Finspångs kommun

Språk/Language

Observera!
Detta är en äldre eller arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen inte längre är aktuell.

Note!
This is an older or archived news article, which may mean that the information is no longer current.

Vad händer just nu på Bergslags­torget?

Det är snart ett år sedan ombyggnationen på torget började. Här kan du läsa mer om vad som händer och hur tids­planen ser ut.

Helena Wastesson och byggprojektledare Eric Andersson vid Bergslagstorget.

Trafikingenjör Helena Wastesson och byggprojektledare Eric Andersson. Foto: Evelina Lindberg

Finspångs kommun bygger om i centrum för att uppmuntra till liv och aktiviteter. Visionen är att centrum ska vara en själv­klar plats för kultur, service och handel.

-Målet med ombyggnationen är att torget ska bli en plats där man vill vara och stanna upp. Torget ska kännas inbjudande, inte bara vara en plats som man passerar för att uträtta olika ärenden, berättar Helena Wastesson som är trafikstrateg i kommunen.

Tidsplanen hålls

Just nu gjuter man mur, bygger två trappor och förbereder för framtida planteringar. I april kommer träd som ska planteras. Inom några veckor börjar man även gjuta den nya fontänen.

-Arbetet har gått bra och vi har kunnat hålla tidsplanen. Vi stötte på några problem när vi skulle spräcka det berg som fanns på platsen och det tog lite längre tid än beräknat. Men eftersom vintern varit mild med lite snö har vi kunnat ta igen den tiden då vi har kunnat arbeta oavbrutet, berättar Eric Andersson som är entreprenörens projekt­ledare.

Bergslagsvägen stängs tillfälligt vid kommunhuset

Om vädret tillåter kommer arbets­området att ökas ut omkring 20 mars. Då går arbetet vidare på gatan och gångbanan i höjd med kommun­huset och ner mot gallerian Kristallen. Det innebär att hela Bergslagsvägen vid kommun­huset kommer vara avstängd där fram till sommaren.

Under tiden kan gångtrafikanter ta vägen via Förvaltnings­torget vid kommun­huset och in via biblioteket för att ta sig i till Kristallen. Det kommer även att gå via trapporna vid Grillen på torget och runt på Vallon­vägen/Kalkugns­­vägen.

Helt klart under senhösten

Hela ombyggnationen av Bergslagstorget och Bergslags­vägen beräknas vara helt klar under senhösten 2023.

Arkitektskiss på del av nya Bergslagstorget. Den nya fontänen med människor runt.

Arkitektskiss på del av nya Bergslagstorget.

-Det som blir en stor skillnad när det nya torget och Bergslags­vägen står klara är att det kommer finnas mer växter, fler varianter av sittmöjligheter, alternativa belysnings­punkter och att trafiken i området kommer ske på de gåendes vilkor i centrum, avslutar Helena Wastesson.

Vill du löpande följa fler detaljer i projektet kan du besöka projektets webbsida på finspang.se.

Kontakt

Helena Wastesson
Trafikstrateg
Planeringsenheten

0122-852 29
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång