Finspångs kommun

Språk/Language

Lyckad workshop om fröbomber på Nyhemsskolan

Förra veckan hölls en fröbombsworkshop på Nyhemsskolan tillsammans med 179 elever i årskurs F-6. Det blev en lerig och rolig dag för eleverna som fick tillverka fröbomber för att främja biologisk mångfald.

På bilden syns flera händer som  rullar lera från en hink.

Det är både kladdigt och klurigt när det skapas fröbomber.

Glädjefylld workshop

I samband med att Finspångs kommun gick ut med informationen att ändra skötselrutinen av kommunala gräsytor, arrangerades en workshop om fröbomber tillsammans med 179 elever från Nyhemsskolan. Eleverna blev kladdiga om händerna under dagen när de fick skapa fröbomber, som sedan kastades ut på gräsmattor för att främja biologisk mångfald.

Fröbomberna var populära både bland eleverna och de vuxna som deltog i workshopen, och det fanns många glada men lite leriga ansikten samt mycket spring i benen på skolgården.

- Det här gör vi gärna till tradition, säger Roger Karlsson, elevassistent på skolan.

På bilden syns flera barn och vuxna som deltar i fröbombsworkshop.

Finspångs kommuns naturvårdssamordnare, Matilda Hagstam, förbereder med rätt verktyg.

Fröbomber hjälper våra pollinerare

Genom små bollar av lera och jord, rullade i ängsfrön, skaps fröbomber. Fröbomberna hjälper till att främja extra blomning och är bra för våra pollinerare som behöver fler blommande växter att besöka. En bonus med fröbomberna är att de senare också skaper en vacker blomning som sprider glädje bland oss människor.

- Fröbomber är en riktigt bra aktivitet som hjälper våra pollinerare, och de kan man göra hemma med vänner och familj. Att vi kunnat göra den här workshopen med ett så lyckat resultat känns superkul, säger Matilda Hagstam, naturvårdssamordnare på Finspångs kommun.

På bilden syns fröbomber, liggandes på en gräsmatta.

Färdiga fröbomber redo att kastas ut på gräset.

Samverkan mellan flera aktörer

Finspångs kommun arrangerade workshopen tillsammans med företagen Siemens Energy, Hydro Extruded Solutions, Gränges, Finspångs Tekniska verk och Trädgårdsteknik.

Det hela började när de stora industrierna kontaktade kommunen och uttryckte intresse för att samarbeta kring biologisk mångfald. Workshopen blev ett framgångsrikt pilotprojekt i det här fallet.

- Biologisk mångfald är centralt i vårt miljöarbete. Vi har ganska mycket mark i Finspång och vill gärna bidra på de sätt vi kan, säger Christina Skoglund, miljö- och hållbarhetsansvarig, Siemens Energy.

Kontakt

Matilda Hagstam
Naturvårdssamordnare
Planeringsenheten

0122-853 24
matilda.hagstam@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång