Språk/Language

Temadagarna "Om Psykisk Hälsa" webbsänds i år

Vi ställer inte in - vi ställer om! Årets temavecka Om Psykisk hälsa webbsänds med anledning av rådande pandemi. Teamveckan pågår 9-11 november.

omslagsbild om psykisk hälsa

Ta del av webbsändingen hos Norrköping

Du är välkommen att följa webbsändningen från Norrköpings kommuns webbsida. Du kommer även att kunna titta på webbsändningarna i efterhand.

Temadagarna "Om Psykisk Hälsa"

Om Psykisk Hälsa är en temavecka som sätter psykisk hälsa i fokus och är ett samarbete mellan östra länsdelen i Östergötland. Under veckan anordnas en mängd föreläsningar med utgångspunkt i psykisk hälsa.

Årets tema är samsjuklighet och anhörigperspektivet. Samsjuklighet handlar om att man har en eller flera diagnoser vilket gör att det kan vara svårt att få rätt hjälp i samhället. Man får många gånger hjälp med en sak i taget, vilket kan vara väldigt svårt om man är för sjuk.

Även i år är det olika åldersindelning under dagarna:

  • Under måndagen, då vi fokuserar på unga vuxna, möter vi bland annat Jasmine Öhlin från Hjärnkoll som har haft en samsjuklighet mellan autism, BDD, utmattning och depression. Med sin berättelse hoppas hon kunna utmana bilden av den ”typiske autisten” och ge en inblick i hur rörigt det kan kännas inombords när man kämpar med flera olika diagnoser.

  • Under tisdagen, då de mitt i livet får sin dag under temadagarna, berättar till exempel Mats Ewertzon, forskare vid Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka), om sin forskning som handlar om anhöriga till personer med psykisk ohälsa, deras livssituation, betydelsefullt stöd och erfarenheter av kontakt med psykiatrisk vård.

  • Under rubriken ”Det är aldrig för sent att må bra!” föreläser exempelvis Susanne Rolfner Suvanto på onsdagen om varför vi ska bry oss om "äldre" och psykisk ohälsa. Susanne, som är verksamhetsansvarig på Omvårdnadsinstitutet, berättar om sina reflektioner utifrån psykisk hälsa bland äldre under pågående pandemi. Onsdagen har temadagarna mer fokus på äldre.

  • INSTÄLLT! På tisdagskvällen är det dags för författarafton på Norrköpings stadsbibliotek och dit är publik välkommen, men det är begränsat till 50 personer och du måste föranmäla dig. I år berättar Åsa Moberg och Anna Fredriksson, bakom boken ”De omöjliga”, om de mest utsatta och vad som skett efter psykiatrireformen. Författarafton webbsänds inte.

Arrangörer

Som vanligt är det flera arrangörer som hjälps åt att arrangera Om Psykisk Hälsa. Dessa är Finspång, Norrköping, Söderköping och Valdemarsviks kommuner, Region Östergötland och NSPH Östergötland - Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. I år är det 22 året som evenemanget äger rum och andra året med namnet Om Psykisk Hälsa.

Relaterad information

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång