge varje barn de bästa förutsättningarna i den första delen av sin utbildningsresa.

Lotorps förskola

Biblioteket erbjuder en lugn och mysig miljö.

Kontakt

Madeleine Lilja
Rektor
Ekesjö, Rejmyre och Lotorps förskola

0122-856 23
madeleine.lilja@finspang.se

Ekmansväg 12, 612 36 Finspång

Ellenor Lindroth
Verksamhetschef - Förskola, fritidshem, grundskola F-6 och anspassad skola
Sektor utbildning

0122 859 77
ellenor.lindroth@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Mikael Wallin (L)
Utbildningsråd
Kommunstyrelsen

0122 - 852 72
mikael.wallin1@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång