Finspångs kommun

Språk/Language

Stort intresse för hemberedskap i Finspång

Tisdagen 24 september genomfördes flera aktiviteter i Finspångs kommun för att uppmärksamma beredskapsveckan. Många finspångare valde att besöka Bergslagstorget under förmiddagen och fick möjlighet att prata med bland annat kommunens säkerhetsråd, hemvärnet, lottakåren och bilkåristerna.

Beredskapsdag på torget 2024.

Din beredskap är viktig

Beredskapsveckan är en informationskampanj som genomförs vecka 39 varje år för att öka samhällets motståndskraft vid kris och krig. Finspångs kommun har därför valt att fokusera på att utbilda och informera. Ungefär 50 personer valde att gå en utbildande tipspromenad med frågor utplacerade hos de olika deltagarna på torget med möjlighet att vinna egna krislådor att ta med hem.

-Hemberedskap är en aktuell fråga och det är roligt att så många valt att besöka oss på torget. Många av frågorna som vi fått rör skyddsrum, var de finns, vilket som är närmast ens bostad och då vill vi hänvisa till MSB:s skyddsrumskarta. Det viktigaste budskapet i år är ändå "sätt igång!" Alla förberedelser är bra även om de är i liten skala utifrån dina förutsättningar, säger Daniel Utterström, beredskapssamordnare vid Finspångs kommun.

Föreläsningskväll i kommunhuset

På eftermiddagen den 24 september var det också flera som valde att besöka kommunhuset för att lyssna till föreläsningar om IT-säkerhet och hemberedskap.

- Många har en hög medvetenhet kring IT-säkerhet på sina arbetsplatser men är mera avslappnade hemma, men självklart är det viktigt att man skyddar sin data även som privatperson. Du har ju tillexempel inte samma nyckel till din bil, som till din bostad och sommarstuga. Varför kan du då ha samma lösenord på flera platser? säger Roberth Dahl, IT-chef, Finspångs kommun, som pratade om IT-säkerhet och AI under kvällsföreläsningarna.

Tipspromenadens frågor och facit

Stort tack till dig som valde att gå tipspromenaden på torget, tre deltagare har dragits som vinnare och blivit kontaktade för att få sina krislådor.

Fråga 1. En större samhällskris inträffar som gör att det inte finns någon ström. Vad är viktigast att göra direkt?

  1. Att värma upp huset
  1. Att lyssna på radio (RÄTT)
  1. Att identifiera sig med bank-id

Fråga 2. När det blir ett elavbrott på vintern, hur lång tid tar det i genomsnitt för ett hus att bli utkylt?

  1. En dag
  1. Tre dagar (RÄTT)
  1. En vecka

Fråga 3. Vårt vatten kan förorenas eller vid elavbrott sluta rinna ur kranen. Därför är det bra att ha fyllda reservdunkar hemma. Hur mycket vatten behöver en vuxen person till dryck, matlagning och hygien per dag?

  1. En halvliter
  1. En liter
  1. Tre liter (RÄTT)

Fråga 4. Hur mycket av det livsmedel som konsumeras i Sverige är importerat och skulle ha svårt att nå Sverige vid en kris eller ett krig?

  1. 15 %
  1. 30 %
  1. 50 % (RÄTT)

Fråga 5. Om leveranser av livsmedel inte kan nå fram till din matbutik, hur länge räcker butikens lager av färskvaror som mjölk, kött, frukt, ost och ägg?

  1. En till två dagar (RÄTT)
  1. Fem dagar
  1. Tio dagar

Fråga 6. Om något händer som gör att man inte kan handla livsmedel på några dagar, är det bra att ha tänkt i förväg. Vilken typ av mat är bra att alltid ha hemma?

  1. Mat som man kan äta upp snabbt
  1. Mat som har hårda förpackningar
  1. Mat med lång hållbarhet (RÄTT)

Fråga 7. Förr fanns det i Sverige större lager av bränsle, mat och annat. Hur många kaffepaket hade Sverige i beredskapslager under kalla kriget?

  1. 13 miljoner (RÄTT)
  1. 6 miljoner
  1. 1 miljon

Fråga 8. En kris kan göra vem som helst orolig och man kan då reagera på olika sätt. Hur brukar de flesta av oss människor agera vid kriser?

  1. Vi hjälps åt och samarbetar (RÄTT)
  1. Vi plundrar butiker och stjäl från varandra
  1. Vi får panik och räddar oss själva

Fråga 9. När man fyller 16 år blir man totalförsvarspliktig om man bor i Sverige, oavsett om man är svensk medborgare eller inte. Vad innebär totalförsvarsplikt?

  1. Att man måste genomföra värnplikt
  1. Att man kan bli inkallad för att hjälpa till vid ett krig (RÄTT)
  1. Att man kan bli inkallad för att hjälpa till vid en kris

Fråga 10. En cyberattack betyder att angripare försöker komma åt data, information eller kontakter i IT-system, ibland för att göra skada eller utpressa. Hur många cyberattacker inträffar mot svenska myndigheter och kommuner varje månad?

  1. 100 –150
  1. 1 000 –1500
  1. 10 000 –15 000 (RÄTT)

Information för dig som privatperson

Här kan du läsa mera om hur du, som privatperson, kan förbereda dig för en kris.

Beredskapsarbete i Finspångs kommun

Här kan du läsa mera om hur Finspångs kommun arbetar med krisberedskap

Kontakt

Daniel Utterström
Beredskapssamordnare
Sektor Samhällsbyggnad

0122-857 32
daniel.utterstrom@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång