Språk/Language

Var ett vuxet stöd i Finspång kring student och skolavslutning

Vi närmar oss både skolavslutningar och studenten, en tid som normalt innebär festligheter och stora folksamlingar. Men även i år har vi nationella råd att förhålla oss till för att minska smittspridningen av coronaviruset – hjälp oss att hålla smittspridningen nere och skapa en trygg miljö för våra barn.

En vuxen person ler mot en yngre person.

Fredagen den 4 juni tar elever som slutar gymnasiet studenten och torsdagen den 10 juni är det skolavslutning för elever i grundskolan. Firandet i år kommer, precis som förra året, att se annorlunda ut på grund av pandemin och rådande rekommendationer. Även om vi längtar efter andra tider så är det jätteviktigt att vi alla, tillsammans, fortsätter att följa rekommendationerna; umgås i en mindre krets och håll avstånd – både inomhus och utomhus. Att vi alla, tillsammans, tar ansvar för att hålla nere smittspridningen gör att vi snabbare kan återgå till en mer normal vardag.

Finspångs kommun, tillsammans med Polisen, vädjar till dig som vårdnadshavare eller som är aktiv inom föreningslivet, som tränare eller ledare, att prata med och uppmana era ungdomar att fira studenten ansvarsfullt och utan risk för smittspridning. Vi vill att ni ber era yngre ungdomar att stanna hemma under student och skolavslutningar för att bidra till en minskad smittspridning och minskade oroligheter. Prata med din ungdom om vikten av att följa rekommendationerna; stanna hemma och undvik folksamlingar.

Ett vuxet stöd - för ökad trygghet

Precis som förra året så innebär coronaviruspandemin att det arrangeras mindre aktiviteter och firanden för unga med uppsyn av vuxna och vårdnadshavare.

Under kommande storhelger kommer därför personal från skola, socialtjänst, kultur och fritid, polis och föreningsliv att jobba tillsammans för att skapa en ökad trygghet i Finspångs utomhusmiljöer.

För att öka tryggheten ytterligare för våra barn och unga behövs fler kloka vuxna på stan. Om du har möjlighet får du gärna delta i att vara ett vuxet stöd i Finspång. Du kan bidra genom att gå promenader i områden där barnen finns, se till att synas och vara delaktig, prata med ungdomarna. Tillsammans ser vi till att våra ungdomar inte far illa!

Tänk på att hålla avstånd, tvätta händerna och undvik stora samlingar av människor, har du minsta förkylningssymtom - stanna hemma.

Stå på dig – langa inte alkohol till ungdomar

Storhelger innebär inte bara en risk för ökad smittspridning utan är också tillfällen som normalt innebär en ökad risk för att unga ska komma i kontakt med och dricka alkohol – så är det även i år, trots uppmaningar om social distansering.

De senaste åren har allt fler ungdomar börjat att dricka senare i tonåren, de dricker mindre och alltmer sällan. Många ungdomar tackar idag nej till alkohol och den här positiva utvecklingen innebär att allt färre ungdomar råkar ut för problem kopplade till alkohol. Det sker till stor del tack vare att ni föräldrar engagerar er och sätter tydliga gränser.

I vårt län tycker de allra flesta tonårsföräldrar att det är fel att ge sina ungdomar alkohol. Och även om det fortfarande förekommer, så är det få ungdomar som får alkohol av sina föräldrar. Vi vill därför helt enkelt uppmuntra dig att fortsätta stå på dig i frågan – eftersom det hjälper din tonåring att avstå från alkohol.

Har du funderingar kring tonåringar och alkohol? Läs gärna mer på webbsidan "tänk om".

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång