Finspångs kommun

Språk/Language

Musik och sagoteman i fokus på Svält­hagsskolan

På Svälthagsskolan i Finspång är lunchrasterna på onsdagar och fredagar en härlig stund för eleverna. Då är det musikfest på skolgården. Dessutom står Astrid Lindgren på agendan utifrån vårens läroplan.

Besök på svälthagsskolan 8 maj 2024.

Astrid Lindgren-tema på Svälthagsskolan. Foto: Evelina Lindberg

Svälthagsskolan är Finspångs enda skola med elever från förskoleklass till årskurs tre. På skolan finns drygt 100 elever och 14 pedagoger fördelade på skolans tre enheter: Björkdungen, Granskogen och Tallbacken. Här har rast-disco och fantasyteman utifrån årets läroplan blivit två viktiga delar för elevernas välmående och utveckling.

Rast-disco

På onsdagar och fredagar är det fest på skolgården, åtminstone under lunchrasterna. Skolpedagogen Sara Liljeros berättar att kollegorna hjälps åt med att sätta ihop olika spellistor med låtar utifrån elevernas önskemål. Under dessa rasttillfällen är det disco-känsla på skolgården, vilket har blivit riktiga stämningshöjare.

- Rasterna är bäst, för då får vi leka och dansa till bra musik som vi gillar, berättar en av eleverna.

På bilden syns böcker och växter i skolmiljö, samt ett fönster. Utanför fönstret syns dansande elever på skolgården. Foto: Evelina Lindberg

Inifrån ett av skolans fönster syns dansande elever på skolgården. Foto: Evelina Lindberg

Sagoteman kopplat till läroplanen

Aktiviteter förekommer även i skolbänken där eleverna får bekanta sig med olika sagoteman genom olika moment och uppgifter kopplade till läroplanen.

- I maj startade vi upp ett Astrid Lindgren-tema utifrån vårens läroplan och det är jätteroligt. Flera av våra elever har inte så bra koll på många av de karaktärer som finns i Astrid Lindgrens sagovärld, så det är spännande att se. Under höstterminen hade vi ett Harry Potter-tema och det var ett uppskattat tema av eleverna då. Det var även kul för oss pedagoger eftersom vi också kan relatera mycket till Harry Potter, fortsätter Sara.

Matematik och idrott är bäst

När det gäller elevernas favoritämnen i skolan finns det delade åsikter, men en gemensam nämnare är återigen aktivitet - både för kropp och knopp.

- Matte och idrott är bäst, för då får man räkna och det är jag bra på. Sen tycker jag också att det är roligt att röra på sig, säger Molly, som går i årskurs två.

- Jag tycker att det är kul med svenska, men idrott är mitt favoritämne och fotboll är det roligaste, menar Douglas, som också går i årskurs två.

På bildens syns en flicka och en pojke samt en vuxen kvinna. Tillsammans tittar de på bilder tagna i en kamera.

Eleverna Molly och Douglas tittar på bilder som tagits under dagen. Foto: Jonas Björnsson

På bilden syns en flicka som håller i en skärm. Med skärmen scannar hon en QR-kod. Foto: Jonas Björnsson

Genom att scanna QR-koder kan eleverna lösa matematiska uppgifter. Foto: Jonas Björnsson

Kontakt

Karin Wärn
Biträdande rektor
Viggestorpsskolan, Svälthagsskolan

0122-850 18
karin.warn@finspang.se

Profilvägen 5, 612 35 Finspång