Finspångs kommun

Språk/Language

Observera!
Detta är en äldre eller arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen inte längre är aktuell.

Note!
This is an older or archived news article, which may mean that the information is no longer current.

Välfärdsteknik förbättrar vardagen på Tegelbacken

Sedan januari i år har Tegelbackens demensboende arbetat med modern välfärdsteknik genom Tovertafel och musikkuddar. Ökad kognitiv förmåga och trygghet har lett till en förbättrad vardag för de boende.

Välfärdsteknik i form av relaxkudde på Tegelbacken

Foto: Evelina Lindberg

Välfärdsteknik inom hälso- och sjukvården

Välfärdsteknik är olika former av hjälpmedel som består av digital teknik. Inom hälso- och sjukvården används det som stöd för att bibehålla och öka trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet för de boende.

På Tegelbackens demensboende i Finspång finns totalt fem avdelningar för permanent boende. Här används välfärdsteknik i form av musikkuddar och genom den holländska uppfinningen ”Tovertafel”, tack vare stöd från regeringens stimulansmedel. Stöden har fungerat som hjälpmedel för personer med demenssjukdom, vilket har visat sig vara både positivt för de boende och effektivt för personalen.

- Vi är jätteglada att vi fått in de här stöden. Både kuddarna och Tovertafel har varit superbra, säger Emma Östfelt, specialistundersköterska inom demens på Tegelbackens demensboende.

Tovertafel – en magisk spelkonsol

Tovertafel som betyder "det förtrollande bordet” på holländska är ett spel som utvecklats i Nederländerna, och ämnar sig för personer med kognitiva utmaningar. Tovertafel är en projektor som skapar social och glädjefylld interaktion mellan personalen och de boende. Projektorn, som är placerad i boendets gemensamma samlingssal, skickar ut olika interaktiva mönster på små ytor. Med inbyggda infraröda sensorer kan den känna av händernas rörelser på ytorna som gör att den anpassar sig därefter.

Tovertafel inspirerar till aktivitet och samtal genom spelkonsolens olika funktioner, som styrs med en enkel fjärrkontroll. Aktiviteterna är varierande och ser olika ut. Det går exempelvis att spela musik i bakgrunden, skapa fina mönster i form av löv och fjärilar som de boende kan interagera med, spela spel, putsa silver, rulla ner bollar i hål och lägga pussel. Den är även möjligt att testa på att jaga mullvadar.

- Det är ett bra hjälpmedel som är roligt både för boende och personal. Det bästa är att det är så lättillgängligt, anpassningsbart och att det går att delta i aktiviteten över språkbarriärerna. Idag satt jag med en boende och pusslade, det var en trevlig stund för oss båda som ledde till många bra samtal, säger Emma.

Tovertafel på Tegelbackens demensboende 2023.

Foto: Evelina Lindberg

Musikkuddar för aktivering och avslappning

Andra hjälpmedel som använts på Tegelbacken sedan januari är tekniken med inmu-kuddar, även kallat musikkuddar. Kuddarna är små till utseendet och funktionsmässigt spelar de lugn och avslappnande musik när de boende använder kudden.

Det finns två varianter av musikkuddar - den ena, ”aktiveringskudden”, är ämnad för aktivering och den andra är till för att få personen att slappna av. Aktiveringskudden startar vid beröring. Den är klädd i olika typer av tyg för att ha ett mer taktilt tilltalande. Enligt Tegelbackens specialistundersköterska inom demens, Emma Östfelt, används kudden på olika sätt för att öka aktiveringen hos de boende. En vanlig aktivitet är att kasta kudden mellan varandra.

- Vi använder den ofta som en aktivitet bland de boende när vi passar kudden omkring varandra, det brukar vara väldigt uppskattat. 

Relaxkudden

Även den andra kudden, ”relaxkudden”, har varit ett positivt tillskott för Tegelbacken. Den används ofta för demenssjuka personer som upplever oro i vardagen. Närheten till kudden blir en trygghet för den sjuke, tack vare kuddens lena och mjuka tyg i kombination med den avslappnande melodin. För många boende har kudden dessutom blivit personlig och haft stor positiv effekt.

- Vi har en boende som har kämpat mycket med oro som behövt ta lugnande läkemedel för att må bra i sin vardag. Men med hjälp av relaxkudden har personen haft lättare att komma ner i varv, och sedan vi introducerade hjälpmedlet har vi nästan helt kunnat utesluta behandling med lugnande läkemedel. Det är verkligen häftigt att se hur ett digitalt hjälpmedel kan förbättra livskvaliteten så mycket, särskilt för någon med svår demenssjukdom, säger Emma.

Välfärdsteknik i form av aktivitetskudde på Tegelbackens äldreboende.

Foto: Evelina Lindberg

Enhetschef Camilla Rengman Szijarto tillägger att Tegelbacken har ansökt om kommunens digitaliseringsmedel för att kunna köpa in fler musikkuddar. Förhoppningen är att inmu ska implementeras som en omvårdnadsåtgärd till fler av de boende.

Digitaliseringsmedel – ett kommunalt stöd

Kommunstyrelsen i Finspång har avsatt över 2,7 miljoner kronor i centrala medel för att främja digitaliseringen i kommunen och stimulera digitala initiativ under 2023. Alla verksamheter i kommunen har möjlighet att ansöka om digitaliseringsmedel.

Kontakt

Camilla Rengman Szijarto
Enhetschef Tegelbacken
Sektor vård och omsorg

0122-852 01
camilla.rengman-szijarto@finspang.se

Östermalmsvägen 55, 612 41 Finspång

Emma Östfelt
Specialistundersköterska

emma.ostfelt@finspang.se