Finspångs kommun

Glada globala nyheter

Bergska gymnasiet beslutade under 2018 att förstärka arbetet med internationalisering och globalisering på skolan genom att bland annat starta upp en global profil på samhällsprogrammets samhällsinriktning. Nu har vi fler glada nyheter!

FN-certifiering

Bergska gymnasiet har fått medel beviljade för att kunna bli en FN- certifierad skola. Vad innebär då det? Så här skriver Svenska FN- förbundet;

"Skolan spelar en central roll i FN-förbundets verksamhet. Idag finns 39 FN-skolor i Sverige som genom bland annat FN-rollspel och FN-elevföreningar engagerar tiotusentals lärare och elever. Som FN-skola ingår ni i detta nätverk och blir en del av FN-rörelsen för en bättre värld"

Att bli en FN- certifierad skola är en del viktig del i vår internationaliseringssatsning som är en flerstegsraket. Våra elever kommer att märka av det i höst när vi drar igång den globala profilen på samhällsprogrammet.

EPAS-skola

Bergska gymnasiet är en så kallad EPAS- skola. Det innebär att vi har tillgång till expertföreläsare, EU- parlamentariker och en pedagog med specialkunskaper om hur EU- samarbetet fungerar. Vi har en utbildad EU- ambassadör (lärare) och flera EU- skolambassadörer (elever).

Lärare och elever jobbar tillsammans med att sprida kunskap om EUs demokratiska institutioner, framförallt EU- parlamentet. Elever ges tillfälle att samarbeta och nätverka med elever från Sverige och andra EU- länder, men även med politiker som har plats i europaparlamentet. Aktiviteter anordnas på medlemsskolorna, bl.a debatter och vi uppmärksammar Europadagen den 9 maj på ett informativt och festligt sätt. Eleverna får också jobba tillsammans med lärare om att driva en EU- infopoint där material om EU görs tillgängligt för allmänheten.


EU är ett gigantiskt demokratiskt projekt med stora muskler. Många tror fortfarande att EU- frågor inte riktigt rör oss, men även på kommunal nivå berörs vi varje dag av beslut som tas i EU- parlamentet. Att vi som skola har en kommunikationskanal rakt in i Bryssel gör att våra möjligheter till omvärldsbevakning ökar. Våra chanser att påverka ökar också med denna kontakt. Sen ser vi också en möjlighet för våra elever att komma ut och lära sig mer om världen. Det är bra för alla.

Kontakt

Johanna Fornasaro
Resultat- och enhetschef/rektor
Bergska gymnasiet, Bildningen

0122-851 02
Johanna.fornasaro@finspang.se

Finnvedsvägen 4 612 30 Finspång