Språk/Language

Barnsäkra ditt hem

2016 hamnade 13 400 barn på sjukhus till följd av en olycks­händelse. Barnsäkra ditt hemmet redan innan ditt barn börjar krypa!

Fallolyckor är den vanligaste orsaken till allvarliga skador bland förskolebarn. Därefter kommer förgiftning, skärsår och brännskador.  

Du kanske tror att ditt hem är den säkraste platsen för din familj. Men faktum är att olyckor i hemmet är väldigt vanligt. Här kan du läsa enkla tips.

Motverka skallskador

De flesta skallskador som inträffar på små barn kommer genom fallolyckor. Man kan dela in fallolyckor i två delar. Den ena delen är när barn faller, exempelvis nedför en trappa eller ner från ett skötbord eller när de är större faller nerför studsmattan, cykeln eller skaterampen. Den andra delen är när något faller på barn, exempelvis TV-apparater eller stora möbler. Båda dessa kan man förebygga. När vi definierar barn så räknas 0-17 år.

Om barnet faller

Alla kan falla, barn som vuxen. Cirka 7 500 barn mellan 0-17 år råkar ut för fallolyckor varje år så pass att de lades in på sjukhus till följd av olyckshändelsen. En bruten arm eller ett nyckelben kan visserligen orsaka hög smärta hos barnet men det går att laga. När det kommer skador på hjärnan är det inte alla gånger lika lätt och behovet av att kunna göra ett ingrepp i tidigt skede avgörande. Vid hjärnskakning finns nämligen en liten risk för blödning mellan hjärnhinnorna. Om det inträffar kan en akut operation behövas.

 • Lämna aldrig barnet utan uppsikt på skötbordet. Aldrig. Håll en hand på dess mage om du blir tvungen att vända dig om för att ta något. Byt blöja på golvet om barnet är väldigt aktivt och gärna rullar omkring när du byter på det.
 • Använd alltid sele eller bälte när barnet sitter i hög stol, barnvagn eller bilbarnstol.
 • Sätt upp grindar högst upp OCH längst ner i trappor, längs kanterna på verandan och vid altandörren.
 • Montera säkerhetsspärrar på alla fönster.

När barnen passerar sju års ålder är det kollision med vänner på studsmatta eller ramper, lek och inte minst kollisioner i trafiken som orsakar störts skada. Tydliga regler och att normalisera hjälm och reflex är enkla men mycket effektiva tips för att mildra och hindra de värsta skadorna.

Om nu ditt barn mot förmodan skulle ramla så pass att något av följande stämmer

 • Barnet skriker inte omedelbart
 • Barnet är avsvimmat en liten stund.
 • Barnet verkar inte vara som vanligt under de följande timmarna utan tecken på trötthet, illamående eller kräkning.

Skall du kontakta sjukvården. För det mesta händer inget alls under observationen och då kan du och barnet åka hem dagen efter.

Saker faller över

Skallskador kan även orsaks av att möbler och tunga saker faller över barnet. Dagens TV-apparater är ofta stora och är den inte monterad på en vägg eller liknanden så är det inte svårt att förstå att det är mer en fråga om när. Genom att alltid ta sig tid att säkra stora möbler och TV-apparater i väggen så kan man lätt förhindra en tragedi.

Förgiftning

Visst har de flesta föräldrar hört fasansfulla historier kring förgiftning på grund av att barnet fått i sig tvätt- och diskmaskinstabletter m.m? Det är lätt att förstå med dagens slående likhet med godsaker. Man ska absolut inte underskatta och nonchalera den riskerna. Följderna av det kan bli allt ifrån kräkningar, ögonskador, andningsproblem och medvetslöshet. Enligt Safe Kids Worldwide orsakas de flesta av barnförgiftning av att barnet fått i sig felaktiga mediciner i hushållet. Felaktiga mediciner kan vara väldigt förödande för ett barns kropp och minst lika farligt som tvätt- och disktabletter. Det är viktigt att förebygga risken genom att förvara både mediciner, tvätt- och disktabletter och ALLT annat giftigt oåtkomligt för barn, till och med vitamin- och järntabletter. Det kan verka lätt med att ställa upp alla dessa saker oåtkomligt alternativt sätta barnlås på luckan, men ibland finns det risker som man inte tänker på. Exempelvis växter i trädgården och inomhus. Då är det bra att ha medicinsk kol hemma som binder många ämnen och minskar därigenom upptaget i kroppen. Medicinskt kol kan köpas utan recept på apoteket. Kolet kan, om det behövs, blandas med saft eller två teskedar socker för att få en tilltalande smak. Det är viktigt att ringa Giftinformation innan du ger medicinskt kol! Det är olämpligt att ge kol i vissa situationer, t.ex. om någon har fått i sig ett frätande ämne eller en petroleumprodukt. På Giftinformations hemsida kan man lätt hitta både bilder Kan man även minimera konsekvensen genom att lättillgängligt ha den information som kan vara bra om det skulle inträffa något. 

Kvävning

I den här kategorin ingår drunkning som likväl föremål i halsen. Den vanligaste dödsorsaken för barn upp till sju år är just drunkning. Läs gärna mer information kring hur du säkrar din pool eller damm under fliken Fritid. . Att aldrig lämna ditt lilla barn obevakat i badkaret, kan kännas självklart för många och nästan ouppnårligt för andra. Tyvärr räcker det med en gång för att man önska att man ingick i den första kategorin. Den första gruppen är gratis att ingå i. Den andra kan vara väldigt dyr.

När det kommer till föremål i halsen så finns det mycket ett litet barn kan pilla i sig. Barn känner och utforskar världen med alla sina sinnen och ett sett är att stoppa i munnen. Var närvarande när barnet äter och var kritisk mot leksaker som inte är anpassad till ditt barns ålder. Se till att persiennerna inte hänger otrevligt långt ner och låt inte barn somna i saccosäckar eller leka med plastpåsar.

Vi har utbildningar i Barn HLR. Mer information finns under fliken Utbildningar

Checklista: barnsäkra ditt hem

 • Fallsäkra ditt hem med grindar och se till att barnen har hjälmar till både cykelturen och pulkabacken.
 • Skriv ut Giftinformation informations-brouchure
 • Lägg in nummret till Giftinformationscentralen: 010-456 67 00
 • Införskaffa Medicinskt kol som är receptfritt
 • Någon antiburn-produkt som lindrigar brännska

Kontakt

Erika Hinders
Brandman
Räddningstjänsten

0122-850 75
erika.hinders@finspang.se

Skäggebyvägen 43, 612 40 Finspång