Finspångs kommun

Språk/Language

Observera!
Detta är en äldre eller arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen inte längre är aktuell.

Note!
This is an older or archived news article, which may mean that the information is no longer current.

Övning ger färdighet

Krisberedskapsveckan är en informationskampanj som genomförs varje år för att öka samhällets motståndskraft vid kris. Årets tema var mat. Hur klarar sig ett kommunalt kök utan el och vatten i kranen? Sandens tillagningskök fick pröva på.

Kock som lagar mat utomhus vid krisövning på sandens  förskola

Laga mat utan el eller vatten i kranen - går det?

Årets krisberedskapsvecka hade tema mat. Finspångs kommun valde därför att genomföra en övning på Sandens förskola och i deras tillagningskök.

- Vi valde den här typen av övning för att måltidsservice är en väldigt viktig del av den kommunala verksamheten. Trots att övningen genomfördes i liten skala så kan vi, baserat på den, identifiera åtgärder som förstärker den totala motståndskraften för hela kommunen, säger Daniel Utterström, beredskapssamordnare på Finspångs kommun.

Samarbete är viktigt, speciellt i kris

Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) informerar på sin hemsida om vikten av att hjälpas åt och stötta varandra vid händelse av kris, något som Helena Svenblad, kock på Sandens förskola, håller med om.

- Det är alltid viktigt med samarbete i alla verksamheter och särskilt en dag som den här. När vi ska klara vårt uppdrag utan el eller vatten i kranen blir det extra tydligt hur viktigt det är att hjälpas åt. Vi fick till exempel snabbt ut en kärra med vatten från tekniska verket till matlagningen. När man som jag, arbetar ensam i köket, är det guld värt att få hjälp med att exempelvis bära in vatten, säger Helena.

Vattendunk från tekniska verket som placerats ut vid krisövning på Sandens förskola

Vatten på flak och mat på muurikka

- Vatten fick vi som sagt från tekniska verket och det underlättar ju avsevärt i matlagningen. Lunchen lagade vi utomhus, det blev korv med bröd som stektes på muurikka, säger Helena.

Inom förskolans verksamhet valde man att ha viss tillgång till vatten kvar i byggnaden men hade nedsläckt i lokalerna under dagen. "Det var då det var natt hela dagen" som ett av barn på förskolan så riktigt uttryckte sig.

- Barnen upplevde övningsdagen som spännande. Främst var det faktiskt hanteringen av tältet och utomhustillagningen av maten som följdes med stort intresse genom fönstren, berättar Maria Kaltenegger, pedagog på Sandens förskola.

Inte rädd, men beredd

Nu var ju det här en övning och inte en kris på riktigt, men likväl har den väckt många tankar hos Helena.

- Det är klart att man funderar på hur man skulle göra om det här hände på riktigt. Kanske skulle det ta längre tid att få ut vatten om det var flera som behövde hjälp. Kanske skulle man behöva kasta om lite i matsedeln om inte ugnar och spisar går att använda. Något väldigt konkret som jag upptäckte under övningen var iallafall att jag saknade en ficklampa, det ska jag åtgärda på en gång avslutar Helena.

Information för dig som privatperson

Här kan du läsa mera om hur du, som privatperson, kan förbereda dig för en kris.

Beredskapsarbete i Finspångs kommun

Här kan du läsa mera om hur Finspångs kommun arbetar med krisberedskap

Kontakt

Daniel Utterström
Beredskapssamordnare
Sektor Samhällsbyggnad

0122-857 32
daniel.utterstrom@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång