Finspångs kommun

Språk/Language

Observera!
Detta är en äldre eller arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen inte längre är aktuell.

Note!
This is an older or archived news article, which may mean that the information is no longer current.

Välj att sluta – vi erbjuder stöd till dig som utövar hot eller våld i nära relation

Våld i nära relation är ett ökande samhällsproblem och ett brott. Men det finns hjälp att få. Finspångs kommun erbjuder stöd till dig som blir utsatt för våld och men också till dig som utsätter någon för våld.

Närbild på person med sorgsna ögon, ett rött och svart filter ligger över bilden.

Våld i nära relation är ett samhällsproblem, folkhälsoproblem och ett brott som drabbar både kvinnor och män. Kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Förövaren, som utsätter sin partner för våld, är ofta en man och ansvarig för det som sker. Men vad är våld – och hur gör man för att förändra sitt beteende?

Hot och våld kan ta många olika uttryck

Ett våldsamt beteende kan vara svårt att känna igen för den själv som lever i det och våld i nära relation kan ha många olika uttryck.

- Våld i nära relation är ett beteende som skadar och skrämmer familjen. Det kan handla om man blivit för arg, skrikit och skrämt sin familj. Sagt ord som kränker och sårar och som man sen ångrar. Du kanske är mycket svartsjukt och det går ut över din partner. Men det kan också vara fysiskt våld, kanske har man till och med slagit sin sambo, kanske såg barnen? Allt detta kallar vi för våld – relationsvåld, berättar Chanine Ekekrantz, Socialsekreterare på Relationsvåldsteamet i Finspång.

Förändra ditt beteende

Du behöver inte vara ensam med dina tankar om som vad du har gjort och om ditt beteende gått över gränsen. Det går att förändra sitt beteende och det finns hjälp att få.

- Relationsvåldsteamet i Finspång erbjuder stöd och råd till den som upplever att man hamnat i en ond spiral som är svår att ta sig ur. När man gör sin familj ledsen och rädd fast man inte vill och oroar sig för att det ska bli värre. När man vill sluta och när man inte vill vara den här personen längre. Då söker man sig till oss, säger Chanine Ekekrantz, Socialsekreterare. Man kan också söka till oss om man har funderingar och undrar över sitt beteende, om det är okej. Då kan man vända sig till oss för att bolla och prata om det, fortsätter Chanine. Att sätta ord på det som sker, och påbörja sin berättelse kan kännas främmande och jättetungt men det är berättelsen som är läkande, avslutar Chanine.

Att träffa Relationsvåldsteamet är helt kostnadsfritt.

I filmen berättar Chanine mer om Relationsvåldsteamets arbete och vilket stöd som finns för dig som vill sluta med våld i nära relation.

För dig som blir utsatt för våld eller lever med våld

Relationsvåldsteamet erbjuder även stöd och hjälp till dig som blir utsatt för våld och till barn och unga som lever med våld – ser och hör.

Besök Relationsvåldsteamets sida för att läsa mer om vilken hjälp som finns för just dig.

Kontakt

Socialkontoret
Socialtjänsten

0122-850 00
socialtjanst@finspang.se

Socialkontoret har telefontid för privatpersoner måndag-fredag kl. 9-11 och kl. 13-15. Lunchstängt kl. 12-13. För professionella och andra myndigheter har vi öppet vardagar till kl. 16. Övrig tid: Kontakta socialjouren i Norrköping på 011-15 22 83 under kvällstid och helger mellan kl. 16-08.

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång