Finspångs kommun
Strategisk plan 2025–2027 med budget 2025 tillgänglig
Finspångs kommuns strategiska plan för 2025–2027 finns nu tillgänglig och lyfter kommunens arbete, mål och vision för de kommande tre åren samt budget för 2025.
Den strategiska planen är vårt viktigaste politiska styrdokument. Den beskriver hur vi vill att kommunen och våra verksamheter ska se ut och fungera i framtiden. Den innehåller också prioriterade delmål där det slås fast vilka områden som ska prioriteras och var vi vill se ett förändringsarbete under planperioden för att ta oss närmare målbilden. Utgångspunkten för hela den strategiska planen är FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030. Agenda 2030 med 17 globala mål används som bas för att presentera hur Finspångs kommun ska utvecklas i framtiden och hur vi kan bidra till ett mer hållbart samhälle.
Bättre förutsättningar inför 2025
Budgetförutsättningarna ser betydligt bättre ut inför 2025 än de var 2023 och 2024, mycket tack vare det framgångsrika arbete som genomförts för att få verksamheterna i ekonomisk balans under 2024. Samtidigt återstår fortfarande en hel del arbete innan vi är i mål. I budgeten för 2025 har det tillgängliga ekonomiska utrymmet därför prioriterats för att stärka kärnverksamheterna och säkerställa den kommunala ekonomin i Finspång på lång sikt.
-Tuffa beslut kommer att behöva fattas även under 2025. I det arbetet har vi alla ett ansvar för helheten och vi måste därför behålla den stora kommunhatten på. Det är när vi jobbar prestigelöst tillsammans som vi kan nå våra mål och göra skillnad för Finspång, säger Mats Annerfeldt (S), kommunstyrelsens ordförande.
- Vi har också valt att jobba med strukturen i strategisk plan för att få en ökad tydlighet och att det ska bli enklare att förstå vad vi vill. I stora drag är innehållet detsamma, skillnaden är de beskrivande texterna som nu har samlats på ett ställe under respektive globalt mål samt att en tydligare prioritering av var vi vill se framdrift under planperioden har adderats. Framöver är ambitionen att minska antalet separata styrdokument och istället arbeta utifrån den strategiska planen. Målet är att förenkla planeringen av verksamheten genom att samla styrningen i ett enhetligt dokument, avslutar Mats.
Fokus på fem mål
I den strategiska planen är det fortsätt fokus på 5 av de 17 globala målen, för att minska administrationen av målstyrningen och för tydligare fokus på våra högst prioriterade områden.
- Mål 1. Ingen fattigdom
Eftersom vi behöver stötta långtidsarbetslösa ungdomar och personer med ekonomiskt bistånd till egen försörjning. - Mål 3. God hälsa och välbefinnande
Eftersom vi vill värna om vården och framför allt om våra äldre och socialt utsatta. - Mål 4. God utbildning åt alla
Eftersom skolan är nyckeln till en bra start i livet. - Mål 8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Eftersom våra medarbetare är vår viktigaste resurs och vi måste säkra vår kompetensförsörjning som kommun, men också stötta näringslivet att kunna växa och utvecklas. - Mål 10. Minskad ojämlikhet
Eftersom klyftorna i samhället skapar utanförskap och motsättningar som påverkar tryggheten i hela samhället.
Verksamhetssatsningar
Inför 2025 ser vi ett behov av att stärka omställningsarbetet inom sektorer med stora utmaningar. För sektor utbildning, förskola och grundskola är planen tydlig tack vare beslut om anpassningar under våren 2024. Beslut om långsiktigt gymnasieutbud samt en elevpeng i linje med Östgöta prislistan från och med 2025 skapar också förutsättningar för en hållbar budget.
Vi avsätter 15,4 miljoner kronor i centrala medel för att kunna genomföra effektiviseringsåtgärder. Det gäller bland annat det arbete som görs inom sektor Social omsorg utifrån den externa genomlysningen och uppdraget att minska kostnader för ekonomiskt bistånd.
För att säkerställa resurser till omställningsarbetet har beslut fattats om två åtgärder: att göra besparingen på 7,5 miljoner kronor inom sektor Ledningsstab, som infördes 2024, till en permanent ramförändring samt att tillfälligt sänka överskottsmålet till 1,5 procent för 2025. Tillsammans frigör dessa åtgärder cirka 7,5 miljoner kronor ytterligare. Vi ser också behov av ytterligare resurser till specifika verksamheter inom sektor social omsorg, såsom budget- och skuldrådgivning, avgiftsfritt boendestöd, samt samarbetet med LP-stiftelsen för stöd till utsatta grupper.
Vi vill också stärka kommunens näringslivsfunktion för att förbättra vårt näringslivsklimat. Därför avsätter vi 0,9 miljoner kronor för en tjänst som kan bidra till att möta kommunens ansvar inom näringslivsfrågor och skapa bättre förutsättningar för företagare.
För att förbättra det förebyggande arbetet med barn i riskzonen väljer vi att satsa 0,75 miljoner kronor som motfinansiering till statsbidrag för skolsociala team. Denna satsning syftar till att stärka samverkan mellan skola och socialtjänst för att tidigare identifiera och hjälpa barn som riskerar att hamna snett i livet.
Kontakt
Mats Annerfeldt (S)
Kommunalråd/ordförande
Kommunstyrelsen
0122-859 72
mats.annerfeldt@finspang.se
Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång
Ann-Christin Ahl Vallgren
Ekonomichef
Ekonomi- och styrningsavdelning
0122-854 23
kommun@finspang.se
Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång