Finspångs kommun

Pågående projekt inom kultur

Kulturhuset driver projekt i syfte att utveckla och förmedla kultur på olika sätt inom bland annat konst och scenkonst . Vi arbetar också med att skapa möjlighet för ungdomar att driva egna aktiviteter på Kultur­huset.

Konstarkivet I Finspångs kommun

Kommunens konstsamling

Finspångs kommun äger drygt 1 100 konstverk. Det är framförallt litografier och målningar, men även skulpturer och konsthantverk. 2018 påbörjades en total inventering av konsten som var klar 2019. Arbetet pågår nu fortlöpande och innebär insamling av data kring varje konstverk som läggs in i en databas och kontroller av att alla verk hänger kvar. Konstverken återfinns på kontor, äldreboenden, skolor och offentliga kommunala lokaler.

Kulturhuset kommer vår och höst att visa upp verk ur samlingen med olika valda teman under titeln Glimtar ur konstsamlingen.

Finspångs konst- och kulturrunda Hitta hem

Finspångs konst- och kulturrunda går av stapeln under allhelgonahelgen varje år. Alla medverkande deltar i en samlingsutställning i Galleriet på Kulturhuset som pågår två veckor innan konstrundan. Anmälan till årets runda öppnar under sommaren.

Industriarvsrundan

Industriarvsrundan arrangeras första helgen i september varje år och är ett samarbete mellan Finspång, Motala, Vadstena, Åtvidaberg och Valdemarsvik. Region Östergötland är medfinansiär.

Den 2-3 september 2023 gick senaste rundan av stapeln och Finspångs aktör var Finspångs turbinhistoriska museum. 2024 kommer det att bli tema järnväg.

Nya ögon på Östergötlands industriarv

I historieböckerna kan vi läsa mycket om den svenska industrins produkter, men inte lika mycket om människorna som arbetade i fabrikerna. På flera av orterna i Östergötland har industrin drivit platsens utveckling och människorna som arbetade i fabrikerna har format platserna där de arbetat och bott. Där har smeder, svarvare, gruvarbetare, textilarbetare, vävare och plåtslagare levt och verkat. Industriarvsrundan lyfter deras historier.

Tillsammans lyfter vi fram platsernas industriarv från nya vinklar och breddar bilden av det förflutna. Håll utkik i evenemangskalendern!

Kontakt

Håkan Forsberg
Kulturchef

0122-855 25
hakan.forsberg@finspang.se

Kulturhuset, Bergslagsvägen 29, 612 80 Finspång

Karolina Bransell
Kulturutvecklare
Kulturhuset

0122 - 850 58
karolina.bransell@finspang.se

Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång