Språk/Language

Trafikantveckan i Finspång

Den 16-22 september deltog Finspångs kommun i Trafikantveckan för att uppmuntra till hållbart resande. Läs om de aktiviteter som genomfördes under veckan.

Joakim och Helena delar ut fika till trafikanter

Finspångs kommun deltog i Europeiska trafikantveckan, European Mobility Week, för att uppmuntra till hållbart resande i samt till och från kommunen.

Under veckan som gått har Finspångs kommun bland annat delat ut goodiebags och bjudit på kaffe och kaka till de som går, cyklar eller åker kollektivt för att ta sig till skolan eller jobbet. Det har varit mycket uppskattat och kommunens trafikingenjör och trafikstrateg har mött många glada människor,

- Det har varit väldigt uppskattat att vi funnits där med en liten goodiebag och folk tycker det har varit en trevlig start på dagen. Framför allt har skolungdomarna blivit väldigt glada över en extra macka på morgonen, säger Helena Wastesson, trafikstrateg.

- Reaktionerna har varit positiva och vi har haft fina samtal med flera resenärer och trafikanter, berättar Joakim Joge, trafikingenjör.

Årets tema för trafikantvecka var Säker trafik till fots och på cykel vilket Finspångs kommun tog till vara på i några av sina aktiviteter som arrangerades under veckan. Bland annat har kommunen tillsammans med Trafiksäkerhetskommittén delat ut reflexer till alla särskoleelever och grundskoleelever, till gång- och cykeltrafikanter i centrum samt till Vuxenutbildningens Svenska för invandrare, där man delat ut reflexer till eleverna i samband med lektioner där vikten av att synas i höstmörkret lyfts fram.

- Att kunna höja säkerheten för våra särskoleelever och grundskoleelever med något så enkelt som reflexer känns extra viktigt nu när det mörknar och de väntar på skolskjuts eller går och cyklar till skolan, säger Joakim.

- När vi delade ut reflexer i centrum tillsammans med Trafiksäkerhetskommittén blev de vi mötte väldigt glada över att få nya reflexer och konstaterade att de inte tänkt på att det börjar bli reflex-säsong. Många av de vi mötte visste inte heller att man bör byta ut sina reflexer med jämna mellanrum, berättar Helena.

- För oss är det viktigt att komma ut och möta medborgarna och få möjlighet att informera om trafiksäkerhet. Att dela ut reflexer är viktigare än man tror då det är många som inte tänker på vilken skillnad en reflex kan göra för ens säkerhet, säger Hugo Andersson (C), ordförande Trafiksäkerhetskommittén.

Utöver att dela ut reflexer har även Polisen medverkat och informerat om sin verksamhet, trafiksäkerhet, trafikfrågor och cyklar och dess utrustning.

- Både Finspångs kommun och Polisen strävar efter att våra medborgare ska vara så säkra som möjligt i trafiken. Därför är vår samverkan kring Trafikantveckan ett bra exempel på de fina samarbeten vi behöver för att skapa en tryggare och säkrare miljö för våra medborgare, säger Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under hela veckan har även Finspångs kommun informerat möjligheter för hållbart resande, trafiksäkerhet och goda råd i trafiken på kommunens officiella Facebook-sida.

Relaterad information

Kontakt

Joakim Joge
Trafikingenjör
Samhällsplaneringsenheten

0122-855 81
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Helena Wastesson
Trafikstrateg
Samhällsplaneringsenheten

0122-852 29
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång