Finspångs kommun

Språk/Language

Pizzamakarna i Igelfors uppmärksammas i White Guide

Under juni har restaurangen Pizzamakarna fått utmärkelsen Rekommenderad av White Guide. White Guide är en rikstäckande restaurangguide, och än så länge är Pizzamakarna ensamma i Finspångs kommun om att vara med på den välkända listan.

Medarbetare på Pizzamakarna i Igelfors.

Cornelia Larsson och Emelie Karlsson på Pizzamakarna får en leverans av grönsaker. Foto: Evelina Lindberg

Den lilla restaurangen Pizzamakarna drivs av makarna Vivi och Victor Hallström, som startade verksamheten 2020. När vi besöker restaurangen är Emelie Karlsson som driver restaurangen, och hennes kollega Cornelia Larsson på plats i köket. Vivi och Victor är på inspirationsresa i Italien, men det är full aktivitet i köket där Emelie och Cornelia förbereder inför helgen när de har öppet för gäster.

Det är en ovanlig restaurang – Pizzamakarna har öppet ungefär fem dagar per månad. Restaurangen är då öppen för gäster som bokat bord och förbeställt avsmakningsmeny eller pizza. Men så är deras koncept, att arbeta med närodlat och småskaligt mathantverk. Det innebär att planering och förberedelser behöver påbörjas i god tid för att minska matsvinnet. Idag har de fått en leverans av sallad och piplök från Boka Grönsaker i Grytgöl, som de ska använda i helgens meny.

Pizzamakarnas restaurang i Igelfors.

Innergården och entrén till restaurangen. Foto: Evelina Lindberg

Att de använder råvaror från lokala producenter och har byggt sitt koncept på hållbarhet och lokala samarbeten, har White Guide uppmärksammat vid besöket som ledde fram till utmärkelsen.

- Jag tycker att det är väldigt roligt att de uppmärksammar en restaurang på landsbygden. Vivi och Victor startade under pandemin, och då trodde inte många att en restaurang skulle fungera på en liten ort som Igelfors. Men vi startade i liten skala, och under en period då många sökte sig bort från städerna. Nu har det goda ryktet spridit sig och vi har gäster från Linköping, Finspång, Norrköping och mer långväga än så, säger Emelie Karlsson.

Samarbete och gemenskap i Igelfors

Emelie, som tidigare bott i Norrköping, bor numera i Igelfors. Både Vivi, Victor och Emelie är engagerade i orten och de ser många möjligheter till samarbeten med andra som bor och verkar där. De tycker att byns invånare är bra på att hjälpa och lyfta varandra och Emelie säger att de är stolta över att Igelfors och restaurangen uppmärksammas nationellt.

- Det är verkligen glädjande att se en restaurang på Finspångs landsbygd uppnå sådan framgång och tilldelas detta prestigefyllda pris. Det är särskilt inspirerande att se hur företagarna samverkar och stöttar varandra, vilket skapar en dynamisk och levande gemenskap. Det gör Finspång till en ännu mer attraktiv plats att både bo och leva på, säger Johan Persson, kommundirektör i Finspångs kommun.

Interiör, pizzamakarnas restaurang i Igelfors.

Interiör i restaurangen i Igelfors. Foto: Evelina Lindberg

Emelie berättar att det kommer många besökare till restaurangen som inte känner till så mycket om Finspång och vad man kan göra här.

- Det är bra för turismen att vi får hit gäster som annars inte skulle komma till Finspång. Vi tipsar om besöksmål som Rejmyre glasbruk, Boka Grönsaker och Svarttorp gård. Vi har massor av broschyrer, så vi är som en liten turistbyrå, avslutar Emelie glatt.

Pizzamakarnas restaurang i Igelfors. Foto: Sofia Pernu Lindberg

Växthus med bord ute i restaurangens trädgård.

Relaterad information

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång