Finspångs kommun

Språk/Language

Nu planerar vi för EU-valet

Söndag 9 juni är det dags för val till Europaparlamentet och planeringen i Finspångs kommun är i full gång.

Bild från EU-parlamentet.

EU-parlamentet sammanträder. Foto: Alain Rolland, EU-parlamentet

I Finspångs kommun är valnämnden den lokala valmyndigheten som ansvarar för röstning inom kommunen. Nämnden och medarbetarna på valkansliet utser och utbildar röstmottagare som ska jobba i vallokalerna. De ser också till att det finns lokaler, personal samt att material på plats när det är dags för förtidsröstningen och själva valdagen.

Nu rekryteras röstmottagare

-Just nu jobbar vi för fullt med att planeringen och att rekrytera röstmottagare som vill vara med och jobba på själva valdagen, berättar valsamordnare Robin Levander.

Robin Levander sitter vid skrivbordet och tittar på sin skärm.

Valsamordnare Robin Levander. Foto: Louise Holmqvist

Som röstmottagare deltar man i den demokratiska processen och medverkar till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att hålla ordning i röstningslokalen när röstningen pågår. När lokalen har stängt är man också med och räknar mottagna röster.

-Alla som blivit erbjudna och tackat ja till att jobba som röstmottagare får en obligatorisk utbildning. Och självklart får man ersättning för den tid man jobbar. Det är ett intressant uppdrag och man är med och bidrar till vår demokrati samtidigt som man kan få några extra kronor i plånboken, tipsar Robin.

Om EU-parlamentet

Det är medborgarna i EU-länderna som i allmänna val har röstar fram de 705 ledamöterna i Europaparlamentet. Ledamöterna företräder folkets intressen när parlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen. 21 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige. Det är dessa vi ska välja 9 juni.

Kontakt

Finspångs kommun
Valkansli

0122-850 02
valnamnd@finspang.se

Telefontider: Vardagar kl. 8-17.

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång