Finspångs kommun

Språk/Language

Härligt firande under Sverige­finnarnas dag

Under lördagen 24 februari firades Sverigefinnarnas dag runtom i Finspång. Bland annat genom tårtfika, flaggning och svenskfinsk trubadur.

På bildens syns ett bord där det är uppdukat med bullar. På bordet står även flera svenskfinska flaggor utplacerade.

Tårta, flagghissning och trubadur

Under lördagen uppmärksammades Sverigefinnarnas dag på flera platser runtom i Finspång. På Storängsgårdens äldreboende firades dagen genom tårtfika och bordsflaggor för samtliga avdelningar. Flagghissning uppmärksammades även på Bergslags­bron i tätorten.

I samarbete med Norrköpings kommun och Svenska kyrkan, hölls det på kvällen en konsert på kulturhuset i Galaxen med de sverigefinska trubadurerna, Pekka Takula och Juha Syri från Gävle. Under pausen bjöds det på kaffe och bulle för de totalt 85 personer som närvarade där de bjöds på en fantastisk konsert av både klassiska och moderna finska låtar.

Bilden visar flera personer som sitter ner i en lokal, med ryggarna vända mot kameran.
På bilden syns en tårta på ett bord. Bredvid tårtan står en svenskfinsk flagga.

Fantastiskt firande

- Sverigefinnar är en av fem nationella minoriteter i Sverige och det känns fantastiskt att Sverigefinnarnas dag uppmärksammades på flera platser i Finspång, säger Riitta Saapunki, samordnare och kontaktperson på Finska förvaltningen.

- Att Sverigefinnarnas flagga syntes på Bergslagsbron, att Storängsgårdens äldreboende fick tårta dagen till ära och att det blev en sån lyckad konsert med två Sverigefinska trubadurer känns så bra, avslutar Riitta.

Om Sverigefinnarnas dag

Den 24 februari 2011 utsågs Sverigefinnarnas dag. Syftet med dagen är att synliggöra den svenskfinska minioritetens historia, språk och kultur. 2012 beslutade Svenska Akademin att dagen ska anges som Sverigefinnarnas dag i almanackan.

Mer om Sverigefinnarnas dag:

  • Sverigefinnar utgör den största nationella minioriteten i Sverige.
  • Idag finns omrking 700 000 sverigefinnar i Sverige. Av dem är 2 300 bosatta i Finspång.
  • Det finns i dagsläget 66 kommuner i landet som ingår i det svenskfinska förvaltningsområdet, där Finspång är en av dem.

Kontakt

Riitta Saapunki
Finsk kontaktperson (pratar finska / puhun suomea)

0733-38 58 91
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång