Finspångs kommun

Språk/Language

Observera!
Detta är en äldre eller arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen inte längre är aktuell.

Note!
This is an older or archived news article, which may mean that the information is no longer current.

VR sätter guldkant på vardagen för äldre

I våras beställdes ett VR-headset till Storängsgårdens äldreboende. Initiativet kom från specialistundersköterskorna Chris Kalin och Hanna Hedlund. Sen dess har VR blivit en spännande gruppaktivitet för boendets brukare.

Oändliga möjligheter med virtual reality

Virtual reality – förkortas VR, och betyder Virtuell verklighet på svenska. VR är en glasögonliknande anordning du spänner fast framför dina ögon. Inuti VR-glasögonen finns en skärm som visar en digital miljö. När du rör dig på olika sätt reagerar sensorer i VR-headsetet på dina rörelser och speglas i den digitala miljön.

VR kan anpassas efter behov och intresse. Du kan välja att besöka och röra dig i olika miljöer, se filmer i 360 graders vinkel, eller att spela spel. På Storängsgården har en video, där du befinner dig med lejon och andra djur på savannen, blivit det mest populära alternativet.

Bidrar till vardagsglädje

De flesta av brukarna på Storängsgården som har testat VR, har uppskattat aktiviteten. För många är det en välbehövlig distraktion och en rolig gruppaktivitet. Det finns nämligen möjlighet att dela miljön från VR-headsetet på tv-skärm, så att en hel grupp kan ta del av upplevelsen. Många väljer att besöka platser som ligger nära hjärtat. Det kan vara staden man växte upp i eller platsen där man hade sitt sommarställe. Det finns även möjligheter att få se och uppleva saker som man länge har drömt om, kanske att se ett vackert vattenfall, eller besöka Paris.

- I det stora hela bidrar det till mycket positiva känslor och ger en ökad vardagsglädje hos brukarna, säger Chris Kalin.

I den populära savannvideon kommer man nära in i den digitala miljön. Upplevelsen känns så äkta att några brukare till och med försökt att klappa djuren. Hanna berättar:

- En brukare provade videon, och det första han gjorde var att böja sig fram, helt orädd, mot en lejonunge och locka på den. Det gjorde intryck på både honom och oss i personalen.

Hanna Hedlund assisterar Chris Kalin som använder VR-headsetet.

Tillgängligt och anpassningsbart

Hanna och Chris menar att den största fördelen med VR är att det är lättillgängligt, anpassningsbart och kan användas av alla.

- Man kan få ett miljöombyte även om man inte har möjlighet att förflytta sig fysiskt, säger Chris.

I framtiden hoppas Hanna och Chris på att fler äldreboenden ska våga testa VR, som en aktivitet för sina brukare.

Kontakt

Maria Frisäter
Verksamhetschef hälso- och sjukvårdsorganisationen / myndighetskontoret
Sektor vård och omsorg

0122-858 99
maria.frisater@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 FINSPÅNG