Språk/Language

Vårens skräpplockardagar

Nu är det dags att anmäla sin förening, arbetsplats, skola eller förskola till de årliga skräpplockardagarna veckorna 17+18.

Två barn plockar skräp.

Tillsammans gör vi skillnad

-Skräpplockardagarna är en årlig insats där barn och unga, ja även vuxna, plockar skräp samt lär sig om nedskräpningens konsekvenser och lösningar, berättar projektledare Ulf Karlsson på Finspångs Tekniska.

-Vi har många förskolor och skolor som är med i kampanjen men även föreningar, företag och privatpersoner är välkomna att anmäla sig. Alla kan vara med och tillsammans gör skillnad för miljön och vår kommun blir lite trevligare.

-Det är en uppskattad aktivitet av både barn och vuxna och 2019 var vi bäst i landet på att plocka skräp. Så nu hoppas vi att många vill vara med också i år, säger Ulf.

Anmälan för gratis skräpplockarmaterial

Anmälan för förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och föreningar öppnade 1 mars 2021. Prata gärna ihop er om vem som ska anmäla er verksamhet innan dess, så ni inte dubbelanmäler.

Skräpplockarmaterial

Alla anmälda förskolor, skolor och ungdomsföreningar får kostnadsfritt Håll Sverige Rents skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och pedagogiskt material. Övriga föreningar som önskar påsar att plocka skräp i under kampanjen kan vända sig till Finspångs Tekniska på e-post ulf.karlsson@finspangstekniska.se.

Skolor och förskolor får hjälp med hämtning

Behöver din skola eller förskola hjälp med hämtning av insamlat skräp kan det beställas via ett formulär på kommunens intranät. Tänk på att boka hämtning i god tid – gärna när ni planerar skräpplockardatum, för att undvika dubbelbokningar.

Sortera återvinningsmaterial (papper, glasförpackningar, plastförpackningar, metall­för­packningar), brännbart, metall samt icke brännbart för sig så långt det går. Övriga med­verkande är välkomna att lämna sitt sorterade skräp på Sjömansängs ÅVC om möjlighet finns eller på närmaste återvinningsstation om det är förpackningar eller tidningar som skräpat ned.

Skräpplockardagarna är också ett bra tillfälle att lära dig mer om nedskräpning, återvinning och konsumtion. På Håll Sverige Rents webbplats finns mängder av information och material för nedladdning.

Relaterad information

Stiftelsen Håll Sverige Rent är en ideell organisation som arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. De samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet. Arbetet finansieras av bidrag och projektmedel från företag och myndigheter samt genom insamling till 90-konto. Håll Sverige Rent är medlem i FRII och Svensk Insamlingskontroll.

Kontakt

Ulf Karlsson
Projektledare
Finspångs Tekniska Verk AB

0122-851 95
ulf.karlsson@finspangstekniska.se

Sjömansängs Återvinningscentral, Finspång

Marika Sjödin
Naturvårdssamordnare
Samhällsplaneringsenheten

0122-850 64
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång