Finspångs kommun

Språk/Language

Klockstapeln från Hällestad ringer in nyåret från Skansen

1894 återuppfördes klockstapeln från Hällstads gamla kyrka på Skansen i Stockholm och från 1900 har Hällestadstapeln ringt in det nya året.

En målning av klockstapel med hög spira. I förgrunden är en grusväg där en kvinna promenerar.

Hällestadstapeln på Skansen i Stockholm. Målad av Hilma af Klint 1895.

När det är dags för skådespelaren Johan Rabaeus att hälsa år 2025 välkommet från Skansens scen i Stockholm, klämtar klockorna i den gamla klockstapeln från Hällestad strax utanför Finspång som i dag står på Skansen.

Räddad undan kyrkbrand

23 januari 1893 brann den gamla kyrkan i Hällestad ner. Man lyckades rädda den fristående klockstapeln från att slukas av lågorna. När sedan Hällestads nya kyrka med klocktorn skulle uppföras blev den gamla klockstapeln överflödig och församlingen skänkte den till Skansen i Stockholm där den återuppbyggdes år 1894.

Besökare utanför Hällestads gamla kyrka som brann ner 1893. Bilden ingår i Eric Larsons fotosamling som förvaras i kommunarkivet.

Klockstapeln bredvid Hällestads medeltida kyrka innan den brann ned år 1893.

En av landets högsta

Den så kallade Hällestadsstapeln på Skansen är med sina 34,5 meter en av Sveriges högsta klockstaplar.

Hällestadsstapeln uppfördes på sin ursprungliga plats i Hällestad år 1732-1733 av byggmästaren Nils Uhrberg. Med undantag från snedsträvorna är hela klockstapeln klädd med ekspån och struken med trätjära blandad med röd slamfärg. Luckorna är enbart tjärade.

Nyårstradition på Skansen

Förutom diktläsning på Skansen så har det nya året firats in med fanfarer och klockringning. Redan 1893 hade Skansen klockringning på nyårsafton. Inför sekelskiftet 1900 ringdes det gamla året ut från Håsjöstapeln och det nya året in från Hällestadsstapeln.

Därefter ringer Hällestadsstapeln in nyåret för både besökare och TV-tittare i samband med att någon känd person läser upp dikten, Nyårsklockan.

Kort om nyår och firandet på Skansen

I Sverige har 1 januari varit årets första dag sedan 1500-talet. Förr i tiden ansågs nyårsnatten vara en magisk natt. Man skulle kunna att tyda det kommande året genom att stöpa tenn eller gå årsgång på kyrkogården.

Att nyårsvaka spred sig under 1800-talet från borgerlighetens baler och nyårsvisiter till mer allmänt under 1800-talet när fler personer flyttade in till städerna. 1879 fick vi gemensam tid i Sverige. Det innebar att hela landet firade nyår vid samma tidpunkt. Vanligt var att skicka nyårshälsningar.

1895 lästes dikten Nyårsklockan för första gången på Skansen och har blivit återkommande i Skansens nyårsfirande. År 1928 blev diktuppläsningen hela Sveriges tradition när den för första gången sändes i radio. Från och med årsskiftet 1977-1978 sänds Skansens nyårsfirande i TV.

Kontakt

Finspångs kommun
Kommunservice

0122-850 00
kommunservice@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång