Språk/Language

Klarar du dig utan tända lampor i 60 minuter?

Lördag 25 mars kl. 20.30-21.30 är det dags för Earth Hour - världens största manifestation - som arrangeras en gång årligen, i syfte att uppmuntra alla människor i hela världen att släcka sina lampor under en timma.

Släck ner dina lampor under Earth Hour lördagen 25 mars 20.30-21.30

Foto: Världsnaturfonden

Earth Hour är en global kampanj från Världsnaturfonden (WWF) och startades 2007. Det är en kamp för klimatet och ett ställningstagande mot världens ledare, för att uppmärksamma vikten av energi- och klimatomställningen och att en förändring måste ske. Vill du vara med och bidra? Om du släcker ner alla dina lampor under 60 minuter på lördagskvällen så gör du stor skillnad för klimatet.

- Det började för flera år sedan och intresset har bara vuxit med tiden. Privatpersoner, företag, kommuner och nationaliteter ansluter sig, och det är det som gör kampanjen så mäktig. Det är otroligt att det är så stor global uppslutning. Det visar att vi tillsammans kan lyfta ett viktigt budskap på agendan till världens politiker, avslutar Madeléne Lundén, miljöstrateg på Finspångs kommun.

Vad kan jag göra under Earth Hour?

Förutom att släcka ner dina lampor så finns det även olika aktiviteter att göra under Earth Hour, dels för egen sysselsättning, dels för klimatet. Du kan exempelvis:

  • Spela sällskapsspel till tända ljus
  • Arrangera en mörkerfest
  • Delta i olika Earth Hour-engagemang, besök WWFs kalendarium för att se vad som händer nära dig
  • Gå en promenad och fotografera före/efter bilder från Earth Hour-timmen
  • Hajka – då dras ingen ström och du får dessutom en härlig naturupplevelse

Vad gör Finspångs kommun för att uppmärksamma Earth Hour?

- Vi kommer uppmärksamma Earth Hour-timmen under hela veckan genom flera olika aktiviteter, säger Lisa Waldeck, energi och klimatrådgivare på Finspångs kommun.

Bland annat kommer en fototävling att arrangeras på Instagram som alla kommuninvånare får delta i. Under veckan kan du även ta del av en digital föreläsning om elbilar och på biblioteket kommer det att finnas böcker som ger tips om energismarta lösningar i vardagen.

Måltidsservice i Finspångs kommun arbetar mycket för att ha klimatsmart mat på veckomenyerna. Under Earth Hour kommer detta belysas, särskilt inom äldreomsorgen där det under onsdagen kommer att serveras god och hälsosam viltkorv. Viltkött är ett hållbart alternativ av kött eftersom det inte kräver några produktionsprocesser eller längre transportsträckor.

Relaterad information

Kontakt

Madeléne Lundén
Miljöstrateg
Sektor samhällsbyggnad

0122-850 14
madelene.lunden@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Lisa Waldeck
Energi- och klimatrådgivning
Bygg- och miljöenheten

0122-857 86
energiradgivning@finspang.se

Telefontid: Måndag-fredag 9.00-14.30